Prati nas

Vijesti

Stižu paramedici: Hitna pomoć ubuduće bez liječnika?

Paramedici se definiraju i kao zdravstveni profesionalci za pružanje medicinske pomoći u hitnim situacijama izvan zdravstvenih ustanova. 

Objavljeno

|

Kada zbvati hitnu pomoć?
foto: Pixabay

Ministar zdravstva Milan Kujundžić planira da će u kolima Hitne pomoći idućih godina početi raditi educirani laici koji neće morati imati nikakvu medicinsku stručnu spremu, nego proći jednogodišnje obrazovanje te dobiti certifikat. Svojevrsno je to ugledanje u američki zdravstveni sustav koji ovakvo osoblje naziva „paramedics“.

Tijekom te edukacije naučit će temeljne postupke za oživljavanje, spašavanje i održavanje života do prijevoza u najbližu bolnicu, javio je Večernji list. U timovima će biti jedna medicinska sestra, odnosno tehničar i tako osposobljeni paramedik, najavljuje Kujundžić. Paramedici se definiraju i kao zdravstveni profesionalci za pružanje medicinske pomoći u hitnim situacijama izvan zdravstvenih ustanova.


Cilj je povećati broj osposobljenih ljudi za spašavanje i održavanje života, a istovremeno liječnike pozicionirati u bolničke hitne službe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP