53. Međunarodna vrtna izložba Floraart - Zagreb
foto: Sandro Bura

MIRISNI LIJEK

Patite li od tjeskobe, pomirišite lavandu

Autor: • 26. 10. 2018. • Kolaž, Zdravlje423 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Patite li od tjeskobe, od velike pomoći mogao bi vam biti opojan miris lavande. Naime, japanski znanstvenici sa Sveučilišta Kagoshima proveli su eksperiment na laboratorijskim miševima, nastojeći otkriti pomaže li linalool, prirodni terpenski alkohol sadržan u ekstraktu lavande, u relaksaciji ovih glodavaca. Ustanovili su da su miševi koji su bili izloženi aromi lavande uistinu pokazivali manje znakova tjeskobe. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Ljekovita svojstva lavande nisu nikakav novost, no ovo je prvi put da su ona znanstveno istražena.”U narodnoj medicini oduvijek se vjerovalo da mirisni sastojci iz biljnog ekstrakta lavande smanjuju osjećaj anksioznosti, no sada smo ustanovili da linalool ima vrlo učinkovit anksiolitički učinak na normalne miševe”, rekao je suautor istraživanja dr. Hideki Kashiwadani.Važno je napomenuti i da za razliku od sedirajućih lijekova, poput onih iz grupe benzodiazepina, koji djeluju slično alkoholu pa se osoba koja ih uzme nerijetko teško kreće, znanstvenici kažu da miris linaloola ne utječe na pokretljivost i koordinaciju pokreta miševa. “Rezultati naše studije upućuju na to da linalool ne utječe izravno na receptore GABA-e poput benzodiazepina, već ih aktivira preko olfaktornih neurona u nosnicama te djeluje opuštajuće”, objasnio je Kashiwadani.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.