Prati nas

Mozaik

Ukinimo pojam “anti-ageing”

Sigurno ste se i sami nebrojeno puta susreli s preparatima ‘protiv starenja’, kao da je starenje nešto što bi se trebalo ili je uopće moguće zaustaviti. Taj termin sad se nastoji izbaciti iz oglašavanja.

Silvija Novak

Objavljeno

|

foto: Pexels

Pojam „anti-ageing“ („anti-starenje“ ili „protiv starenja“) doprinosi negativnom i pesimističnom pogledu na starenje. Stoga su zdravstvene organizacije u Velikoj Britaniji počele vršiti utjecaj na kozmetičku industriju da iz oglašavanja izbaci taj pojam, piše portal AARP.

Kao prije njih zaklada Calouste Gulbenkian iz Portugala koja se bavi umjetnošću, humanitarnim radom, obrazovanjem i znanošću, i Kraljevsko društvo za javno zdravstvo (RSPH) izjavilo je da ta fraza povezuje starenje s nečim sramotnim te mora biti eliminirana iz oglašavanja proizvoda.


„Mnogo puta smo se uvjerili koliko je vrijedan i za zdravlje osobe koristan pozitivan i optimističan stav prema starenju. Pa ipak, u svakodnevnom javnom i privatnom diskursu postoje brojni primjeri kad se proces starenja trivijalizira, omalovažava ili prikazuje kao nešto katastrofično.“

Sam portal AARP (dio najveće američke organizacije koja se bavi problemima i dobrobiti starijih osoba) pojan „anti-ageing“ izbacio je iz upotrebe još 2017. godine. „Vjerujemo da se na proces starenja treba gledati kao na nešto dobro i pozitivno te da ga treba prihvatiti kao biološku datost, a ne kao nešto protiv čega se treba boriti“, rekla je direktorica AARP-a, Jo Ann Jenkins. „Stoga ćemo se nastaviti boriti protiv zastarjele terminologije koja potiče negativne stereotipe vezane uz starenje.“

Kako bi poboljšali međugeneracijsku suradnju i razumijevanje, RSPH predlaže i sljedeće korake: usluge namijenjene raznim dobnim skupinama trebale bi se obavljati na jednom mjestu kako bi se spriječila segregacija na osnovu dobi, škole bi trebale promovirati pozitivan stav prema starenju, poslodavci i vladine organizacije trebale bi poticati dobnu raznolikost na radnim mjestima, a zdravstveni djelatnici trebali bi bili uvježbani da u svojem okruženju prepoznaju znakove „dobizma“ (ageizam – diskriminacija na osnovu dobi). Sve o ageizmu pročitajte ovdje.

.

Show

Olja Balašević (61) pokazala zavidnu liniju i sportski duh

Olivera Balašević, supruga Panonskog mornara Đorđa i bivša profesorica tjelesnog, i sama se prihvatila pisanja. Njezin prvijenac “Planeta Dvorište” idealno je ljetno štivo.

Silvija Novak

Objavljeno

|

“Svaka čast, kakvo tijelo i kakav skok”, “Prezgodna, prkosi vremenu”, “Jednom sportašica – uvijek sportašica” – samo su neki od oduševljenih komentara koji se mogu pročitati ispod najnovije Instagram objave Olivere Balašević, supruge Đorđa Balaševića koja je prije nekoliko tjedana napunila 61 godinu.

Doista, forma gospođe Olje je besprijekorna, no stoj na rukama te skok u bazen nije izvela tek tako već se usput prisjetila i jedne anegdote iz svojeg djetinjstva:


“Kupači sa obe strane reke kao i prolaznici preko mosta bili su, naravno, šokirani. Rekoh da sam bila  žgoljava, sićušna za svoje godine, pa je bilo  pravo čudo već i to  što toliko dete uopšte ume da pliva, a skok je sve ostavio bez daha. Sve osim mene, svom srećom. U odnosu na skokove koje sam kasnije činila u životu bio je krajnje jednostavan, na noge, sa vrlo niskim koeficijentom težine, kako bi to kasnije opisao moj trener Boris Pavlov, ali tih par sekundi  ne zaboravljaju se nikad. Bila sam laka kao pero, izronila sam takoreći još zaranjujući, kao zabačeni plutani plovak, i verovatno su posmatrači bili ushićeni, ali ni slučajno nisam bila uplašena, možda tek malo razočarana što nisam duže ostala u vazduhu. Dečaci iz dvorišta propustili su moj prvi skok, što sam uostalom i htela, lukavo isplivavši posle prvog skoka na drugoj strani,  samo da im ne bi palo na pamet da me  odgovaraju od sledećeg pokušaja. Okupili su se na obali uz prateći žamor koji je najavio da sam ponovo uz Radeta na ogradi mosta, i nisam bila sigurna da li mi to mašu ili se hvataju za glavu, ali sam izronivši dobro videla kako Zoran trčeći odlazi ka kući, u nameri da bar blagovremeno prijavi mami i time najveći deo neizbežne kazne prebaci na mene.”

Prelistajte galeriju fotografija u originalnoj objavi:

Ovaj tekst dio je iz Oljine knjige autobiografskih zapisa “Planeta Dvorište” objavljene prošle godine u kojem prepričava dosad nepoznate detalje iz svojeg ne uvijek lakog djetinjstva i pokazuje da riječima barata gotovo jednako vješto kao i njezin suprug Đole.

Nekako paralelno s objavom knjige (ne prve, već prve koju je imala strpljenja napisati, kako sama kaže), Olja se priključila i društvenim mrežama, točnije Instagramu, na kojem objavljuje isječke iz svoje knjige prisjećajući se djetinjstva i mladosti u Zrenjaninu.

Tražite li idealno ljetno štivo, možda je za vas upravo „Planeta Dvorište“, a usput možete vježbati skokove u vodu po uzoru na Oliveru.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP