Kako bolje pamtiti?
foto: Pixabay

ČUVAJTE MOZAK

Stres uzrokuje gubitak pamćenja

Autor: • 26. 10. 2018. • Kolaž, Zdravlje439 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Velika izloženost stresu može dovesti do problema s pamćenjem, pokazala je najnovija studija objavljena u časopisu Neurology. “Visoke razine hormona stresa, kortizola, čini se da utječu na moždanu funkciju, njegovu veličinu i performanse na kognitivnim testovima”, kaže autor studije, doktor Sudha Seshadri, neurolog s UT Health San Antonio. “Kod relativno mladih ljudi otkrili smo smanjenje moždane mase i gubitak pamćenja i to prije nego su simptomi vidljivi. Nikad nije prerano da se počne paziti na stres i prakticirati meditacija”, kaže doktor Seshadri.

Kortizol je jedan od ključnih hormona kad je osoba u opasnosti. Kad se nalazimo u nekoj stresnoj situaciji, žlijezde proizvode više kortizola, a taj hormon ograničava sve tjelesne funkcije koje bi nam mogle smetati ako smo u situaciji da se borimo za život. Kad opasnost prođe, razina kortizola opada i svi bi se tjelesni sistemi trebali vratiti u normalu. No ako “znak za uzbunu ostane upaljen” pojavite će se glavobolja, tjeskoba, depresija, problemi sa srcem te problemi s koncentracijom i pamćenjem. Mozak je posebno osjetljiv, upozoravaju stručnjaci.“Mozak je osjetljiv ali i gladan organ”, kaže Keith Fargo iz Udruženja za Alzheimerovu bolest. “Mozak treba velike količine hranjiva i kisika kako bi ostao zdrav. No ako tijelo sve te resusrse troši na stres, za mozak ne ostane dovoljno te se javljaju problemi s pamćenjem.“

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.