Prati nas

Vijesti

Stižu paramedici: Hitna pomoć ubuduće bez liječnika?

Paramedici se definiraju i kao zdravstveni profesionalci za pružanje medicinske pomoći u hitnim situacijama izvan zdravstvenih ustanova. 

Objavljeno

|

Kada zbvati hitnu pomoć?
foto: Pixabay

Ministar zdravstva Milan Kujundžić planira da će u kolima Hitne pomoći idućih godina početi raditi educirani laici koji neće morati imati nikakvu medicinsku stručnu spremu, nego proći jednogodišnje obrazovanje te dobiti certifikat. Svojevrsno je to ugledanje u američki zdravstveni sustav koji ovakvo osoblje naziva „paramedics“.

Tijekom te edukacije naučit će temeljne postupke za oživljavanje, spašavanje i održavanje života do prijevoza u najbližu bolnicu, javio je Večernji list. U timovima će biti jedna medicinska sestra, odnosno tehničar i tako osposobljeni paramedik, najavljuje Kujundžić. Paramedici se definiraju i kao zdravstveni profesionalci za pružanje medicinske pomoći u hitnim situacijama izvan zdravstvenih ustanova.


Cilj je povećati broj osposobljenih ljudi za spašavanje i održavanje života, a istovremeno liječnike pozicionirati u bolničke hitne službe.

.

Vijesti

Bandić se neće kandidirati i podupire Kolindu: ‘Nisam još obavio sve u Zagrebu’

Odluka je donesena na temelju programa koji je HDZ-ova kandidatkinja objavila. Podržava i njene napore za poboljšanje demografske slike Hrvatske, jer je to, smatra Bandić, ključno.

Objavljeno

|

Autor

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće ući u utrku za predsjednika Hrvatske. Njegova stranka Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti  stala je iza aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kandidaturu propušta, jer, objašnjava, nije još obavio sve što treba u Zagrebu.

“Mi smo danas na predsjedništvu odlučili predsjednici Grabar -KItarović pružiti našu potporu. Ona je uspješno ojačala međunarodni položaj Hrvatske, a pod tim podrazumijevamo da je kvalitetno predstavljala Hrvatsku”, objavio je na tiskovnoj konferenciji Bandić.


“Promovirala je zajedništvo i pokazala socijalnu osjetljivost i otvorenost prema građanima za razliku od drugih koji vrlo često promoviraju isključivost, potiče na razumijevanje drugih i drugačijih. Za razliku od nekih drugih kandidata koji promiču elitizam i salonsku politiku predsjednica je u prvom mandatu bila glasnogovornica malih i slabih”, izrekao je Bandić dodavši kako se njezin senzibilitet prema običnom čovjeku u potpunosti slaže i s njegovim političkim svjetonazorima.

“Treba jačati zajedništvo i optimizam”, objavio je prvi čovjek metropole navodeći da je odluka donesena na temelju programa koji je HDZ-ova kandidatkinja objavila. Podržava i njene napore za poboljšanje demografske slike Hrvatske, jer je to, smatra, ključno.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP