Kada zbvati hitnu pomoć?
foto: Pixabay

Stižu paramedici: Hitna pomoć ubuduće bez liječnika?

Autor: • 16. 08. 2018. • Vijesti561 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ministar zdravstva Milan Kujundžić planira da će u kolima Hitne pomoći idućih godina početi raditi educirani laici koji neće morati imati nikakvu medicinsku stručnu spremu, nego proći jednogodišnje obrazovanje te dobiti certifikat. Svojevrsno je to ugledanje u američki zdravstveni sustav koji ovakvo osoblje naziva „paramedics“.

Tijekom te edukacije naučit će temeljne postupke za oživljavanje, spašavanje i održavanje života do prijevoza u najbližu bolnicu, javio je Večernji list. U timovima će biti jedna medicinska sestra, odnosno tehničar i tako osposobljeni paramedik, najavljuje Kujundžić. Paramedici se definiraju i kao zdravstveni profesionalci za pružanje medicinske pomoći u hitnim situacijama izvan zdravstvenih ustanova.Cilj je povećati broj osposobljenih ljudi za spašavanje i održavanje života, a istovremeno liječnike pozicionirati u bolničke hitne službe.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.