Prati nas

Mozaik

Ukinimo pojam “anti-ageing”

Sigurno ste se i sami nebrojeno puta susreli s preparatima ‘protiv starenja’, kao da je starenje nešto što bi se trebalo ili je uopće moguće zaustaviti. Taj termin sad se nastoji izbaciti iz oglašavanja.

Objavljeno

|

foto: Pexels

Pojam „anti-ageing“ („anti-starenje“ ili „protiv starenja“) doprinosi negativnom i pesimističnom pogledu na starenje. Stoga su zdravstvene organizacije u Velikoj Britaniji počele vršiti utjecaj na kozmetičku industriju da iz oglašavanja izbaci taj pojam, piše portal AARP.

Kao prije njih zaklada Calouste Gulbenkian iz Portugala koja se bavi umjetnošću, humanitarnim radom, obrazovanjem i znanošću, i Kraljevsko društvo za javno zdravstvo (RSPH) izjavilo je da ta fraza povezuje starenje s nečim sramotnim te mora biti eliminirana iz oglašavanja proizvoda.„Mnogo puta smo se uvjerili koliko je vrijedan i za zdravlje osobe koristan pozitivan i optimističan stav prema starenju. Pa ipak, u svakodnevnom javnom i privatnom diskursu postoje brojni primjeri kad se proces starenja trivijalizira, omalovažava ili prikazuje kao nešto katastrofično.“

Sam portal AARP (dio najveće američke organizacije koja se bavi problemima i dobrobiti starijih osoba) pojan „anti-ageing“ izbacio je iz upotrebe još 2017. godine. „Vjerujemo da se na proces starenja treba gledati kao na nešto dobro i pozitivno te da ga treba prihvatiti kao biološku datost, a ne kao nešto protiv čega se treba boriti“, rekla je direktorica AARP-a, Jo Ann Jenkins. „Stoga ćemo se nastaviti boriti protiv zastarjele terminologije koja potiče negativne stereotipe vezane uz starenje.“

Kako bi poboljšali međugeneracijsku suradnju i razumijevanje, RSPH predlaže i sljedeće korake: usluge namijenjene raznim dobnim skupinama trebale bi se obavljati na jednom mjestu kako bi se spriječila segregacija na osnovu dobi, škole bi trebale promovirati pozitivan stav prema starenju, poslodavci i vladine organizacije trebale bi poticati dobnu raznolikost na radnim mjestima, a zdravstveni djelatnici trebali bi bili uvježbani da u svojem okruženju prepoznaju znakove „dobizma“ (ageizam – diskriminacija na osnovu dobi). Sve o ageizmu pročitajte ovdje.

.

Mozaik

Do kad žene smiju živjeti?

Umjetnica je, zamislite, poručila ženama da i nakon šezdesete imaju pravo na seksualnost, umjesto da život svedu na štrikanje, ugađanje obitelji i čekanje smrti. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Objavljeno

|

Imam više od pedeset godina pa sam vas htjela pitati – do kad smijem živjeti? Ono, dobro se osjećam, zdrava sam, situirana, pa sam vas htjela zamoliti da me ostavite na životu još malo. Ako vam to neće smetati, naravno. Jer ako će vam smetati, onda ništa. Što se može.

Naime, žene iznad pedeset iz nekog razloga ne smiju sve ono što su smjele s, recimo, 35 ili 49. Pa zato pitam: Smijem li još malo živjeti? Čini vam se neobično ovo moje pitanje? Da pojasnim…Na netom završenom Eurosongu je nastupila Madonna kojoj je već – pazite sad da od šoka ne padnete u nesvijest! – 60 godina! Društvenim mrežama su se prolili komentari tipa “Ajde bakice, odi doma, pusti mlađima da pjevaju!”, “Što ti s toliko godina imaš tu još raditi?”, “Madonna je jadna pukla i umjesto da uživa u penziji ona pjeva i nastupa!”

Madonna je baba…

Madonnu ste nazvali bakom? Zbilja? Zatvorite sad oči i zamislite svoju baku? Liči li na Madonnu? Nisam ni mislila.

Kao što svi znamo, Madonna je najveća od najvećih, pop kraljica i sve druge (i SVI drugi) da se još jednom rode, neće joj biti ni do koljena. Svih granica koje je Madonna za nas probila nismo niti svjesni. Njoj odavno više ne treba ni slave ni novca, nego pjeva i nastupa… pa zato što to voli, pretpostavljam.

… ali Jagger se super drži!

Kad je nedavno objavljen video Micka Jaggera kako vježba za nastup samo par tjedana nakon operacije srca, nije bilo baš puno onih koji su se pitali zašto ovaj još uvijek nastupa jer – hej, to je Mick Jagger i svi mu se dive koliko je još energije u njemu.

A Madonna? E ona bi morala doma štrikati jer nije primjereno da žena od 60 godina pjeva i nastupa. No imamo mi i svoju Madonnu.

A tek Vlasta!

Naša konceptualna umjetnica Vlasta Delimar koja je, baš kao i Madonna, svojim stavovima o životu i seksu oduvijek skandalizirala javnost, i ovaj put je učinila nešto posve “nezamislivo, suludo i bolesno”. Ona je, zamislite, iznijela tezu da i žene iznad 60 godina i dalje smiju imati seksualni život i doživljavati orgazam. Kakva šokantna teza! Nažalost, upravo su je zbog toga izvrijeđale zrele žene i poneki muškarac u godinama.

Jer svi znamo da žene nakon neke godine trebaju postati biljke, doma štrikati, peći kolače i čekati smrt. I što je najvažnije, ni u kojem slučaju ne smiju niti pomišljati na seks.

Jer seks je, kao što nas društvo konstantno podsjeća, rezervirano samo za mlade, lijepe i zdrave ljude. A kad pređeš neku godinu, možda pedesetu ili šezdesetu, seksualni nagon ti se naglo gasi, spolni organ ti kirurški odstrane, a kad ti netko spomene “obrađivanje vrta” jedino na što ti smiješ pomisliti su krizanteme.

Ne, stvarno – do kad žena smije imati seksualne odnose? O kome ovisi odgovor na ovo pitanje? Možda o mišljenju svih drugih osim te žene same i njezinog ljubavnika?

Zato sam postavila ono pitanje na početku: do kad smijem živjeti? Do kad smijem pjevati, plesati, oblačiti se kako želim, zaljubiti se, osjećati se poželjno?

Svakako mi javite do kad smijem živjeti, a kad taj rok prođe, ja ću odmah prestati sa svim aktivnostima u kojima uživam i posvetiti se samo onima primjerenima za jednu stariju ženu.

Ma ne pada mi na pamet, naravno. Ja ću, baš svima uprkos, biti kao Madonna i Vlasta! A budite i vi!

Nastavi čitati