Prati nas

Mozaik

Mladi u Japanu ne priželjkuju dug život

U jednoj od zemalja s najdužim očekivanim životnim vijekom, Japanu, gdje muškarci prosječno žive do 81,9, a žene čak do 86,2 godine, mladi uopće ne priželjkuju dug život. To je u najvećem broju slučajeva povezano s financijskom neizvjesnošću i strahom od siromaštva.

Objavljeno

|

Kolikomladi žele živjeti?
foto: Pixabay

Kad ste bili mlađi, što ste mislili: kad počinje starost? Jeste li u međuvremenu promijenili mišljenje? Također, koliki ste životni vijek priželjkivali u svojim dvadesetima, a koliki priželjkujete sada? Mišljenja o ovoj temi s godinama se mijenjaju. Zanimljivo, u jednoj od zemalja s najdugovječnijim stanovništvom, Japanu, mladi u njihovim dvadesetim godinama uopće ne priželjkuju doživjeti 80. rođendan, pokazalo je najnovije istraživanje.

Muškarci i žene između 20 i 29 godina nadaju se da će živjeti, otprilike do 76,9, odnosno do 78,1 godine, pokazalo je ispitivanje osiguravajuće tvrtke MetLife. Oba željena životna vijeka kraći su od očekivanog životnog vijeka koji za muškarce u toj zemlji iznosi 81,9, a za žene 87,26 godina. Rezultati istraživanja pokazuju da slogan vlade premijera Shinza Abea, “Društvo u kojem se živi do stote”, nije naišlo na pozitivan odjek kod mlađih osoba.

Voditelji istraživanja proveli su ispitivanje na 14.100 osoba između 20 i 79 godina u lipnju 2018. 41,2 posto ih je reklo da ne žele živjeti predugo, a čak 81,7 posti izrazilo je veliku bojazan vezanu uz stariju dob. Istraživanje je također otkrilo da je najveći uzrok njihove brige vezan uz novac jer čak 27,1 posto mladih Japanaca uopće ne očekuje da će imati bilo kakvu penziju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.