Hrvatski gastarbajter (Specijalni vlakovi, Krsto Papić 1972.)

Mitovi o gastarbajterima iz Jugoslavije

Autor: • 21. 11. 2018. • Kolaž, Mozaik369 • Verzija za ispis Verzija za ispis

Ove godine se obilježava 50 godina organiziranog iseljavanja “gastarbajtera” iz Jugoslavije u Njemačku. U Berlinu se na tribini „50 godina gastarbajtera iz Jugoslavije” govorilo o valovima iseljavanja. I razbijali su se neki tvrdokorni mitovi, javlja Deutsche Welle.

„Prosječna starost radnika iz Jugoslavije je bila oko 25 godina”, objasnio je na tribini povjesničar iz Berlina Vladimir Ivanović, koji se u svom znanstvenom radu dosad pretežno bavio iseljavanjem iz Jugoslavije u Njemačku krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. I koji je oduvijek bio fasciniran pričama o „tetkama iz Njemačke”.Svaki treći gastarbajter je bila žena

I po još nečemu su došljaci iz Jugoslavije bili drugačiji od ostalih „gastarbajtera”. „Dok su iz Turske, Grčke i Italije dolazili gotovo isključivo muškarci, jugoslavenski kontingent su preko jedne trećine činile žene”, kaže Ivanović.

U prvih desetak godina dolaska gastarbajtera, u Njemačku su uglavnom dolazili neobrazovani, polupismeni radnici. Od 1968. kada organizirano počinju dolaziti Jugoslaveni, potreba za nekvalificiranim radnicima je opala tako da iz Jugoslavije dolaze mnogi kvalificirani radnici.

Upitno obrazovanje

Josip Juratović, automehaničar iz Podravine i socijaldemokratski zastupnik u Bundestagu, se ipak ne bi složio sa starim mitom o Jugoslavenima kao radnicima koji su na posebno dobrom glasu.

„Kao sindikalist sam se mogao uvjeriti u to da su njemački šefovi isto govorili radnicima svih nacionalnosti tako da je taj mit pomalo neosnovan. Ja ne bih isto tako rekao da su radnici iz Jugoslavije bili posebno stručni. Opće obrazovanje je zbog dobrog obrazovnog sustava u Jugoslaviji bilo više ali stručna naobrazba nije bila na njemačkoj razini”, priča Juratović koji je i sam mnoge godine prije odlaska u politiku proveo na pokretnoj traci.

Kako je izgledalo državno upravljano iseljavanje i izvoz radne snage u vrijeme Jugoslavije pročitajte ovdje.

Ključne riječi Sve o temi: ,


Imate komentar?

Dobronamjerni, argumentirani i pristojni komentari nas vesele. Ostale brišemo. To je naš doprinos higijeni javnog prostora i kulturi komuniciranja.

Povezane teme

Comments are closed.