Prati nas

Nema predaje

Galerija

Prosvjed: Paviću, mirovine su crkavice, ne želimo skupljati boce

Nekoliko tisuća prosvjednika, među kojima je bilo najviše radnika svih generacija, poručilo je vladajućima da ne žele raditi do 67 godina, ali i da ne žele penalizaciju za prijevremeno umirovljenje. Sindikalisti su rekli da je reforma neozbiljni udar na radnike i umirovljenike. Kažu, ako je Vlada ne promijeni, skupljat će potpise za raspisivanje referenduma.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Uz „Neka cijeli ovaj svijet“ i „Kad bi svi ljudi na svijetu“, na zagrebačkom Europskom trgu održan je prosvjed protiv mirovinske reforme ministra Marka Pavića i premijera Andreja Plenkovića. Organizirali su ga radnički sindikati, a podržao ga je i Sindikat umirovljenika Hrvatske pod parolom „I tebe se tiče, doživi mirovinu“.

Okupljeni građani vladajućima su izvikivali “lopovi, lopovi”, dok su se na velikom video zidu izmijenjivale snimke izjava resornog ministra. “Trebamo li raditi za plastične boce? Nitko to ne zaslužuje!” izgovoreno je s pozornice.

Sindikati su najavili referendum

Nekoliko tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske, među kojima je bilo najviše radnika svih generacija, poručilo je vladajućima da ne žele raditi do 67 godina te da ne pristaju na dodatnu penalizaciju prijevremenog umirovljenja. Sindikalisti su rekli da je reforma neozbiljni udar na radnike i umirovljenike. Kažu, ako je Vlada ne promijeni, skupljat će potpise za raspisivanje referenduma. Od transparenata koje smo vidjeli, izdvojit ćemo “Moja mirovina je crkavica”, “Dok nam živo srce bije, živjet ćemo od penzije” i “Za više radničke mirovine, a ne povlaštene”.

“Pometite pred svojim vratima, vaš je obraz ukaljan, jer ste nevjerodostojni i nije vam stalo do vlastitog naroda. Nama ne trebaju vlastodršci, nego oni koji znaju što činiti, ono što narod traži i očekuje”,  odgovorio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata ministru Paviću koji je ranije optužio sindikate da su podupirali SDP-ovu vladu.

“Povlaštene saborske i briselske mirovine su nepravda”

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel osvrnuo se na mirovine po posebnim propisima za koje kaže da su nepravedne, posebice kada se radi o onima koji će primati briselske i povlaštene saborske mirovine. „Govore da su hrvatski umirovljenici premladi, a čine nam nepravde od 1990. Obećavali su nam bolju budućnost u EU, a oni koji nas pitaju gdje smo bili 2014., poručujemo da smo organizirali štrajkove i prosvjede protiv tadašnje vlade“, kaže Novosel i zapjevao „Moju domovinu“.

„Dajte nam primanja i radne uvjete kao u razvijenim zemljama EU pa ćemo moći razgovarati o produljenju radnog vijeka, a dok toga ne bude zaboravite na mirovinsku reformu“, rekao je ovaj sindikalist i dodao: „Želim da se svi ujedinimo kao 1990. kada nije bilo razlike, kada smo svi bili jedno i da nas više nitko ne uvjerava da moramo šutjeti i trpjeti nepravdu!“

 

 

Prosvjedu su potporu svojim dolaskom iskazali i predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, kao i neki članovi Mosta nezavisnih lista. Brzojave potpore prosvjedu poslali su i Europska i Međunarodna konfederacija sindikata, kao i sindikata susjednih i zemalja EU.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.