Prati nas

Mozaik

POGLED IZA KAMERE

Uvijek ste željeli snimiti vlastiti film? Sad možete!

Udruga Bacači sjenki organizira radionicu filmskog stvaralaštva namijenjenu osobama 54+. Polaznici će na radionicama svladati promišljanje filma i medija iz više aspekata te upoznati sve ono što zapravo ne vidimo dok gledamo filmove, TV ili dok se zabavljamo računalnim igrama.

Objavljeno

|

foto: Jakob Owens/Unsplash

Nema tog filmofila koji bar jednom nije poželio režirati vlastiti film. No kako nas život često odvuče u drugom pravcu, mnogim se ljubiteljima filma ta želja nikad ne ostvari. Život nosi svoje obaveze – posao, djeca, kuća… Sve su to razlozi zašto odustajemo od svih snova i hobija i ostavljamo ih da čekaju neka bolja vremena. No ta bolja (i slobodna) vremena često ne dođu sve do penzije. No kako se tada posvetiti filmu kad su sve radionice uglavnom za školsku djecu i mlade?

Imamo dobru vijest za sve one u najboljim godinama koji bi se željeli okušati u stvaranju filma! Naime, Udruga Bacači sjenki iz Zagreba, zajedno sa svojim partnerima “Kulturno umjetničkim središtem“ iz Sinja te Kulturno prosvjetnim društvom “Sloga“ iz Pakraca, pokreću interdisciplinarni program „Samo nebo nam je granica“ sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

“Ovaj program je zabavnog, emancipacijskog i obrazovnog karaktera te generaciji 54+ nudi mogućnost ulaska u svijet filma izvan standardnog kino ili TV gledateljskog i stvaralačkog iskustva. Polaznici će na radionicama svladati promišljanje filma i medija iz više aspekata te upoznati sve ono što zapravo ne vidimo dok gledamo filmove, TV ili dok se zabavljamo računalnim igrama  na našim računalima”, kaže nam Željka Novosel iz Udruge Bacači sjenki.

Bacači sjenki su odavno prepoznati po svojim edukacijskim i umjetničkim projektima i poznato su ime kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama.

“Naše djelovanje kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva. Pritom inzistiramo na interdisciplinarnom i intermedijalnom pristupu koji podrazumijeva integralan i problematski diskurzivan pristup edukaciji. Koncept integralne edukacije: rezultat je (provjerenog) eksperimenta i rada interdisciplinarnog tima stručnjaka”, objašnjava Novosel.

Kako se i gdje prijaviti?

Program se provodi za polaznike iz Zagreba, Sinja i Pakraca u razdoblju od sredine studenog 2018. do sredine svibnja 2019. godine kroz 3 obrazovne razine: početne, napredne i majstorske radionice u kontinuiranom trajanju od 5 dana, od 9:00 do 15:00., a broj mjesta je ograničen. Na radionicama je predviđeno sudjelovanje 20 polaznika, a svim sudionicima osiguran je topli obrok za vrijeme trajanja radionice.

Zainteresirani polaznici mogu se prijaviti putem: telefona 01/464 02 62, e-mail adrese: samonebonamjegranica@gmail.com ili putem on-line prijavnice na stranici udruge Bacači sjenki. Zagrebačka početna radionica je popunjena, no rok za radionicu u Sinju je do 05. prosinca 2019. te do 09. siječnja 2019. za radionicu u Pakracu.

17 godina Bacača sjenki

Udruga Bacači sjenki skoro je punoljetna. Djeluje već 17 godina i provela je i kontinuirano provodi brojne projekte: Pametniji grad, Sve je u novcu, Frooom! (namijenjen djeci osnovnoškolskog uzrasta već osam godina oduševljava generacije učenika i njihovih roditelja svojim pristupom vizualnoj umjetnosti, filmu te kritičkom razmišljanju korz zabavne i praksi orjenitrane radionice), Šapat zidova (hipertekstualnost javnih, urbanih i dijeljenih prostora; sudionički urbanizam i terafilija; resursnost prostora za boljitak zajednice; značajke i znamenitost, povijesna i sadržajna, tih prostora), Zidne novine, Bitka na Neretvi, Mala retrospektiva smrti, Ex-pozicija, Kiklop (dramski), Shadow Casters (intermedijalni međunarodni Master Class za profesionalce iz različitih disciplina zainteresiranih za izvedbenu djelatnost u urbanim, javnim i netipično umjetničko -izvedbenim prostorima), Studio Bacača Sjenki (specijalizirane i tematski ciljane radionice za profesionalce) i mnogi drugi.

U svojim projektima Bacači sjenki potiču rasprave o raznim aktualnim temama poput prirode i procesu globalizacije, zatim bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima te otkrivaju akutne probleme lokalnih zajednica temeljito istražujući prošlost i sadašnjost urbanih lokacija

Projekt Samo nebo nam je granica, iako namijenjen starijima od 55+, je zapravo najmlađi u širokoj paleti projekata ove udruge.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u okviru projekta “Nema predaje”. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.