Prati nas

Vijesti

Ružičaste naočale za prošlost: I Slovaci žale za komunizmom

Četrdeset i tri posto stanovnika Slovačke misli da je život bio ‘značajno’ ili ‘neznatno’ bolji prije 1989. godine. Manje od trećine pak odgovara da im je danas bolje, dok 16 posto kaže da je sve isto. Devet posto ih ne zna što odgovoriti.

Objavljeno

|

automobil trabant
foto: Pixabay

Slovaci koji imaju iskustvo života u komunizmu vjeruju da su živjeli bolje prije pada Željezne zavjese, pokazalo je istraživanje agencije Fokus.

Četrdeset i tri posto stanovnika Slovačke misli da je život bio “značajno” ili “neznatno” bolji prije 1989. godine. Manje od trećine pak odgovara da im je danas bolje, dok 16 posto kaže da je sve isto. Devet posto ih ne zna što odgovoriti.

Manje školovani žale za komunizmom

Stariji i manje školovani stanovnici Slovačke u većem broju smatraju da se u komunizmu živjelo bolje nego mlađi i obrazovaniji ljudi. Čehoslovačka, zajedno s ostalim zemljama iza Željezne zavjese, bila je dio Varšavskog pakta pod vodstvom Sovjetskog Saveza koji se raspao nakon pada komunizma 1989.

I Hrvati plaču za Jugoslavijom

Podsjetimo, veliko istraživanje našeg portala iz 2015. godine Je li nam nekad bilo bolje” pokazalo je da građani Hrvatske te Bosne i Hercegovine, koji su značajan dio života proveli u Jugoslaviji, također žale za bivšim sustavom.

Od niza ponuđenih vrijednosti koje su se navodno nekad više cijenile, hrvatski ispitanici su najčešće označili sigurnost posla (88%), a potom i javno zdravlje (78%).  Dalje na ljestvici slijede prijateljstvo (72%), ekonomska sigurnost (72%) i solidarnost (71%). Čak 67% ispitanih hrvatskih građana starijih od 45 godina misli da su se nekad više uvažavali stariji kao i to da je obrazovanje bilo više cijenjeno.

Da su nekad bila afirmiranija prava seksualnih manjina (LGBT) misli svega 2% ispitanih, dok ih 12% misli kako je sloboda govora bila na većoj cijeni. Čak 39% ispitanih misli da se je položaj žena pogoršao, dok ih 21% misli kako je pred ženama danas više mogućnosti. 34%  misli da je položaj žena jednak kao i prije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.