Prati nas

Vijesti

Vjeruje svemu što pročita

Naivni zastupnik Bunjac opet počastio preludim fake newsom

Zašto je jednom saborskom zastupniku teško provjeriti informacije koje propagira i zašto vjeruje u svaku glupost koju pročita na internetu, nije nam lako shvatiti. Kao ni stotine njegovih pratitelja koji nekritički gutaju takve budalaštine.

Objavljeno

|

Nacionalna mirovina, socijalna mirovina
Branimir Bunjac (screenshot: N1)

Saborski zastupnik Živog zida, Branimir Bunjac, ne prestaje širiti lažne vijesti. Tako je jučer na svojem Facebook profilu objavio fotografiju bivšeg predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinežada i pripadajući fake news prema kojem je ovaj političar na predsjednički posao dolazio autobusom, a sada dane provodi čuvajući ovce na selu. Supruga mu je, piše u priloženom tekstu, čistačica u medresi.

Zašto je jednom saborskom zastupniku teško provjeriti informacije koje propagira i zašto vjeruje u svaku glupost koju pročita na internetu, ne razumijemo. Kao ni stotine njegovih pratitelja koji nekritički gutaju takve budalaštine. Jer je samo jedan klik mišem bio dovoljan da se sazna kako Ahmadinežad nije napustio politiku, živi u Teheranu okružen vladinim tjelohraniteljima, predaje na fakultetu, savjetnik je Vrhovnog vođe Ali Khameneia te se nalazi u srcu nekoliko korupcijskih skandala. Osim toga, Ahmadinežad je vrlo aktivan na društvenim mrežama i lako je vidjeti s čim se bavi.

Funkcija “prve dame” u Iranu ne postoji i supruge predsjednika iznimno sudjeluju u protokolarnim dužnostima. Svoje mjesto ne pronalaze ni u službenim biografijama svojih muževa. Iranski mediji tek su javili da se Ahmadinežad 1981. godine oženio tadašnjom studenticom mehanike, dok zapadnjački ozbiljni listovi (posljedično i Wikipedia) tvrde da je oženjen sveučilišnom predavačicom Azamom Farahi.

Fotografija koja ga navodni prikazuje s pastirskim štapom na selu snimljena je 2017. godine u Kandolusu i s nje je izrezan bivši ministar rada Abdolreza Sheikholeslami. Originalna fotografija ne prikazuje nikakve ovce.

“Ovo je čovjek kojega je Zapad optužio da je jako zao. Nikada nije primao plaću za posao predsjednika, nikada koristio službeni auto niti državnu kuću, doručkovao je sendvič. HDZ-ovci bi rekli ‘još jedan čoban'”, objava je to saborskog zastupnika Živog zida koji se već proslavio dizanjem panike i objavom suludog fake newsa oko cijepljenja 2017. godine.

Saborski zastupnik širi fake news (screenshot: Branimir Bunjac/Facebook)

Tekst koji je zastupnik linkao obiluje nizom dezinformacija o poštenju, skromnosti i nekorumpiranosti Ahmadinežada koje liče na one koje su se širile o hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nakon Svjetskog nogometnog prvenstva. Podsjećamo, predsjednica je tada oduševila Afriku, Aziju i Latinsku Ameriku u kojima su se medijima i društvenim mrežama širile priče o tome kako se odrekla plaće, prodala državni zrakoplov da bi novac vratila u proračun te da je osobno vozila autobus kojim su se hrvatski reprezentativci vratili u Zagreb.

Naivnog saborskog zastupnika Bunjca upućujemo da pročita naš članak “Kako prepoznati lažne vijesti“.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.