Prati nas

Zdravlje

ČUVAJTE MOZAK

Stres uzrokuje gubitak pamćenja

Stalna izloženost stresu može biti pogubna za naš mozak, pokazala je najnovija studija. Naime, visoke razine hormona stresa, kortizola, mogu biti okidač za probleme s pamćenjem i koncentracijom pa je izuzetno važno opuštati se i meditirati.

Objavljeno

|

Kako bolje pamtiti?
foto: Pixabay

Velika izloženost stresu može dovesti do problema s pamćenjem, pokazala je najnovija studija objavljena u časopisu Neurology. “Visoke razine hormona stresa, kortizola, čini se da utječu na moždanu funkciju, njegovu veličinu i performanse na kognitivnim testovima”, kaže autor studije, doktor Sudha Seshadri, neurolog s UT Health San Antonio. “Kod relativno mladih ljudi otkrili smo smanjenje moždane mase i gubitak pamćenja i to prije nego su simptomi vidljivi. Nikad nije prerano da se počne paziti na stres i prakticirati meditacija”, kaže doktor Seshadri.

Kortizol je jedan od ključnih hormona kad je osoba u opasnosti. Kad se nalazimo u nekoj stresnoj situaciji, žlijezde proizvode više kortizola, a taj hormon ograničava sve tjelesne funkcije koje bi nam mogle smetati ako smo u situaciji da se borimo za život. Kad opasnost prođe, razina kortizola opada i svi bi se tjelesni sistemi trebali vratiti u normalu. No ako “znak za uzbunu ostane upaljen” pojavite će se glavobolja, tjeskoba, depresija, problemi sa srcem te problemi s koncentracijom i pamćenjem. Mozak je posebno osjetljiv, upozoravaju stručnjaci.


“Mozak je osjetljiv ali i gladan organ”, kaže Keith Fargo iz Udruženja za Alzheimerovu bolest. “Mozak treba velike količine hranjiva i kisika kako bi ostao zdrav. No ako tijelo sve te resusrse troši na stres, za mozak ne ostane dovoljno te se javljaju problemi s pamćenjem.“

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP