Prati nas

Kuhinja

Bolje ne može

Pripremite stollen, božićni voćni kruh s nevjerojatnom poviješću

Riječ je o aromatičnom slatkom kruhu posebnog oblika u čije je tijesto dodano puno suhog ili kandiranog voća, a često se puni i s marcipanom. Posebnost stollena je i debeli sloj šećera u prahu kojim je obložen.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Stollen (foto: Sandro Bura)

U Hrvatskoj je posljednjih godina, zahvaljujući stranim trgovačkim lancima, sve popularnija božićna njemačka slastica stollen (izgovor: štolen). Riječ je o aromatičnom slatkom kruhu posebnog oblika u čije je tijesto dodano puno suhog ili kandiranog voća, a često se puni i marcipanom. Posebnost stollena je i debeli sloj šećera u prahu kojim je obložen.

Prvi stollen rađen je od brašna, zobi i vode, a kao božićna slastica službeno je poznat od 1545. godine. Naime, postoje zapisi da je od brašna, kvasca, ulja i vode priređen za Gradsko vijeće Trenta. U dugom životu stollena isprva se nije koristio maslac zbog vjerskih razloga. Vrijeme adventa bilo je vrijeme propisanog strogog posta, što je na muku stavljalo pekare i slastičare koji su se desetljećima pokušavali izboriti za „pravo na uporabu maslaca“.


Prince Ernest je još sredinom 15. stoljeća od pape tražio da poništi zabranu uporabe maslaca, jer je do njega bilo lakše doći, dok je ulje u Saskoj bilo preskupo. Papa Nikola Peti odbio je ovu molbu. Legalizaciju nisu odobrili ni idući pape, njih petero. No Inocent Sedmi odobrio je 1490. godine princu uporabu maslaca, isprva bez poreza samo za njegovu obitelj i dvor. Ostali su morali plaćati porez.

To je pak značilo unaprjeđenje stollena koji je prošao dug put do danas znanog specijaliteta koji čak ima i svoj festival u Dresdenu. Porez na maslac ukinut je kad je Saska postala protestantska. U nastavku donosimo vam isprobani recept za stollen koji i sami rado pripremamo za Božić.

Sastojci

500 g glatkog brašna
100 g šećera
7 – 10 g suhog kvasca
5 g soli
150 g omekšalog maslaca
2,5 dl mlijeka
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića
žličica arome vanilije
žličica arome badema
150 g suhih brusnica
200 g grožđica
100 g ušećerenih kora od naranče i limuna

Za premazivanje i posipavanje

25 grama otopljenog maslaca
2 dl šećera u prahu
3 žličice gustina

Priprema

Brašno, sol i šećer izmiješajte u zdjeli. Dodajte kvasac pa promiješajte. Dodajte maslac, ulijte 2 dl mlakog mlijeka. Miješajte, dodajte ostatak mlijeka pa ponovo miješajte dok se ne poveže u smjesu. Tijesto prebacite na dobro nabrašnjenju površinu i žustro mijesite 6-7 minuta dok ne postane podatno i glatko.

U veliku zdjelu dodajte arome, klinčić, muškatni orah, ušećereno voće, grožđice i suhe brusnice. Izmiješajte pa na to položite tijesto. Sada mijesite tijesto u zdjeli preklapajući ga od krajeva prema sredini. Tako će se voće lijepo rasporediti. Kada se sve pretvori u jednoličnu masu pokrijte plastičnom folijom, stavite na toplo mjesto i čekajte oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Na lagano nabrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u kvadrat približne veličine 35 x 35 cm. premažite maslacom. A onda preklopite tijesto s jedne pa s druge strane, tako da dobijete štrucu s “grbom” na gornjoj strani (vidi sliku). Postavite na pleh obložen papirom za pečenje i pričekajte još sat vremena da se volumen udvostruči.

Pecite sat vremena na 190°C u pećnici s isključenim ventilatorom. Ako ćete koristiti ventilator, neka temperatura bude 170°C. Otprilike na pola pečenja, prekrijte stollen papirom da ne izgori.

Nakon vađenja iz pećnice, stollen odmah premažite maslacem, pustite ga da se rashladi desetak minuta i onda pospite jako debelim slojem smjese šećera u prahu i gustina. Smjesu za posipanje prije upotrebe dobro pomiješajte i nekoliko puta prosijte. Služite hladno, izrezano na šnite.

Napomena: prije preklapanja tijesta, možete u njega umetnuti i u “kobasicu” oblikovan marcipan. Stollen može dugo stajati. Najbolje ga je čuvati u papiru u kojem se pekao, sve skupa omotano prianjajućom ili aluminijskom folijom.

.

Kuhinja

Recesijska kuharica gospođe Clare: Napravite gozbu siromaha ili salatu od maslačka

Djetinjstvo Clare Cannucciari bilo je obilježeno Velikom depresijom tijekom koje je naučila kuhati jeftina, a ukusna jela. Svoje znanje ostavila je budućim generacijama na Youtube kanalu koji se sada, u vrijeme nove recesije, ponovno rado gleda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gozba siromaha, salata od maslačka ili recesijski doručak samo su neka od jela koja je uz neznatna financijska sredstva, ali s velikim užitkom pripremala, Clara Cannucciari iz američke države Illinois.

Gospođa Clara, inače iz obitelji useljenika sa Sicilije, u međuvremenu je preminula, no ostao je njezin Youtube kanal s mnoštvom recepata za koje nije potrebno mnogo novca, a koji se sada iznova rado gledaju s obzirom na novu recesiju u koju je svijet upao zbog pandemije koronavirusa.


Ideje za svoja jela, gospođa Clara je crpila iz sjećanja na svoje djetinjstvo tijekom Velike depresije. Filmiće objavljene na njezinom  Youtube kanalu, pomogao joj je snimiti njezin unuk, inače filmski redatelj Christopher Cannucciari.

Prvu epizodu svojeg recesijskog kulinarskog showa, Clara je snimila kad joj je bila 91 godina, a osim ukusnih i jeftinih recepata, gledatelji mogu doznati i ponešto o životu tijekom Velike depresije koja je zahvatila Ameriku i svijet između 1929. i 1933. godine.

Gospođa Clara iza sebe je ostavila i knjigu recepata i priča pod nazivom “Clarina kuhinja: Mudrost, uspomene i recepti iz Velike depresije”, a objavljen je i DVD s njezinim receptima.

Gospođa Clara umirovila se nedugo nakon svojeg 96. rođendana i preminula dvije godine poslije, 2013. Posljednji video objavljen je 18. travnja 2019. godine (bio je to recept za prženu ribu), no njezin unuk sada je najavio i objavljivanje dosad neobjavljenog materijala i novih recepata, s obzirom da je ponovno porastao interes za jeftinom i zdravom kuhinjom.

Pogledajte i potražite inspiraciju u Clarinim receptima. Ovako se priprema Gozba siromaha:

Rastu li u vašoj okolini maslačci, možete pripremiti ukusnu i zdravu salatu:

A ovako se priprema recesijski doručak:

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP