Prati nas

Kuhinja

Kulinarstvo i povijest

Znate li priču o kapučinu i kako napraviti kapučino kekse?

Pravo širenje kapučina kakav se pije danas počelo je tek početkom 20. st., kada je Luigi Bezzera g. 1901. izumio prvi espresso aparat za njegovo pripravljanje. Mlijeko se crnoj kavi počelo dodavati vjerojatno tek u 19. st., jer se mnogi slažu da se prije toga mlijeko rabilo samo za izradu sira.

Objavljeno

|

Kapučino keksi (foto: SlatkiSvijet.com)

Kapučino (cappuccino) je napitak od espresso kave i mlijeka te prema trojnom pravilu mora se sastojati od jednakih dijelova kave, vrućeg mlijeka i mliječne pjene. Postoji i varijanta u kojoj jednu trećinu čini kava, a preostale dvije mliječna pjena.

Vjeruje se da je ovaj napitak imenovan po boji habita koji nose redovnici kapucini, a koji je svijetle i tamnije smeđe boje uz bijeli pokrov. Red je to osnovan 1528. u Italiji. Kako prenosi Glas koncila, legenda kaže da su 1683. godine, po završetku bezuspješne osmanlijske opsade Beča, Turci nakon povlačenja za sobom ostavili vreće pune kave. Pokupio ih je vojnik Franciszek Jerzy Kulczycki pa je u Beču otvorio prvu europsku – u pravom smislu riječi – kafeteriju nazvavši ju “Fiasco Blu”.


K njemu je jednoga dana došao onodobno poznati talijanski kapucin fra Marko D’Aviano (1631. – 1699.) te je, kako mu je čista crna kava bila prejaka, zatražio da ju nečim zasladi. Tako je s kavom pomiješao vrhnje, nekakav začin i šećer, prema jednoj predaji čak i punč s jajima. Vlasnik Kulczycki pomalo začuđen kušao je kapucinski napitak i toliko mu se svidio da ga je nazvao “cappuccino” i počeo nuditi svim gostima, koji su ga također sa zadovoljstvom ispijali i sve više naručivali.

No pravo širenje kapučina kakav se pije danas počelo je tek početkom 20. st., kada je Luigi Bezzera g. 1901. izumio prvi espresso aparat za njegovo pripravljanje. Mlijeko se crnoj kavi počelo dodavati vjerojatno tek u 19. st., jer se mnogi slažu da se prije toga mlijeko rabilo samo za izradu sira.

Kako napraviti kapučino?

foto: Pixabay

Hrvatska se, kada je riječ o domaćinstvima, još uvijek drži turske kuhane kave, iako aparati za espresso sve češće nalaze put prema našim kuhinjama. Iznimno su popularne i gotove mješavine za kapučino koje je dovoljno preliti vrućom vodom, a od kojih se mogu raditi i zanimljive slastice. Jedni od njih su Kapučino keksi koje vam donosi slastičarski portal SlatkiSvijet.com.

Sastojci

225 g maslaca sobne temperature
100 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
360 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu
prstohvat soli
60 g kapučino praha + 50 ml vruće vode

Priprema

Kapučino prah otopite u vrućoj vodi i ostavite sa strane da se malo ohladi. Maslac pjenasto mikserom izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajetom. Dodajte pripremljeni kapučino, a zatim brašno, kakao u prahu i sol. Spiralnim nastavcima umijesite mekano tijesto. Prekrijte zdjelu s tijestom prozirnom folijom i spremite u hladnjak na tri sata.

Žličicom uzimajte komadiće ohlađenog tijesta pa oblikujte kuglice veličine manjeg oraha. Svaku kuglicu uvaljajte u šećer u prahu i slažite jednu do druge na lim za pečenje. Prije no što kuglice tijesta stavite u pećnicu, svaku lagano spljoštite vilicom. Pecite otprilike 8 minuta na temperaturi od 180 °C. Pečeni keksi moraju na dodir biti još malo mekani, a hlađenjem će očvrsnuti.

Ohlađene kekse posipajte s malo šećera u prahu i poslužite uz šalicu svog omiljenog toplog napitka.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.


Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP