Prati nas

Zdravlje

UŽITAK I ZDRAVLJE

Kava, čaj i čokolada usporavaju starenje

Ova vijest zvuči predobro da bi bila istinita, ali čini se da ipak jest! Čokolada, kava, čaj i vino mogu usporiti proces starenja. naime, znanstvenici su otkrili da se u ovim namirnicama krije važan antioksidans koji ima moć odgoditi taj neizbježan mrski proces.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Što jede kraljica?
foto: Pixabay

Imamo doista dobre vijesti. Konzumiranje čokolade, kave i čaja moglo bi vam produljiti život, tvrde znanstvenici. Upravo te namirnice, čini se, preokreću “unutarnji stres” koji se godinama gomila i uzrokuje razne bolesti od raka do Alzeimera. Osim toga, njemački znanstvenici kažu da je cink relativno siguran dodatak prehrani čak i u visokoj dozi te ga se može redovito uzimati kako bi se usporilo starenje.

Čokolada, vino, kava i čaj sadrže antioksidanse polifenole koji pomažu u popravljanju šteta nastalih na stanicama. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Erlangen–Nuremberg otkrio je da cink aktivira polifenole. Njegova, pak, aktivacija štiti od plina koji je nusproizvod rada naših stanica, kaže se u istraživanju objavljenom u časopisu Natiral Chemistry. Taj plin može oštetiti DNA osobe i smatra se da igra važnu ulogu u procesu starenja. Također, povezuje ga se s upalnim procesima koji mogu uzrokovati rak i razne druge degenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti.


Polifenoli ne mogu sami razgraditi taj štetni plin, no u kombinaciji s cinkom, stvaraju nešto što su znanstvenici nazvali “mega kompleks” koji imitira prirodne superoksidante koji razgrađuju štetan plin i štite tijelo od njegova utjecaja. U svemu važnu ulogu ima i određeni enzim, a ovo je prvi put da je taj enzim aktiviran bez upotrebe metala poput željeza ili bakra. Naime, pretjerana izloženost tim metalima sama po sebi može izazvati unutarnji stres. S druge stane, cink je puno manje štetan.

“Svakako je moguće dodati cink u hranu koju jedemo kao i u vino, kavu, čaj i čokoladu”, kaže autorica studije dr. Ivana Ivanović-Burmazović. “Ipak, alkohol bi mogao uništiti pozitivne učinke ove kombinacije pa su za tu namjenu ipak bolja vina bez alkohola.” Ova studija dolazi nakon one s početka godine koja je sugerirala da čokoladno mlijeko potiče oporavak nakon tjelovježbe bolje nego razni sportski napitci.

.

Zdravlje

Koronastatistike: Kolike su šanse za preživljavanje na respiratoru?

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

“Imamo 5 ljudi između 35 – 45 godina na respiratoru, teško su bolesni. Ne smijemo se igrati. U ratu smo svi sjedili zatvoreni mjesecima. Zar ne možemo sada u komforu svog doma, sa svim onim što imamo, izdržati jedno vrijeme?” izjavila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Frab Mihaljević” Alemka Markotić.

“Bolesnici na respiratorima su ovisni o aparatima, njihov život, nažalost, ovisi o koncu, ovisi o njihovom imunološkom sustavu, o kondiciji, o različitim bolestima, puno je veći rizik da ti bolesnici završe loše, naročito oni koji imaju neke kronične bolesti ili su pretili imaju šećer, visoki tlak”, objasnila je Markotić sinoć na HRT-u.


Većina pacijenata koji završe na respiratorima, javlja istovremeno NPR, neće preživjeti. A mnogi koji će živjeti, ne mogu se skinuti s aparata za disanje. Pokazuje to nekoliko manjih istraživanja provednih u Sjedinjenim Državama, Kini i Europi.

“Jako brine podatak da puno pacijenata koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju ne izađe iz bolnice”, kazala je za NPR Tiffany Osborn, specijalistica za intenzivnu njegu sa Sveučilišta Washington. To potvrđuje i Negin Hajizadeh, specijalist pulmološke intenzivne njege: “Imali smo nekoliko pacijenta u Northwell bolnicama koje smo skinuli s respiratora, ali većinu ne možemo skinuti.”

Najveće istraživanje o mortalititu pacijenata zaraženih koronavirusom spojenih na respiratore dolazi iz ustanove “Intensive Care National Audit & Research Centre” u Londonu. Ono pokazuje da je od 98 pacijenta na respiratoru samo 33 otpušteno živo. Brojke koje dolaze iz kineskog Wuhana još su gore; samo su tri od 22 osobe na respiratoru preživjele. Analiza iz Washingtona pokazuje da je od 18 pacijenata koji su stavljeni na respirator, njih devet preživjelo, no samo ih šestero može samostalno disati.

Sva ranija istraživanja, piše NPR, sugeriraju da će pacijenti koji boluju od COVID-19, jednom kad ih spoje na respirator, na strojnom disanju ostati tjednima. A čim duže primaju mehaničku potporu disanju, tim je manja šansa za preživljavanje. “Ne znamo od kakve će pomoći biti respiratori”, kaže Osborn. “Oni mogu pomoći da kratkotrajno pacijenta održimo na životu, nismo sigurno da je to moguće na dugo vrijeme.”

Podsjetimo, i Alemka Markotić je ispravila svoja očekivanja o trajanju mehaničke ventilacije pacijenata koji boluju od COVID-19. Ranije je tvrdila da će ona trajati od 7 do 10 dana, no stečeno iskustvo pokazuje drugačije. “Dosadašnja iskustva pokazuju da se može očekivati da će teži slučajevi provesti dva do tri tjedna na respiratoru”, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”. Hrvatska je s jučerašnjim danom imala 35 pacijenata spojenih na respiratore.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP