Prati nas

Zdravlje

OMILJENI NAPITAK

Kavu nije dobro piti odmah nakon buđenja

Koja je prva stvar koju napravite kad ustanete iz kreveta? Kladimo se da je to odlazak do kuhinje i pristavljanje kave, pa tek onda jutarnja higijena i sve ostalo. No možda biste trebali porazmisliti o toj jutarnjoj navici jer kavu nije dobro piti neposredno nakon buđenja.

Objavljeno

|

Kako je najbolje piti kavu?
foto: Pixabay

Ako je prvo na što ujutro pomislite šalica vruće kave, možda biste trebali promisliti još jednom, Naime, stručnjaci tvrde kažu da je omiljeni napitak bolje konzumirati kasnije tijekom dana. Iako se kava konzumira kako bi nas razbudila, nutricionisti kažu da rano jutro možda i nije najbolje vrijeme za kavu ako se želite osjećati budim i pribranim u ostatku dana.

Evo zašto je to tako: organizam nakon buđenja sam krene proizvoditi povišenu razinu kortizola, hormona stresa koji nas razbuđuje. Ako tome dodate kofein, koji čini isto, toliko koritizola odjednom jednostavno može biti previše pa umjesto razbuđivanja može nastupiti osjećaj umora.


“Treba ograničiti unos kave odmah nakon što otvorite oči. Popijte kavu kad vam tijelo proizvodi manje kortizola, tri do četiri sata nakon buđenja”, kaže nutricionistkinja Laura Cipullo. Sredina prijepodneva ili rano popodne najbolje su vrijeme za kavu, smatra nutricionistkinja Lisa Lisiewski.

No ako ne možete zamisliti buđenje bez kave razveselit će vas podatak da postoje i oni koji misle drugačije. Neki nutricionisti, naime, smatraju da je od vremena ispijanja kave važnija njezina količina. Bilo kako bilo, nitko ne preporučuje kavu kasno navečer jer može omesti san.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP