Vjerski prgrama HTV-a
foto: Pixabay/mojevrijeme

Plenković: Bogatiji smo od Afrikanaca, Bozanić: Domoljubno je ostati u Hrvatskoj

Autor: • 25. 06. 2018. • Vijesti652 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Povodom Dana državnosti poglavar Katoličke crkve u Hrvatskoj Josip Bozanić s oltara je komentirao negativne demografske trendove, točnije – iseljavanje mladih. Naime, projekcije pokazuju da zemlju svakoga dana napušta oko 180 hrvatskih građana.

Može li domoljublje nahraniti djecu?

“Ima ljudi koji ne pronalaze drukčiji način preživljavanja, i znam da im je teško ostaviti svoj dom i zavičaj, ljude i razne povezanosti. No, ima onih koji mogu birati, a koji svojim ostankom pomažu i drugima. Treba jasno reći da se ljubav toliko puta očituje ostajanjem. Za nas kršćane to je ostajanje ponajprije uz Boga, ali i uz druge ljude; ostajanje u svome pozivu, ostajanje uz Domovinu”, rekao je Bozanić.Kaže kako nas poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava s raznim izazovima. “Ponekad se stječe dojam da se u određenim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje Domovini s pozivima da se je napusti”, kardinalove su riječi.

A zašto ne Švedska?

Na misi u crkvi sv. Marka bio je i premijer Andrej Plenković (HDZ) koji je, nakon izgovorenog, odlučio usporediti Hrvatsku ne s državama istog statusa i kulturnog kruga, ali s boljim standardom i demografijom, već sa zemljama Trećeg svijeta.

„Taj trend (demografski, op. ur.) je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne demografske plus trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj“, kazao je Plenković.

Ove dvije pomalo neobične izjave otvaraju sasma logična pitanja. Koliko se biskupa, svećenika i saborskih zastupnika našlo u iskušenju da krenu u inozemstvo kako bi našli siguran posao, poštenu plaću i pristojnu mirovinu? I je li upisivanje Hrvatske na popis svjetske sirotinje jedina demografska mjera koju naši političari mogu provesti? Ako je, neka im netko javi da, uz otvorene granice, takva mjera jednostavno ne funkcionira.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.