Prati nas

Kuhinja

Adventski specijalitet

I vi ste poludjeli za germ knedlama? Ovo je originalni bečki recept

U samo nekoliko godina austrijski specijalitet Germknödel (germ knedla) postao je apsolutni hit Adventa u Zagrebu. Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva.

Objavljeno

|

Recepti za okruglice od dizanog tijesta
foto: Takeaway /Wikimedia

U samo nekoliko godina austrijski specijalitet Germknödel (germ knedla) postao je apsolutni hit Adventa u Zagrebu. Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva.

Ovisno o umaku i nadjevu, mogu biti nešto slađe ili pak “pikantnije”, jer dizano tijesto samo po sebi nije slatko. Ako se pripremaju na klasični bečki način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu. Prema drugoj varijanti, preljev se sastoji od rastopljenog maslaca i umaka od vanilije. Uvijek se serviraju tople. Donosimo vam originalni recept koji je objavio portal Austria.info.

Sastojci

250 g brašna
65 ml mlakog mlijeka
10 g kvasca
sol
10 g šećera
1 jaje
25 g maslaca
100 g pekmeza od šljiva, rum, cimet
50 g mljevenog maka
šećer u prahu
80 g maslaca

Priprema

Prosijte brašno i zagrijte mlijeko. U mlako mlijeko dodajte šećer, izmrvljeni kvasac i malo soli pa umiješajte u brašno. Dodajte jaje sobne temperature i rastopljeni maslac te miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od kuhače. Tijesto bi trebalo biti prilično tvrdo. Pokrijte ga i pustite da odleži na toplom otprilike 15 minuta, a zatim razdijelite na 12 jednakih dijelova.

Oblikujte kugle i svaku razvaljajte tako da bude otprilike veličine dlana. Pekmez od šljiva začinite cimetom i rumom pa svaki komad tijesta nadjenite žličicom te smjese. Preklopite tijesto i dobro pritisnite rubove. Okrulice položite na dasku posutu brašnom, s preklopljenim dijelom okrenutim prema dolje, i prekrijte krpom. Pustite neka se dižu dok im se volumen skoro ne udvostruči.

Vodu zakuhajte s dosta ruma, šakom šećera i prstohvatom soli. Stavite okruglice i kuhajte pokrivene otprilike 5 minuta, preokrenite ih, probušite ih 4 do 5 puta i kuhajte još 4 minute na laganoj vatri. Izvadite ih cjediljkom i prebacite u prethodno zagrijane duboke tanjure. Pospite ih šećerom u prahu i mljevenim makom i poslužite.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.