Prati nas

Vijesti

Plenković: Bogatiji smo od Afrikanaca, Bozanić: Domoljubno je ostati u Hrvatskoj

Koliko se je biskupa, svećenika i saborskih zastupnika našlo u iskušenju da krenu u inozemstvo kako bi našli siguran posao, sigurnu plaću i osiguranu egzistenciju do kraja života?

Objavljeno

|

Vjerski prgrama HTV-a
foto: Pixabay/mojevrijeme

Povodom Dana državnosti poglavar Katoličke crkve u Hrvatskoj Josip Bozanić s oltara je komentirao negativne demografske trendove, točnije – iseljavanje mladih. Naime, projekcije pokazuju da zemlju svakoga dana napušta oko 180 hrvatskih građana.

Može li domoljublje nahraniti djecu?

“Ima ljudi koji ne pronalaze drukčiji način preživljavanja, i znam da im je teško ostaviti svoj dom i zavičaj, ljude i razne povezanosti. No, ima onih koji mogu birati, a koji svojim ostankom pomažu i drugima. Treba jasno reći da se ljubav toliko puta očituje ostajanjem. Za nas kršćane to je ostajanje ponajprije uz Boga, ali i uz druge ljude; ostajanje u svome pozivu, ostajanje uz Domovinu”, rekao je Bozanić.

Kaže kako nas poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava s raznim izazovima. “Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti”, kardinalove su riječi.

A zašto ne Švedska?

Na misi u crkvi sv. Marka bio je i premijer Andrej Plenković (HDZ) koji je, nakon izgovorenog, odlučio usporediti Hrvatsku ne s državama istog statusa i kulturnog kruga, ali s boljim standardom i demografijom, već sa zemljama Trećeg svijeta.

„Taj trend (demografski, op. ur.) je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj“, kazao je Plenković.

Ove dvije pomalo neobične izjave otvaraju sasma logična pitanja. Koliko se biskupa, svećenika i saborskih zastupnika našlo u iskušenju da krenu u inozemstvo kako bi našli siguran posao, poštenu plaću i pristojnu mirovinu? I je li upisivanje Hrvatske na popis svjetske sirotinje jedina demografska mjera koju naši političari mogu provesti? Ako je, neka im netko javi da, uz otvorene granice, takva mjera jednostavno ne funkcionira.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.