Prati nas

Zdravlje

Jako je važno tlak mjeriti na obje ruke

Prelazi li razlika 10 i više milimetara stupca žive, bilo da se radi o sistoličkom (gornjem) ili dijastoličkom (donjem) tlaku, znak je za daljnju istragu.

Objavljeno

|

Kako mjeriti tlak?
foto: Pixabay

Općenito, mala razlika u tlaku kad ga mjerite na obje ruke nije razlog za brigu. No prelazi li ona 10 i više milimetara stupca žive, bilo da se radi o sistoličkom (gornjem) ili dijastoličkom (donjem) tlaku, znak je za daljnju istragu. Naime, ovakva razlika može ukazati na ozbiljan problem kao što su promijene na arterijama jedne ruke. O svemu bi, naravno, trebali porazgovarati s liječnikom.

Stalna i ponavljajuća razlika u sistoličkom tlaku ukazuje na povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti u idućih 13 godina, pokazala su istraživanja provedena na gotovo 3.400 ispitanika koje su proveli znanstvenici Sveučilišta Harvard. Osim toga, velike razlike u mjerenjima na obje ruke mogu ukazati na blokirane arterije u jednoj ruci, bolest bubrega, dijabetes ili bolesti srca.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svijetu: više od 17,5 milijuna ljudi svake godine umre od kardiovaskularnih bolesti. Ishemijska srčana bolest (npr. srčani udar) je odgovorna za 7,3 milijuna od ukupnog broja kardiovaskularnih smrti, a cerebrovaskularne bolesti (npr. moždani udar) su odgovorne za 6,2 milijuna smrti. I u Hrvatskoj podaci su zabrinjavajući te pokazuju da svaka druga osoba u Hrvatskoj umire od kardiovaskularnih bolesti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.