Hallstatt (foto: Silvija Novak)

Smrt i umjetnost

U austrijskom mjestu iskapaju mrtve i oslikavaju im lubanje

Autor: • 29. 10. 2018. • Kolaž, Mozaik370 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Hallstatt je malo slikovito mjesto u Austriji stiješnjeno između istoimenog jezera i alpskih vrhova. Planine u ovom dijelu Alpa u blizini Salzburga, bogate su solju što je stoljećima bilo glavni izvor bogatstva. Danas se u Hallstatu sol više ne vadi, no sami rudnici pretvoreni su u turističku atrakciju. Mjesto izgleda bajkovito: pomno uređene kućice od opeke i drveta uzdižu se iznad mirnog jezera, a alpsku idilu remete tek sve brojnije skupine turista.

No ovo lijepo mjestašce krije jednu pomalo mračnu tajnu. Kako je gradić smješten na vrlo uskom pojasu između jezera i planina, uvijek je nedostajalo prostora kako za kuće tako i za groblje. U Hallstattu je zato zaživio vrlo neobičan običaj vezan uz pokojnike.Nekoliko godina nakon smrti, obitelj bi pokojnikovo tijelo ekshumirala i pažljivo očistila kosti i lubanju. Potomci pokojnika tada bi lubanju oslikali cvijećem i raznim ukrasima te na nju napisali ime i godinu rođenja i smrti pokojnika. Kosti bi tada bile položene u kosturnicu pored crkve, a oslikane lubanje bile bi izložene na policama kosturnice gdje se mogu vidjeti još i danas.

Običaj iskapanja kostiju i oslikavanja lubanja postojao je sve donedavno. Posljednja pokojnica čija je lubanja položena u kosturnicu umrla je 1985. a na njezinoj se lubanji još uvijek može vidjeti zlatan zub. Kako je u međuvremenu kremiranje postalo uobičajena praksa, više nema potrebe za iskapanjem pokojnika i spremanjem njihovih kostiju kako bi se uštedjelo na prostoru.

Hallstatt (foto: Silvija Novak)

Hallstatt (foto: Silvija Novak)

Hallstatt (foto: Pixabay)

Ključne riječi Sve o temi: , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.