Prati nas

Zdravlje

ČUVAJTE MOZAK

Stres uzrokuje gubitak pamćenja

Stalna izloženost stresu može biti pogubna za naš mozak, pokazala je najnovija studija. Naime, visoke razine hormona stresa, kortizola, mogu biti okidač za probleme s pamćenjem i koncentracijom pa je izuzetno važno opuštati se i meditirati.

Objavljeno

|

Kako bolje pamtiti?
foto: Pixabay

Velika izloženost stresu može dovesti do problema s pamćenjem, pokazala je najnovija studija objavljena u časopisu Neurology. “Visoke razine hormona stresa, kortizola, čini se da utječu na moždanu funkciju, njegovu veličinu i performanse na kognitivnim testovima”, kaže autor studije, doktor Sudha Seshadri, neurolog s UT Health San Antonio. “Kod relativno mladih ljudi otkrili smo smanjenje moždane mase i gubitak pamćenja i to prije nego su simptomi vidljivi. Nikad nije prerano da se počne paziti na stres i prakticirati meditacija”, kaže doktor Seshadri.

Kortizol je jedan od ključnih hormona kad je osoba u opasnosti. Kad se nalazimo u nekoj stresnoj situaciji, žlijezde proizvode više kortizola, a taj hormon ograničava sve tjelesne funkcije koje bi nam mogle smetati ako smo u situaciji da se borimo za život. Kad opasnost prođe, razina kortizola opada i svi bi se tjelesni sistemi trebali vratiti u normalu. No ako “znak za uzbunu ostane upaljen” pojavite će se glavobolja, tjeskoba, depresija, problemi sa srcem te problemi s koncentracijom i pamćenjem. Mozak je posebno osjetljiv, upozoravaju stručnjaci.

“Mozak je osjetljiv ali i gladan organ”, kaže Keith Fargo iz Udruženja za Alzheimerovu bolest. “Mozak treba velike količine hranjiva i kisika kako bi ostao zdrav. No ako tijelo sve te resusrse troši na stres, za mozak ne ostane dovoljno te se javljaju problemi s pamćenjem.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.