Prati nas

Kuhinja

Kulinarstvo i povijest

Znate li priču o kapučinu i kako napraviti kapučino kekse?

Pravo širenje kapučina kakav se pije danas počelo je tek početkom 20. st., kada je Luigi Bezzera g. 1901. izumio prvi espresso aparat za njegovo pripravljanje. Mlijeko se crnoj kavi počelo dodavati vjerojatno tek u 19. st., jer se mnogi slažu da se prije toga mlijeko rabilo samo za izradu sira.

Objavljeno

|

Kapučino keksi (foto: SlatkiSvijet.com)

Kapučino (cappuccino) je napitak od espresso kave i mlijeka te prema trojnom pravilu mora se sastojati od jednakih dijelova kave, vrućeg mlijeka i mliječne pjene. Postoji i varijanta u kojoj jednu trećinu čini kava, a preostale dvije mliječna pjena.

Vjeruje se da je ovaj napitak imenovan po boji habita koji nose redovnici kapucini, a koji je svijetle i tamnije smeđe boje uz bijeli pokrov. Red je to osnovan 1528. u Italiji. Kako prenosi Glas koncila, legenda kaže da su 1683. godine, po završetku bezuspješne osmanlijske opsade Beča, Turci nakon povlačenja za sobom ostavili vreće pune kave. Pokupio ih je vojnik Franciszek Jerzy Kulczycki pa je u Beču otvorio prvu europsku – u pravom smislu riječi – kafeteriju nazvavši ju “Fiasco Blu”.


K njemu je jednoga dana došao onodobno poznati talijanski kapucin fra Marko D’Aviano (1631. – 1699.) te je, kako mu je čista crna kava bila prejaka, zatražio da ju nečim zasladi. Tako je s kavom pomiješao vrhnje, nekakav začin i šećer, prema jednoj predaji čak i punč s jajima. Vlasnik Kulczycki pomalo začuđen kušao je kapucinski napitak i toliko mu se svidio da ga je nazvao “cappuccino” i počeo nuditi svim gostima, koji su ga također sa zadovoljstvom ispijali i sve više naručivali.

No pravo širenje kapučina kakav se pije danas počelo je tek početkom 20. st., kada je Luigi Bezzera g. 1901. izumio prvi espresso aparat za njegovo pripravljanje. Mlijeko se crnoj kavi počelo dodavati vjerojatno tek u 19. st., jer se mnogi slažu da se prije toga mlijeko rabilo samo za izradu sira.

Kako napraviti kapučino?

foto: Pixabay

Hrvatska se, kada je riječ o domaćinstvima, još uvijek drži turske kuhane kave, iako aparati za espresso sve češće nalaze put prema našim kuhinjama. Iznimno su popularne i gotove mješavine za kapučino koje je dovoljno preliti vrućom vodom, a od kojih se mogu raditi i zanimljive slastice. Jedni od njih su Kapučino keksi koje vam donosi slastičarski portal SlatkiSvijet.com.

Sastojci

225 g maslaca sobne temperature
100 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
360 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
prstohvat soli
60 g kapučino praha + 50 ml vruće vode

Priprema

Kapučino prah otopite u vrućoj vodi i ostavite sa strane da se malo ohladi. Maslac pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom. Dodajte pripremljeni kapučino, a zatim brašno, kakao u prahu i sol. Spiralnim nastavcima umijesite mekano tijesto. Prekrijte zdjelu s tijestom prozirnom folijom i spremite u hladnjak na tri sata.

Žličicom uzimajte komadiće ohlađenog tijesta pa oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i slažite jednu do druge na lim za pečenje. Prije no što kuglice tijesta stavite u pećnicu, svaku lagano spljoštite vilicom. Pecite otprilike 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Pečeni keksi moraju na dodir biti još malo mekani, a hlađenjem će očvrsnuti.

Ohlađene kekse posipajte s malo šećera u prahu i poslužite uz šalicu svog omiljenog toplog napitka.

.

Kuhinja

Laki kolač od marelica – većinu sastojaka već imate u kući

Nudimo vam isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam dosade marelice, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

Objavljeno

|

Autor

Tako je bliska šljivi, a opet se od nje razlikuje! Marelica ili kajsija svestrano je voće koje svoju primjenu pronalazi u marmeladama, džemovima, punjenjima za okruglice, sokovima pa čak i u kozmetici. Jedemo je svježu ili sušeno.

Riječ je o koštuničavom voću koja zajedno sa šljivama, bademima, breskvama, višnjama i trešnjama pripada rodu Prunus porodice Rosaceae ili ruža.


Hranjiva vrijednost i sastav ploda mijenjaju se sušenjem ili termičkom obradom. U sastav ploda ulaze pojedini vitamini, kao i polifenoli. Osim ploda, sjemenka marelice koristi se u prehrambenoj industriji, najčešće kao zamjena za sjemenku badema. Od ove sjemenke se spravlja i talijanski liker amareto. Mi vam nudimo isprobani recept za iznimno jednostavan, a ukusan kolač. Kada vam ponestane marelica, možete ih zamijeniti šljivama, višnjama, trešnjama…

foto: Pixabay

Sastojci

500 – 700 grama svježih marelica (prema želji)
4 jaja
130 grama šećera
1,3 dl ulja
1,8 dl jogurta
2 razom pune žlice ribane limunove korice
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

Priprema

Marelice operite i krpom dobro posušite. Nožem ih raspolovite i izvadite koštice. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom izradite žutanjke, ulje, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Dodajte jogurt, prašak za pecivo i brašno pa sjedinite miješajući na najmanjoj brzini. Kada nestanu grudice, žlicom umiješajte bjelanjak. Smjesu izlijte u namašćeni okrugli lim promjera 32 cm (za pite ili pizze) ili u kalup za torte. Dobro je na dno lima staviti papir za pečenje. Na smjesu posložite marelice tako da kožica bude položena prema dolje. Ako su kisele, rupe od koštica napunite šećerom. Količinu marelica prilagodite vlastitom ukusu i veličini lima. Pecite 40 minuta na 175°C. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP