Prati nas

Mozaik

Ukinimo pojam “anti-ageing”

Sigurno ste se i sami nebrojeno puta susreli s preparatima ‘protiv starenja’, kao da je starenje nešto što bi se trebalo ili je uopće moguće zaustaviti. Taj termin sad se nastoji izbaciti iz oglašavanja.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Pexels

Pojam „anti-ageing“ („anti-starenje“ ili „protiv starenja“) doprinosi negativnom i pesimističnom pogledu na starenje. Stoga su zdravstvene organizacije u Velikoj Britaniji počele vršiti utjecaj na kozmetičku industriju da iz oglašavanja izbaci taj pojam, piše portal AARP.

Kao prije njih zaklada Calouste Gulbenkian iz Portugala koja se bavi umjetnošću, humanitarnim radom, obrazovanjem i znanošću, i Kraljevsko društvo za javno zdravstvo (RSPH) izjavilo je da ta fraza povezuje starenje s nečim sramotnim te mora biti eliminirana iz oglašavanja proizvoda.


„Mnogo puta smo se uvjerili koliko je vrijedan i za zdravlje osobe koristan pozitivan i optimističan stav prema starenju. Pa ipak, u svakodnevnom javnom i privatnom diskursu postoje brojni primjeri kad se proces starenja trivijalizira, omalovažava ili prikazuje kao nešto katastrofično.“

Sam portal AARP (dio najveće američke organizacije koja se bavi problemima i dobrobiti starijih osoba) pojan „anti-ageing“ izbacio je iz upotrebe još 2017. godine. „Vjerujemo da se na proces starenja treba gledati kao na nešto dobro i pozitivno te da ga treba prihvatiti kao biološku datost, a ne kao nešto protiv čega se treba boriti“, rekla je direktorica AARP-a, Jo Ann Jenkins. „Stoga ćemo se nastaviti boriti protiv zastarjele terminologije koja potiče negativne stereotipe vezane uz starenje.“

Kako bi poboljšali međugeneracijsku suradnju i razumijevanje, RSPH predlaže i sljedeće korake: usluge namijenjene raznim dobnim skupinama trebale bi se obavljati na jednom mjestu kako bi se spriječila segregacija na osnovu dobi, škole bi trebale promovirati pozitivan stav prema starenju, poslodavci i vladine organizacije trebale bi poticati dobnu raznolikost na radnim mjestima, a zdravstveni djelatnici trebali bi bili uvježbani da u svojem okruženju prepoznaju znakove „dobizma“ (ageizam – diskriminacija na osnovu dobi). Sve o ageizmu pročitajte ovdje.

.

Show

Tereza Kesovija predstavila novu pjesmu ‘Ima te’

Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly, kaže Tereza.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Jeste li već poslušali novu pjesmu Tereze Kesovije? Ova istinska diva hrvatske glazbe predstavila je svoj novi singl naziva “Ima te”, koji je baš za Terezu napisao Aljoša Šerić, frontman grupe Pavel.

Pjesmu, koja bi se ubrzo mogla naći rame uz rame s ostalim legendarnim Terezinim evergrinima, prati i video spot u kojem je Tereza oživjela duh prerano preminule monegaške princeze i velike glumice zlatnog doba Hollywooda – Grace Kelly, koju je sama i osobno poznavala.


“Spot potpisuje Katja Restović, snimali smo u Istri, a ona je mene zamislila u luksuznom kabrioletu i da sam poput Grace Kelly. Jer sam imala vrlo lijep odnos s tom divnom osobom. I sve je bilo idealno osim bijelog šala koji se opirao zakonima fizike i letio na krivu stranu. I to me jako srdilo”, kazala je Tereza za Jutarnji.hr.

Na predstavljanju pjesme bila je i velika Terezina prijateljica Gabi Novak, ali i članovi Terezine obitelji, prije svega njena unuka Mila, kći Alana Ungara, Terezinog sina iz braka s glazbenikom Mirom Ungarom, koja je upravo proslavila 30. rođendan.

“Sve ovo danas posvećujem prije svega mojoj Mili”, rekla je Tereza pokazujući na “svoje sveto trojstvo, svoju malu obitelj”. Poslušajte pjesmu:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP