Prati nas

Vijesti

Tko odbije metlu i lopatu, gubi pravo na socijalnu pomoć

Ne želimo da ovdje netko ne želi raditi i želi živjeti od socijalne pomoći. Ukupno 200 osoba prima državnu socijalnu pomoć na području Bjelovara, pola od njih je radno sposobno. Mi smo, kao lokalna uprava, po zakonu dužni financirati im troškove stanovanja i energenata, na što godišnje trošimo za nas visokih 960.000 kuna.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Javni radovi i socijalna pomoć
foto: Pixabay

Početkom 2017. godine u Hrvatskoj je 48.700 radno sposobnih osoba primalo socijalnu pomoć. Dakle, riječ je o osobama koje su bile prijavljene na Hrvatski zavod za zapošljavanje, bile su u statusu tražitelja posla, dok je ukupan broj osoba koje primaju neki vid socijalne pomoći gotovo dvostruko viši.

Socijalna pomoć uključuje nekoliko vidova pomoći o čemu smo već opširno pisali.  Zakonom je propisan minimum, no jedinice lokalne samouprave sukladno svojim mogućnosti, taj osnovni paket pomoći mogu i proširiti. Gradovi i općine tako svojim mještanima mogu isplaćivati jednokratne novčane pomoći, ali i novac za besplatnu nabavku ogrjeva, novac za udžbenike, novac za režije…


Postoji i državna zajamčena minimalna naknada koja se definira kao pravo na novčani iznos kojim se osigurava zadovoljavanje osnovnih životnih potreba samca ili kućanstva koji nemaju dovoljno sredstava za podmirenje osnovnih životnih potreba. Priznaje se samcu ili kućanstvu. Osnovicu na temelju koje se izračunava iznos zajamčene minimalne naknade određena je odlukom Vlade Republike Hrvatske i iznosi 800,00 kuna.

I pri tome ne treba zaboraviti da Zakon o socijalnoj skrbi iz 2014. godine, obvezuje primatelje socijalne pomoći da na poziv lokalne uprave sudjeluju u javnim radovima i to bez naknade. Sankcija za nepoštivanje ove odredbe jest gubitak prava na socijalnu pomoć, ako se radi o radno sposobnim osobama.

U 2016. godini su Zagreb, Slavonski Brod, Varaždin, Koprivnica, Križevci, Duga Resa, Pazin i Valpovo zbog odbijanja radova uskratili ukupno 225 socijalnih pomoći. Uskoro će ime se pridružiti i neki Bjelovarci. Tamošnji gradonačelnik je, naime, odlučio pokrenuti radove za opće dobro i na njih će pozvati primatelje socijalne pomoći, njih stotinjak radno sposobnih.

„Ne želimo da ovdje netko ne želi raditi i želi živjeti od socijalne pomoći. Ukupno 200 osoba prima državnu socijalnu pomoć na području Bjelovara, pola od njih je radno sposobno. Mi smo, kao lokalna uprava, po zakonu dužni financirati im troškove stanovanja i energenata, na što godišnje trošimo za nas visokih 960.000 kuna. Još 86.000 kuna izdvajamo za udžbenike za djecu koja primaju socijalnu pomoć, pa za jednokratne potpore… Želimo vidjeti može li se to racionalizirati“, najavljuje gradonačelnik za Jutarnji.

O sljedećeg tjedna počet će slati pozive s povratnicom svim radno sposobnim primateljima socijalne pomoći da se odazovu poslovima poput čišćenja groblja, šuma, parkova i drugih javnih površina. Za taj rad, koji ne smije trajati dulje od 90 sati mjesečno, neće biti plaćeni.

.

Vijesti

Infektolog Ivić o Vidović Krišto: ‘Ne razumije, čini štetu, falsificira’

Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto izbačena je danas iz sabornice jer nije htjela nositi masku. Političarka koja je u Sabor ušla na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, već od prvog dana zasjedanja aktualnog saziva postala je miljenica protivnika protupandemijskih mjera.

Njeno inzistiranje na nenošenju maske komentirao je za Slobodnu Dalmaciju šef splitske infektologije Ivo Ivić. “Zastupnica se bavi stvarima koje jednostavno ne razumije. Ne znam kakve su to sve teorije urota ili što, ali gospođa čini veliku štetu jer je na poziciji saborske zastupnice koja bi trebala prosvjećivati, a ne falsificirati. Ona može željeti da nema bolesti COVID-19, ali epidemija je tu bez obzira na njezine naivne želje”


“Bolest je tu, neće nestati, ali noseći masku, držeći distancu, izbjegavanjem većih okupljanja, može se dobro upravljati krivuljom zaraženih. Vidjeli ste ovo ljeto, kad smo se malo više opustili, što se događa. I sad zamislite da poslušamo zastupnicu, skinemo svi maske, družimo se i pravimo se da SARS-CoV-2 ne postoji, pa nastao bi kaos. Ovako uz malu žrtvu možemo upravljati brojem oboljelih, dobro ih zbrinuti, te ostatak sustava može normalno raditi. Sve to ne bi se moglo kad bi se epidemija rasplamsala”, kaže Ivić pa nastavlja:

“Njezina sloboda da ne nosi masku ne može ugrožavati nečiju slobodu da ostane zdrav. Primjerice, što ako gospođa Krišto prenese virus nekoj drugoj osobi i ta osoba njezinu slobodu, dakle nenošenje maske, plati svojim životom? Maske su odlična zaštita, ali samo ako ih nosimo svi. Tada je transfer kapljica iz zaražene osobe prema drugoj zdravoj osobi smanjen na najmanju moguću mjeru – zaključuje Ivić, navodeći da je u ovih pola godine vidio brojne stare i mlade koji su umrli. Doduše, napominje, neki od njih su bili kronični bolesnici, ali da nisu pokupili virus danas bi bili – živi.”

“Ako i ne umrete od bolesti COVID-19, treba li vam da ležite na infektologiji i borite se zrak, imate tešku upalu pluća i budete ‘izvan stroja’ nekoliko mjeseci? Mislim da znate odgovor na to pitanje”, kaže za Slobodnu Ivić.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP