Prati nas

Vijesti

Zagreb, Split, Rijeka: Hod za život ili za zabranu pobačaja?

Hvatski konzervativni pokret tek dio globalne mreže organizacija koji dugoročno gledano žele zabraniti pobačaj, kontracepciju, rastave brakova, kriminalizaciju homoseksualnosti i dokidanje javnog financiranja naprednih građanskih inicijativa, tvrdi Neil Datta.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Hod za život, manifestacija iza koje stoje ljudi i organizacije koje se protive ženinom pravu pobačaj, ove se godine održava čak u tri grada: Zagrebu, Rijeci i Splitu. Prema riječima organizatora, cilj im je poslati poruku svakoj majci – nisi sama, život je dragocjen dar.

“Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakog ljudskog i građanskog prava. Hodom za život, objašnjavaju, brane pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti i pružaju podršku svakoj trudnici”, objašnjavaju cilj ovogodišnje povorke.

Podsjetimo, u prvom Hodu za život sudjelovala je i Sanja Orešković, supruga tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, a na pitanje hoće li i ove godine biti jednako zvučnih imena organizatori su odgovorili – pozvani su svi. Za sada se zna da će u Splitu na Hodu nastupati glazbena miljenica starijih generacija Meri Cetinić koja otvoreno podržava konzervativni pokret. Cetinić je putem svojeg Facebook profila već podijelila pozivnice pratiteljima da potpišu i dvije referendumske inicijative koje su trenutno u tijeku; onu kojom se želi opozvati Istanbulska konvencija, ali i onu kojom se želi promijeniti izborni sustav i ograničiti utjecaj manjinskih zastupnika u Saboru.

Nesumnjivo, Hod za život je snažan pritisak i na Sabor kojem istječe dvogodišnji rok za donošenje novog zakona koji će regulirati pobačaj, a što je naložio Ustavni sud. Prema sadašnjem stanju stvari, zakonodavac pobačaj neće moći zabraniti. No vjerojatno će ga učiniti nedostupnijim, ako ne i neizvedivim u Hrvatskoj, a što je već viđeno u nekim europskim zemljama koje su doživjela jaku afirmaciju konzervativnih pokreta.

Ovome dodajmo da je dva dana ranije u Zagrebu održana tribina na kojoj je Neil Datta, jedan od vodećih istraživača ultrakonzervativnih pokreta u Europi i voditelj Europskog parlamentarnog foruma za stanovništvo i razvoj iz Bruxellesa, objasnio da je hrvatski konzervativni pokret tek dio globalne mreže organizacija koja, dugoročno gledano, želi zabraniti pobačaj, kontracepciju, rastave brakova, provesti kriminalizaciju homoseksualnosti i dokidanje javnog financiranja naprednih građanskih inicijativa. Pogledajte snimku tribine:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.