Prati nas

Zdravlje

Zbog zdravlja mozga redovito kontrolirajte tlak

Prateći gotovo 1.300 osoba sve do njihove smrti, znanstvenici su otkrili da oni s visokim tlakom imaju daleko više lezija u mozgu, odnosno takvih područja u kojima se stvaraju ugrušci radi kojih je protok krvi otežan što može u konačnici uzrokovati i moždani udar.

Objavljeno

|

Na koje preglede ići?
foto: BigStock

Kontrolirate li redovito svoj krvni tlak? Ako to činite neredovito, možda vas na akciju potakne sljedeća informacija. Znanstvenici su visoki krvni tlak povezali s razvojem Alzheimerove bolesti.

Prateći gotovo 1.300 osoba sve do njihove smrti, znanstvenici su otkrili da oni s visokim tlakom imaju daleko više lezija u mozgu, odnosno takvih područja u kojima se stvaraju ugrušci radi kojih je protok krvi otežan što može u konačnici uzrokovati i moždani udar. Normalan tlak iznosi otprilike 120/80, pri čemu prvi broj označava sistolički krvni tlak (tlak u žilama tijekom otkucaja srca), a drugi je dijastolički tlak (tlak između dva otkucaja srca). Prošle godine, američki Koledž za kardiologiju i Udruženje za bolesti srca, promijenili su preporuku vezanu uz visinu krvnog tlaka te povišenim tlakom smatraju sve više od 130/80.


„Već dugo znamo da je visoki krvni tlak, pogotovo kod mlađih osoba, povezan s moždanim udarom. No dosad nismo znali puno o povezanosti povišenog krvnog tlaka i razvoja cerebrovaskularnih bolesti. Mislim da je ova informacija jako važna svima onima koji istražuju mozak“, kazala je doktorica Zoe Arvanitakis iz Rush Memory klinike u Chicagu. Arvanitakis i njezin tim pratili su 1.300 ljudi sve do njihove smrti koja je nastupila kad su ispitanici prosječno imali 89 godina. Dvije trećine ispitanika, većinom žena, imali su povijest povišenog krvnog tlaka, dok je njih 87 uzimalo neki lijek za tlak.

Koristeći rezultate autopsije nakon smrti, znanstvenici su otkrili da je 48 posto ispitanika imalo lezije u mozgu. Rizik od lezija bio je veći kod onih čiji je sistolički tlak bio povišen tijkom godina. Na primjer, netko s prosječnim sistoličkim krvnim tlakom od 147 ima 46 posto veće izglede za razvoj lezija u mozgu od nekoga tko ima tlak 134. To je malo ali značajno povećanje rizika razvoja lezija kod osoba s povišenim tlakom. Tražeći znakove Alzheimerove bolesti kod preminulih pacijenata, znanstvenici su također uočili povezanost između visokog sistoličkog tlaka nekoliko godina prije smrti i broja čvorića u mozgu karakterističnih za Alzheimerovu bolest.

Međutim, amiolični plakovi karakteristični za Alzheimerovu bolest, u istraživanju nisu povezani s visokom tlakom, pa doktorica Arvanitakis kaže da je potrebno još istraživanja. Doktor Ajay Misra, šef odjela za neurokirurgiju u bolnici Winthorp u New Yorku ovo istraživanje naziva vrlo važnim te kaže kako se tlaku valja posvetiti veća pažnja. „Dobili smo puno važnih podataka, no ima još mnogo pitanja koja čekaju odgovor“, kaže doktor Misra.

.

Zdravlje

Uzimate kapsule za bolje pamćenje? Bolje prestanite!

Više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje. No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje.

Objavljeno

|

Dodaci prehrani poput vitamina ne pomažu očuvanju zdravlja mozga i zapravo predstavljaju bacanje novca, piše Guardian.

Prema podacima iz SAD-a, prodaja dodataka prehrani koji bi trebali blagotvorno djelovati na memoriju i mozak općenito, od 2006. do 2015. se udvostručila te sada dosiže i do 643 milijuna dolara godišnje. Također, više od četvrtine svih osoba starijih od 50 godina, uzima te dodatke prehrani u nadi da će poboljšati pamćenje.


No, dok natpisi na bočicama tvrde jedno, sva sila međunarodnih stručnjaka tvrdi nešto sasvim drugo: ti dodaci ne samo da ne pomažu pamćenju nego mogu biti i štetni po zdravlje. “Ne postoje nikakvi dokazi koji govore u prilog tvrdnji da uzimanje dodataka prehrani pomaže pamćenju i zdravlju mozga, niti su kadri spriječiti ili odgoditi Alzheimerovu bolest”, složni su stručnjaci.

Međutim, znanstveni tim je naglasio kako manjak određenih nutrijenata poput vitamina B9 i B12, mogu biti povezani s kognitivnim problemima i funkcioniranjem mozga te da dodaci prehrani mogu pomoći osobama koje pate od manjka određenog nutrijenta. Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji oko 20 posto osoba starijih od 60 godina pati od nedostatka vitamina B12. No stručnjaci kažu da je prije uzimanja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno konzultirati liječnika te da je uvijek bolje određeni nutrijent dobiti iz svježih namirnica nego iz kapsula.

Zaključak je da se zdravim ljudima ne preporučuje uzimanje dodataka prehrani kako bi se zaštitio mozak, a savjet znanstvenika mogao bi se sumirati u dvije kratke riječi: Čuvajte novac.

Istraživanje je naručilo Globalno vijeće za zdravlje mozga (Global Council on Brain Health), a analizirani su dodaci poput vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, vitamin D, kofein, koenzim Q10 i gingko biloba. Znanstvenici su ustanovili da dodaci prehrani za koje se tvrdi da pomažu mozgu, najčešće uopće nisu biti testirani na tako nešto, a ono malo studija koje postoje, pokazuju različite rezultate.

“Veliki je problem što se ti dodaci prehrani predstavljaju kao lijek za gubitak pamćenja i još se tvrdi da za to postoje znanstveni dokazi”, kaže profesorica kliničke psihologije sa Sveučilišta Exeter, Linda Clare, ujedno i članica istraživačkog tima. Znanstvenici savjetuju ljudima da budu oprezni i skeptični prema tvrdnjama proizvođača. Također, upozoravaju da mnoge tablete i kapsule nisu prošle dovoljna testiranja.

No važno je naglasiti još jednu stvar: ovo je istraživanje u obzir uzelo samo utjecaj suplemenata na funkciju mozga tako da rezultati ne znače da neki dodaci prehrani možda nisu korisni za nešto drugo.

Kad je riječ o zdravlju mozga, znanstvenici opet ističu da je najbolja prevencija problema s pamćenjem zdrav život što uključuje zdravu prehranu, nepušenje, dobar san, tjelovježba, bogat društveni život i mentalna stimulacija. Britanska profesorica psihijatrije Gill Livingston kaže da je jedini zasad poznati način za prevenciju demencije kontroliranje krvnog tlaka te redovito uzimanje terapije za njegovo snižavanje.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP