Prati nas

Zdravlje

UŽITAK I ZDRAVLJE

Kava, čaj i čokolada usporavaju starenje

Ova vijest zvuči predobro da bi bila istinita, ali čini se da ipak jest! Čokolada, kava, čaj i vino mogu usporiti proces starenja. naime, znanstvenici su otkrili da se u ovim namirnicama krije važan antioksidans koji ima moć odgoditi taj neizbježan mrski proces.

Objavljeno

|

Što jede kraljica?
foto: Pixabay

Imamo doista dobre vijesti. Konzumiranje čokolade, kave i čaja moglo bi vam produljiti život, tvrde znanstvenici. Upravo te namirnice, čini se, preokreću “unutarnji stres” koji se godinama gomila i uzrokuje razne bolesti od raka do Alzeimera. Osim toga, njemački znanstvenici kažu da je cink relativno siguran dodatak prehrani čak i u visokoj dozi te ga se može redovito uzimati kako bi se usporilo starenje.

Čokolada, vino, kava i čaj sadrže antioksidanse polifenole koji pomažu u popravljanju šteta nastalih na stanicama. Tim znanstvenika sa Sveučilišta Erlangen–Nuremberg otkrio je da cink aktivira polifenole. Njegova, pak, aktivacija štiti od plina koji je nusproizvod rada naših stanica, kaže se u istraživanju objavljenom u časopisu Natiral Chemistry. Taj plin može oštetiti DNA osobe i smatra se da igra važnu ulogu u procesu starenja. Također, povezuje ga se s upalnim procesima koji mogu uzrokovati rak i razne druge degenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti.


Polifenoli ne mogu sami razgraditi taj štetni plin, no u kombinaciji s cinkom, stvaraju nešto što su znanstvenici nazvali “mega kompleks” koji imitira prirodne superoksidante koji razgrađuju štetan plin i štite tijelo od njegova utjecaja. U svemu važnu ulogu ima i određeni enzim, a ovo je prvi put da je taj enzim aktiviran bez upotrebe metala poput željeza ili bakra. Naime, pretjerana izloženost tim metalima sama po sebi može izazvati unutarnji stres. S druge stane, cink je puno manje štetan.

“Svakako je moguće dodati cink u hranu koju jedemo kao i u vino, kavu, čaj i čokoladu”, kaže autorica studije dr. Ivana Ivanović-Burmazović. “Ipak, alkohol bi mogao uništiti pozitivne učinke ove kombinacije pa su za tu namjenu ipak bolja vina bez alkohola.” Ova studija dolazi nakon one s početka godine koja je sugerirala da čokoladno mlijeko potiče oporavak nakon tjelovježbe bolje nego razni sportski napitci.

.

Zdravlje

Obranite se od komaraca – bez kemije

Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti ‘kemiju’ kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Objavljeno

|

Autor

Obilne kiše i poplave pogodovale su razmnožavanju komaraca koji sada u nemjerljivo velikim rojevima maltretiraju cijele gradove. Nažalost, ove životinje nisu, kao nekad, samo neugodne i dosadne, već na našim područjima šire i virus zapadnog Nila.

Posebno je teško u Osijeku gdje je izmjereno da na čovjeka može sletjeti više od 130 komaraca u samo 15 minuta.


Promotori organskog življenja tvrde da ne moramo uvijek koristiti “kemiju” kako bismo se obranili od letećih napasnika. Ovo su samo neki od prijedloga koji vam neće isprazniti novčanik, a mogli bi funkcionirati i u vašem slučaju.

Neem i kokos

Prema nekim istraživanjima mješavina ulja neema i kokosa može držati komarce podalje i to čak osam sati. Neemov prah ili ulje lako je nabaviti u trgovinama organskom hranom, dok kokosovo ulje prodaju i svi veći trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neem ili indijski jorgovan je brzorastuće drvo koje botaničari zovu Azadirachta indica. U Indiji se tradicionalno koristi u narodnoj medicini dok se u posljednje vrijeme propagira njegova upotreba u organskoj poljoprivredi kao sredstvo protiv štetnika.

Sprejevi na bazi ulja geranija

Lijepo mirišu, a neškodljivi su. Dostupni su u ljekarnama, a sve češće ulje geranija koristimo i za zaštitu kućnih ljubimaca od komaraca i krpelja.

Češnjak

Oni koji vole češnjak, tvrde da jedan režanj vrlo uspješno drži na daljini i komarce. Prema nekim izvorima, češnjak maskira ugljični dioksid koji lučimo disanjem, a koji komarcima služi kao signal za napad.

Provjerite imate li stajaće vode oko kuće, na balkonu, u olucima…

Samo je tjedan dana potrebno da se iz jajeta razvije odrasli leteći komarac. Njegove ličinke žive u ustajaloj vodi pa bi bilo uputno provjeriti postoje li negdje u vašoj blizini otvorene bačve s vodom, stari lonci s kišnicom ili vanjske gume od vozila koje zadržavaju vodu i služe kao dom komarčevim larvama.

Pivo i banane su dobar izbor

Neki znalci tvrde da ova dva prehrambena proizvoda odbijaju komarce. Stoga, prije nego izađete van, iskapite pivo i pojedite bananu. Ako ništa drugo, bit ćete siti i napojeni.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP