Prati nas

Kuhinja

Kulinarstvo i povijest

Znate li priču o kapučinu i kako napraviti kapučino kekse?

Pravo širenje kapučina kakav se pije danas počelo je tek početkom 20. st., kada je Luigi Bezzera g. 1901. izumio prvi espresso aparat za njegovo pripravljanje. Mlijeko se crnoj kavi počelo dodavati vjerojatno tek u 19. st., jer se mnogi slažu da se prije toga mlijeko rabilo samo za izradu sira.

Objavljeno

|

Kapučino keksi (foto: SlatkiSvijet.com)

Kapučino (cappuccino) je napitak od espresso kave i mlijeka te prema trojnom pravilu mora se sastojati od jednakih dijelova kave, vrućeg mlijeka i mliječne pjene. Postoji i varijanta u kojoj jednu trećinu čini kava, a preostale dvije mliječna pjena.

Vjeruje se da je ovaj napitak imenovan po boji habita koji nose redovnici kapucini, a koji je svijetle i tamnije smeđe boje uz bijeli pokrov. Red je to osnovan 1528. u Italiji. Kako prenosi Glas koncila, legenda kaže da su 1683. godine, po završetku bezuspješne osmanlijske opsade Beča, Turci nakon povlačenja za sobom ostavili vreće pune kave. Pokupio ih je vojnik Franciszek Jerzy Kulczycki pa je u Beču otvorio prvu europsku – u pravom smislu riječi – kafeteriju nazvavši ju “Fiasco Blu”.



K njemu je jednoga dana došao onodobno poznati talijanski kapucin fra Marko D’Aviano (1631. – 1699.) te je, kako mu je čista crna kava bila prejaka, zatražio da ju nečim zasladi. Tako je s kavom pomiješao vrhnje, nekakav začin i šećer, prema jednoj predaji čak i punč s jajima. Vlasnik Kulczycki pomalo začuđen kušao je kapucinski napitak i toliko mu se svidio da ga je nazvao “cappuccino” i počeo nuditi svim gostima, koji su ga također sa zadovoljstvom ispijali i sve više naručivali.

No pravo širenje kapučina kakav se pije danas počelo je tek početkom 20. st., kada je Luigi Bezzera g. 1901. izumio prvi espresso aparat za njegovo pripravljanje. Mlijeko se crnoj kavi počelo dodavati vjerojatno tek u 19. st., jer se mnogi slažu da se prije toga mlijeko rabilo samo za izradu sira.

Kako napraviti kapučino?

foto: Pixabay

Hrvatska se, kada je riječ o domaćinstvima, još uvijek drži turske kuhane kave, iako aparati za espresso sve češće nalaze put prema našim kuhinjama. Iznimno su popularne i gotove mješavine za kapučino koje je dovoljno preliti vrućom vodom, a od kojih se mogu raditi i zanimljive slastice. Jedni od njih su Kapučino keksi koje vam donosi slastičarski portal SlatkiSvijet.com.

Sastojci

225 g maslaca sobne temperature
100 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
360 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
prstohvat soli
60 g kapučino praha + 50 ml vruće vode

Priprema

Kapučino prah otopite u vrućoj vodi i ostavite sa strane da se malo ohladi. Maslac pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom. Dodajte pripremljeni kapučino, a zatim brašno, kakao u prahu i sol. Spiralnim nastavcima umijesite mekano tijesto. Prekrijte zdjelu s tijestom prozirnom folijom i spremite u hladnjak na tri sata.

Žličicom uzimajte komadiće ohlađenog tijesta pa oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i slažite jednu do druge na lim za pečenje. Prije no što kuglice tijesta stavite u pećnicu, svaku lagano spljoštite vilicom. Pecite otprilike 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Pečeni keksi moraju na dodir biti još malo mekani, a hlađenjem će očvrsnuti.

Ohlađene kekse posipajte s malo šećera u prahu i poslužite uz šalicu svog omiljenog toplog napitka.

.

Kuhinja

Zadnji je trenutak, napravite slasne kocke s mandarinama

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki.

Objavljeno

|

Autor

Mandarina je zimzeleno drvo koje može narasti do 3 metra visine. Od ostalih citrusa, između ostalog, razlikuje se i po širem listu. Kod nas najbolje uspijeva u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti iz skupine japanskih unšiu mandarina koje se uzgajaju od 1934. godine.

Mandarina cvate rano s mirisnim bijelim cvjetovima, dok slatki plodovi sazrijevaju na jesen. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B skupine te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo. Uhvatite li zadnje prošlogodišnje mandarine na policama svojih trgovina, savjetujemo vam da se okušate u izradi slasnih voćnih kocki po receptu slastičarskog portala SlatkiSvijet.com.



Sastojci

Za biskvit

200 g šećera
4 jaja
100 g maslaca
naribana korica 1 veće naranče
100 g glatkog brašna
pola praška za pecivo

Za preljev biskvita

svježe cijeđeni sok od 2 naranče

Za kremu s mileramom

400 g milerama
60 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja
1 žličica arome vanilije
1 želatina

Ostalo

500 g očišćenih mandarina ili nekog drugog voća
1 prozirni preljev za torte

foto: Pixabay

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane da se malo ohladi. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i napravite čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom. Dodajte otopljeni maslac pa još kratko sve miješajte mikserom. Dodajte naribanu koricu naranče, prosijano brašno i prašak za pecivo. Kuhačom izmiješajte smjesu tako da uklonite sve grudice, a zatim pomalo umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u veći kalup za pečenje (25×35 cm) kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Pecite otprilike 15 minuta na 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.

Ohlađeni biskvit navlažite sa sokom od dvije naranče. Ako koristite konzervirano voće, za vlaženje biskvita umjesto soka od naranče možete koristiti sok od kompota.

Za pripremu kreme želatinu namočite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Ostavite da nabubri pa otopite na laganoj vatri. Slatko vrhnje mikserom izradite u mekani šlag. U zasebnoj zdjelici pomiješajte mileram, šećer u prahu, aromu vanilije i otopljenu želatinu. Smjesu ulijte u zdjelu s tučenim slatkim vrhnjem i lagano sve sjedinite.

Kremu nanesite preko ohlađenog biskvita. Preko kreme posložite svježe mandarine ili neko drugo voće, može i iz kompota. Preko voća prelijte prozirni preljev za torte. Kolač dobro ohladite i poslužite.

Nastavi čitati