Prati nas

Mozaik

Smrt i umjetnost

U austrijskom mjestu iskapaju mrtve i oslikavaju im lubanje

Pitoreskni gradić Hallstat nedaleko Salzburga krije neobičnu tajnu. Naime, da bi se uštedjelo na prostoru, pokojnike ni iskapali iz njihovih grobova i kosti im pažljivo slagali u kosturnicu, a lubanje oslikavali cvijećem i raznim drugim ukrasima.

Objavljeno

|

Hallstatt (foto: Silvija Novak)

Hallstatt je malo slikovito mjesto u Austriji stiješnjeno između istoimenog jezera i alpskih vrhova. Planine u ovom dijelu Alpa u blizini Salzburga, bogate su solju što je stoljećima bilo glavni izvor bogatstva. Danas se u Hallstatu sol više ne vadi, no sami rudnici pretvoreni su u turističku atrakciju. Mjesto izgleda bajkovito: pomno uređene kućice od opeke i drveta uzdižu se iznad mirnog jezera, a alpsku idilu remete tek sve brojnije skupine turista.

No ovo lijepo mjestašce krije jednu pomalo mračnu tajnu. Kako je gradić smješten na vrlo uskom pojasu između jezera i planina, uvijek je nedostajalo prostora kako za kuće tako i za groblje. U Hallstattu je zato zaživio vrlo neobičan običaj vezan uz pokojnike.

Nekoliko godina nakon smrti, obitelj bi pokojnikovo tijelo ekshumirala i pažljivo očistila kosti i lubanju. Potomci pokojnika tada bi lubanju oslikali cvijećem i raznim ukrasima te na nju napisali ime i godinu rođenja i smrti pokojnika. Kosti bi tada bile položene u kosturnicu pored crkve, a oslikane lubanje bile bi izložene na policama kosturnice gdje se mogu vidjeti još i danas.

Običaj iskapanja kostiju i oslikavanja lubanja postojao je sve donedavno. Posljednja pokojnica čija je lubanja položena u kosturnicu umrla je 1985. a na njezinoj se lubanji još uvijek može vidjeti zlatan zub. Kako je u međuvremenu kremiranje postalo uobičajena praksa, više nema potrebe za iskapanjem pokojnika i spremanjem njihovih kostiju kako bi se uštedjelo na prostoru.

Hallstatt (foto: Silvija Novak)

Hallstatt (foto: Silvija Novak)

Hallstatt (foto: Pixabay)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.