Prati nas

Ljubav

Nenadoknadiv gubitak

Marina Abramović ispričala kako je izgubila nevinost u komunističkoj Jugoslaviji

Kada sam mu rekla da ću doći u 10 ujutro, mislio je da sam poludjela. Dogovorili smo se kod njega u 11 sati. Kupila sam bocu albanske žestice i s pločom Perryja Comoa pokucala na njegova vrata. Začudio se kad me vidio.

Objavljeno

|

Kako se živjelo u Jugoslaviji?
Marina Abramović (screenshot: Youtube)

Ranih sedamdesetih mnogi su mladi prva ljubavna iskustva stjecali na radnim akcijama ili u omladinskim kampovima. No to nije bio slučaj s „bakom performansa“. Kako je izgubila nevinost za BBC je ispričala konceptualna umjetnica svjetskog glasa Marina Abramović (71).

„Živjela sam u komunističkoj Jugoslaviji pod potpunom kontrolom moje majke. Morala sam biti doma u 10 sati navečer. Imala sam 24 godine i odlučila sam da definitivno moram izgubiti nevinost. Prijateljice su već to učinile i mislila sam da nešto nije u redu sa mnom.

Istovremeno sam primijetila da sve moje prijateljice imaju te tragične ljubavne priče. Znate ono, izgubile su nevinost, zaljubile se u njega, on ih je ostavio pa su se osjećale napušteno. I zato sam si rekla da se to meni neće dogoditi.

Napravila sam plan. Tražila sam muškarca koji je izlazio s mnogo žena. Kada sam ga našla, pitala sam ga želi li slušati ploče. U to vrijeme sam slušala samo klasičnu glazbu no rekla sam mu da imam novu ploču Perryja Comoa. Predložila sam mu da slušamo ploče u nedjelju, ali samo ujutro, jer sam majci planirala reći da idem na ranojutarnju kino projekciju. Imala sam 24 godine!

Kada sam mu rekla da ću doći u 10 ujutro, mislio je da sam poludjela. Dogovorili smo se kod njega u 11 sati. Kupila sam bocu albanske rakije i s pločom Perryja Comoa pokucala na njegova vrata. Začudio se kad me vidio. Skroz neseksi. Napravila sam kavu i stavila skoro pola boce žestice u nju. Trebala mi je za hrabrost. Pustila sam ploču, malo smo pili, plesali. Izgubila sam nevinost, vratila se doma i nisam se zaljubila.“

Podsjetimo, Abramović je uznemirila jugonostalgični dio javnosti svojom knjigom memoara. Između ostalog, napisala je da je „Jugoslaviju, kojom je upravljao diktator Tito, zapamtila po nestašicama i osjećaju polovnosti“. Posebno su joj u sjećanju ostale zelenkasto okrečene javne prostorije, ofucanost, tjeskoba i osjećaj represije.

Tadašnje stambene zgrade ova je svjetska umjetnica opisala ružnim, tijesnim i pretrpanim. U njima su dodaje, živjele i po tri generacije, zbog čega su mladi parovi spolne odnose imali u parkovima i kinima. Više pročitajte ovdje.

Povjerljivo

Želite li i vi, potpuno anonimno, podijeliti priču o svom prvom ljubavnom iskustvu s našim čitateljima, kliknite ovdje i napišite nam sve. Mi ćemo to novinarski urediti, objaviti i podijeliti s našim čitateljima. Ispričajte nam cijelu priču, sa što više istinitih detalja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.