Što jede kraljica?
foto: Pixabay

UŽITAK I ZDRAVLJE

Kava, čaj i čokolada usporavaju starenje

Autor: • 06. 11. 2018. • Kolaž, Zdravlje456 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Imamo doista dobre vijesti. Konzumiranje čokolade, kave i čaja moglo bi vam produljiti život, tvrde znanstvenici. Upravo te namirnice, čini se, preokreću “unutarnji stres” koji se godinama gomila i uzrokuje razne bolesti od raka do Alzeimera. Osim toga, njemački znanstvenici kažu da je cink relativno siguran dodatak prehrani čak i u visokoj dozi te ga se može redovito uzimati kako bi se usporilo starenje.

Čokolada, vino, kava i čaj sadrže antioksidanse polifenole koji pomažu u popravljanju šteta nastalih na stanicama. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Erlangen–Nuremberg otkrio je da cink aktivira polifenole. Njegova, pak, aktivacija štiti od plina koji je nusproizvod rada naših stanica, kaže se u istraživanju objavljenom u časopisu Natiral Chemistry. Taj plin može oštetiti DNA osobe i smatra se da igra važnu ulogu u procesu starenja. Također, povezuje ga se s upalnim procesima koji mogu uzrokovati rak i razne druge degenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti.Polifenoli ne mogu sami razgraditi taj štetni plin, no u kombinaciji s cinkom, stvaraju nešto što su znanstvenici nazvali “mega kompleks” koji imitira prirodne superoksidante koji razgrađuju štetan plin i štite tijelo od njegova utjecaja. U svemu važnu ulogu ima i određeni enzim, a ovo je prvi put da je taj enzim aktiviran bez upotrebe metala poput željeza ili bakra. Naime, pretjerana izloženost tim metalima sama po sebi može izazvati unutarnji stres. S druge stane, cink je puno manje štetan.

“Svakako je moguće dodati cink u hranu koju jedemo kao i u vino, kavu, čaj i čokoladu”, kaže autorica studije dr. Ivana Ivanović-Burmazović. “Ipak, alkohol bi mogao uništiti pozitivne učinke ove kombinacije pa su za tu namjenu ipak bolja vina bez alkohola.” Ova studija dolazi nakon one s početka godine koja je sugerirala da čokoladno mlijeko potiče oporavak nakon tjelovježbe bolje nego razni sportski napitci.

Ključne riječi Sve o temi: , , ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.