Prati nas

Mozaik

Hrvatice se potužile na nemoguće bake i ponekog djeda

Opet sam saznala da je objavljivala slike od male. I to ne jednu već 15 komada sa rošendana. Vidi dijete jednom u nekoliko mjeseci, a onda se ja igram sa njom dok ona slika, priča na glupi mobitel i viče kako voli svoju malu ljubav. Ide mi na živce.

Objavljeno

|

Ne želim se osjećati krivom.
foto: BigStock

Uloge baka i djedova su se stubokom promijenile u proteklih nekoliko desetljeća. Dok su u ruralnim područjima bake sve do nedavno bile „gazdarice u kući“, danas moraju iznova naći svoju “rolu” u proširenoj obitelji pri čemu je redatelj najčešće snaha ili kćerka. A taj je redatelj sklon dodijeli epizodnih uloga.

Vrijeme provedeno s bakom i djedom uči djecu važnosti obiteljskih veza i obiteljskoj privrženosti, stoga su oni vrlo važan dio života djeteta, tvrde psiholozi. Toga moraju biti svjesni i roditelji i bake i djedovi. No bakama je sve teže uklopiti se u novi odgoj djeteta koji se drastično razlikuje od odgajanja vlastite djece. Pri tome često dolazi do “iskrenja”, jer su bake sklone ulozi žrtve, a snahama i kćerkama nedostaje iskustva i mudrosti u obiteljskoj dinamici. U nastavku pročitajte na što su se sve potužile majke u raspravi na najvećem hrvatskom forumu.

Stalno opominje dijete

Imamo dvoje djece, kćer 4 godine i sina od 8 mjeseci. Moja mama stalno opominje malu zbog nečeg. Ono, nemoj ovo, nemoj ono. Katastrofa! Nitko to više ne može slušati. Pokušali smo lijepo popričati no nade se uvrijeđena i ode.

Natječe se s unukom za sinovu ljubav

Ono što mi je najgore od svega je kad stojim pokraj male i gledam što radi i ne reagiram, jer nije potrebno. Ona doleti niotkud i počne nabrajanje. Halo kaj sam ja tu? Prozirna? Ili kad mala lupka muža, onako bezveze, a ona viče: „Nemoj lupat tatu,  to ga boli!“ Mislim gle, ako ga boli, reći će joj sam.

Samo slika unuku i objavljuje na Fejsu

Opet sam saznala da je objavljivala slike od male. I to ne jednu, već 15 komada s rođendana. Vidi dijete jednom u nekoliko mjeseci, a onda se ja igram sa njom dok ona slika, priča na glupi mobitel i viče kako voli svoju malu ljubav. Ide mi na živce. Jer kao prvo, to je moje dijete i ja je volim najviše na svijetu. Može biti jedino ljubav bakina i ništa drugo. Najbitnije joj je da svi na Facebooku vide da ona ima prekrasnu unuku. Mislim, napravi si kontakt sa njom, a nemoj skupljat lajkove na slike.

Uči djecu glupostima

Puno puta sam čula što im govore. Na primjer, kada ih uče da se boje pasa, umjesto da ih nauče da su oprezni i da uvijek moraju tražiti dozvolu vlasnika. Danas deda govori svom dvoipogodišnjem unuku: „Sljedeće godine ćeš ti biti veliki pa ćeš moći drugu djecu šutnuti.“

Duri se kad se postave granice

Moja mama se nadurila. Osjećam “ton” na telefonu i kuži se preko poruka. Rekla sam joj da mali može biti na ručku, doći na igranje, ali spavati neće. Bilo je i situacija s hranom, ali nije ništa sto ga ugrožava zdravstveno. Spada u kategoriju argumenta “to smo i mi jeli pa nam nije ništa”, ali ja mu doma to ne dajem.

Povjerljivo

I vi biste voljeli anonimno podijeliti s drugima vlastito iskustvo te vidjeti kakva su njihova razmišljanja? Imate li problema s roditeljima vašeg unuka ili unuke? Što im zamjerate? Kliknite ovdje i napišite nam sve, a mi ćemo to novinarski urediti, objaviti i podijeliti s našim čitateljima. Ispričajte nam cijelu priču, sa što više istinitih detalja.

Držala bi djecu na kruhu i vodi

Moja mama ima u glavi da su djeca štetočine i napasti. Njoj je sve glupost i pomodarstvo; i trokolica na guranje, i igračke, ma sve! O opremi neću ni govoriti. Dala bi djetetu krevetić i to je to. Koja kolica? Nosi na rukama, nije ti ni baba kolica imala!

Daju igračke, ali ne i sebe

Baka i djed vrlo su darežljivi. Daruju sve osim vremena. Dijete mi je takvo da ga igračke uopće ne zanimaju. Ne zanima ga lijepa robica, jer je premalo za to. A i karakterom će vjerojatno uvijek biti takvo da će ga ljudi zanimati puno više nego stvari. Takva sam i sama. Svejedno, baka i djed mu non-stop uvaljuju hrpu igračaka i odjeće i čudom se čude kako magično ne prestane plakati kad ima medu u ruci i prekrasnu kapicu na glavi. Kao da nikad djecu nisu imali.[/zutiboxx]

[zutibox]

Jednostavno je naporna

I za mene su to babetine. Najpametniji je onaj koji ode kilometrima i kilometrima što dalje od svekrva i matera pa ih viđa samo za praznike, i to one malo veće. A kako te žene mogu bit naporne i dosadne. Bože te sakloni! Nekad mi toliko idu na živce da ih ne mogu gledat od bijesa!

Brine oko gluposti, ne vidi pravi problem

Jednom se beba ispovraćala od adaptiranog mlijeka. Jedan jedini put kad ga je popila. Oni su bili tu i rekli mi da paranoiziram i da „sva djeca bljuckaju“. Dijete je bilo mokro od glave do pete – nije bljucnulo. Njima je to bilo normalno. Ali ne dao bog da je obučeno u boju koja pripada suprotnom spolu!

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.