Hću li zbog porodiljnog imati manju mirovinu?
foto: Pixabay

Žene koje su rađale imat će nižu mirovinu od onih koje nisu

Autor: • 28. 09. 2018. • Vijesti450 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Država majke kažnjava manjim mirovinama nego što ih imaju žene bez djece, budući da u izračun mirovine ulazi i vrijeme provedeno na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu, kad je mnogim ženama naknada manja od plaće, piše Novi list.

Na pitanje hoće li i što biti učinjeno kako bi se mirovine majki izjednačile s onima  žena koje nisu bile na rodiljnom dopustu, Ministarstvo za demografiju odgovorilo je da će se “pristupiti odgovarajućim izmjenama u skladu s financijskim mogućnostima”.Kako sada stvari stoje, žena koja, primjerice, ima plaću od šest tisuća kuna, ali je 2005. godine rodila prvo, dvije godine kasnije i drugo dijete te na rodiljnom dopustu provela ukupno dvije godine, u prvih je šest mjeseci svog rodiljnog dopusta primala tada maksimalno dozvoljenih 4.257, a u drugom dijelu 2.500 kuna, što znači da će imati manju mirovinu od žene s istom plaćom koja nema djece. Situacija je još i gora za majke blizanaca, trećeg i svakog sljedećeg djeteta koje koriste pravo na rodiljni dopust do treće godine djetetova života, a koje su nakon isteka prve godine nekad primale 1.663 kune, dok je sad riječ o 2.328 kuna.

Nižu će mirovinu, dakako, imati i očevi na rodiljnom odnosno roditeljskom dopustu. Tijekom 2016. godine je, primjerice, 158 očeva koristilo rodiljni dopust tijekom prvih šest mjeseci djetetova života, a njih 1.930 nakon toga, tijekom sljedećih šest mjeseci. To znači da na tisuću očeva samo dvojica koriste rodiljni dopust, a samo četvorica idu na roditeljski dopust, javlja Novi list.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.