Prati nas

Kuhinja

Bolje ne može

Pripremite stollen, božićni voćni kruh s nevjerojatnom poviješću

Riječ je o aromatičnom slatkom kruhu posebnog oblika u čije je tijesto dodano puno suhog ili kandiranog voća, a često se puni i s marcipanom. Posebnost stollena je i debeli sloj šećera u prahu kojim je obložen.

Objavljeno

|

Stollen (foto: Sandro Bura)

U Hrvatskoj je posljednjih godina, zahvaljujući stranim trgovačkim lancima, sve popularnija božićna njemačka slastica stollen (izgovor: štolen). Riječ je o aromatičnom slatkom kruhu posebnog oblika u čije je tijesto dodano puno suhog ili kandiranog voća, a često se puni i marcipanom. Posebnost stollena je i debeli sloj šećera u prahu kojim je obložen.

Prvi stollen rađen je od brašna, zobi i vode, a kao božićna slastica službeno je poznat od 1545. godine. Naime, postoje zapisi da je od brašna, kvasca, ulja i vode priređen za Gradsko vijeće Trenta. U dugom životu stollena isprva se nije koristio maslac zbog vjerskih razloga. Vrijeme adventa bilo je vrijeme propisanog strogog posta, što je na muku stavljalo pekare i slastičare koji su se desetljećima pokušavali izboriti za „pravo na uporabu maslaca“.



Prince Ernest je još sredinom 15. stoljeća od pape tražio da poništi zabranu uporabe maslaca, jer je do njega bilo lakše doći, dok je ulje u Saskoj bilo preskupo. Papa Nikola Peti odbio je ovu molbu. Legalizaciju nisu odobrili ni idući pape, njih petero. No Inocent Sedmi odobrio je 1490. godine princu uporabu maslaca, isprva bez poreza samo za njegovu obitelj i dvor. Ostali su morali plaćati porez.

To je pak značilo unaprjeđenje stollena koji je prošao dug put do danas znanog specijaliteta koji čak ima i svoj festival u Dresdenu. Porez na maslac ukinut je kad je Saska postala protestantska. U nastavku donosimo vam isprobani recept za stollen koji i sami rado pripremamo za Božić.

Sastojci

500 g glatkog brašna
100 g šećera
7 – 10 g suhog kvasca
5 g soli
150 g omekšalog maslaca
2,5 dl mlijeka
prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
prstohvat mljevenih klinčića
žličica arome vanilije
žličica arome badema
150 g suhih brusnica
200 g grožđica
100 g ušećerenih kora od naranče i limuna

Za premazivanje i posipavanje

25 grama otopljenog maslaca
2 dl šećera u prahu
3 žličice gustina

Priprema

Brašno, sol i šećer izmiješajte u zdjeli. Dodajte kvasac pa promiješajte. Dodajte maslac, ulijte 2 dl mlakog mlijeka. Miješajte, dodajte ostatak mlijeka pa ponovo miješajte dok se ne poveže u smjesu. Tijesto prebacite na dobro nabrašnjenju površinu i žustro mijesite 6-7 minuta dok ne postane podatno i glatko.

U veliku zdjelu dodajte arome, klinčić, muškatni orah, ušećereno voće, grožđice i suhe brusnice. Izmiješajte pa na to položite tijesto. Sada mijesite tijesto u zdjeli preklapajući ga od krajeva prema sredini. Tako će se voće lijepo rasporediti. Kada se sve pretvori u jednoličnu masu pokrijte plastičnom folijom, stavite na toplo mjesto i čekajte oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Na lagano nabrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u kvadrat približne veličine 35 x 35 cm. premažite maslacom. A onda preklopite tijesto s jedne pa s druge strane, tako da dobijete štrucu s “grbom” na gornjoj strani (vidi sliku). Postavite na pleh obložen papirom za pečenje i pričekajte još sat vremena da se volumen udvostruči.

Pecite sat vremena na 190°C u pećnici s isključenim ventilatorom. Ako ćete koristiti ventilator, neka temperatura bude 170°C. Otprilike na pola pečenja, prekrijte stollen papirom da ne izgori.

Nakon vađenja iz pećnice, stollen odmah premažite maslacem, pustite ga da se rashladi desetak minuta i onda pospite jako debelim slojem smjese šećera u prahu i gustina. Smjesu za posipanje prije upotrebe dobro pomiješajte i nekoliko puta prosijte. Služite hladno, izrezano na šnite.

Napomena: prije preklapanja tijesta, možete u njega umetnuti i u “kobasicu” oblikovan marcipan. Stollen može dugo stajati. Najbolje ga je čuvati u papiru u kojem se pekao, sve skupa omotano prianjajućom ili aluminijskom folijom.

.

Kuhinja

Bili smo skeptični, ali kraljevska sipana pita od jabuka je pun pogodak

Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.

Objavljeno

|

Autor

Ako ste od onih koji vole pitu od jabuka, a ne volite raditi tijesta za pitu, ovaj bi vas recept mogao oduševiti. Riječ je tipu slastica koje zovemo sipanim pitama, a odlika im je da se tijesto ne mijesi, već se s voćem slažu suhi sipki sastojci.

Recept za vrlo izdašnu kraljevsku sipanu pitu od jabuka pronašli smo na blogu “Sašina kuhinja”. Od temeljnog recepta za sipanu pitu od jabuka razlikuje je dodatak oraha i grožđica.



Sastojci

Za ovaj kolač sastojke možete mjeriti čašom od 2 dl ili vaganjem. Za kolač sa slike, vagali smo sastojke.

Suha smjesa

3 čaše glatkog brašna ili 360 g
2 čaše griza ili 360 g
1 čaša šećera ili 180 g
100 grama oraha
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
5 g soli (malo više od pola žličice)

Nadjev

2 kg jabuka
100 g grožđica
1/2 čaše šećera ili 90 gr
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta

Za prekrivanje i posipanje

250 g margarina s aromom vanilije
šećer u prahu

Priprema

Dobro kuhačom izmiješajte sipke suhe sastojke. Jabuke ogulite i izribajte pa pomiješajte s ostalim vlažnim sastojcima za nadjev. Standardnu tepsiju 27×34 cm dobro namastite margarinom i krenite slagati sastojke.

Na dno tepsije rasporedite 2 i pol čaše suhe smjese, poravnajte. Na to žlicu po žlicu položite pola smjese nadjeva i pažljivo poravnajte. Na taj sloj izlijte i sok koji su jabuke otpustile. Potom opet nasipajte 2 i pol čaše suhe smjese pa poravnajte. Složite sloj preostalog nadjeva pa završite slojem preostale suhe smjese. Potom sve pokrijte margarinom narezanim na listove i pecite 45 minuta na 200 °C. Ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač je najukusniji kada ga dobro rashladite u frižideru.

Za svaki slučaj pogledajte i video za ovaj sjajan recept.

Nastavi čitati