Prati nas

Vijesti

Za 20. listopada zakazan je prosvjed protiv Pavićeve reforme

Sadašnje stanje mirovinskog sustava rezultat je promašenih politika prethodnih vlada. Europska komisija sustavno Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, gura u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu za potrebe Njemačke ili Irske.

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

Predsjednici triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić, najavili su za subotu, 20. listopada u podne, na Europskom trgu u Zagrebu prosvjed protiv predložene mirovinske reforme.

Reformom se, podsjetimo, predviđa produljenje životne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina i dodatna penalizacija prijevremenog umirovljenja od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel objavio je da su pripreme za prosvjed u tijeku i najavio da će usuglašena stajališta triju središnjica uputiti ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću. Ovisno o njegovoj reakciji odlučit ćemo o daljnjim akcijama, rekao je Novosel i poručio kako to neće biti sindikalni prosvjed, nego poziv građanima da podignu svoj glas.

Prvomajski prosvjed 2018.

Sindikalist Mladen Novosel (foto: Sandro Bura)

Kaže, sadašnje stanje mirovinskog sustava rezultat je promašenih politika prethodnih vlada. Europska komisija sustavno Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, gura u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu za potrebe Njemačke ili Irske.

Vlada prihvaća zahtjeve Bruxellesa i ne suprotstavlja se ekonomskoj politici koja nas očito guši i ne omogućava nam veći gospodarski rast. Problem mirovinskog sustava generira velik broj umirovljenika koji primaju mirovine po posebnim propisima, kao i onih iz veteranske populacije, smatra Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

I Sindikat umirovljenika Hrvatske poziva građane na prosvjed

Kako nam je potvrdila predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, i SUH podržava ovaj prosvjed. Na svojoj su Facebook stranici napisali: “Dragi prijatelji, budite u subotu 20. listopada točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu. Nisu pristali poboljšati formulu za usklađivanje mirovina, ne vide bijedu i poniženje umirovljenika. Zato ćemo se sa svojim zahtjevima pridružiti prosvjedu.

Jasna Petrović (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe kako treba uzeti u obzir da je životni vijek hrvatskih građana niži od prosjeka Europske unije, kao i po broju godina zdravog života nakon umirovljenja. Hrvatska treba Europskoj komisiji i Svjetskoj banci jasno reći da nije spremna za produljenje radnog vijeka. U protivnom najavio je građanski neposluh i raspisivanje referenduma.

Krešimir Sever, NHS (foto: S. Bura/S.Bogdanic/Mojevrijeme.hr)

Što se tiče penalizacije prijevremenog umirovljenja, predlažu zadržavanje postojećeg modela jer odlazak u prijevremenu mirovinu često nije dobrovoljni izbor radnika. Također predlažu da se umjesto kažnjavanja radnika sankcioniraju poslodavci koji potiču radnike na ranije umirovljenje.

U vezi starosne mirovne za dugogodišnjeg osiguranika smatraju kako treba zadržati postojeće zakonsko rješenje jer je 41 godina staža sasvim dovoljna za ostvarivanje mirovine bez penalizacije, ako osoba više ne može raditi.

Vezano uz pravo izbora mirovine za osiguranike 2. stupa, sindikati pozdravljaju mogućnost povratka u 1. stup ako je to povoljnije za osiguranika, jer smatraju kako se tom mjerom povećavaju mirovne za velik broj građana s najmanjim primanjima.

Sindikati se protive povećanju izdvajanja za 2. stup tako da se time umanje izdvajanja za 1. stup međugeneracijske solidarnosti i traže preispitivanje postojećeg modela mirovinske štednje u 2. stupu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.