Prati nas

Mozaik

Bez kraja

I vi želite živjeti vječno? Niste jedini

Objavljeno

|

Kako živjeti zauvijek?
foto: Ravi Roshan/Unsplash

Malo je onih koji će priznati da ne žele umrijeti. Naša biološka smrtnost ugrađena je u kulturu pa i sami u drugoj polovici života kao da počinjemo ispunjavati nametnuta nam očekivanja; o životu počinjemo govoriti kao o patnji. Kad dosegnemo zrele godine, počesto ni sami ne vjerujući u to, zazivamo smrt kao oslobođenje od zemaljskih muka.

No u ljudskoj prirodi je da ne želimo umrijeti, osim ako nismo izloženi teškoj patnji. Napokon, cijele grane unosnih industrija zasnovane su na našem strahu od starenja i, posljedično, umiranja. Ma koliko hrabro dočekivali i zazivali biologiju.

Pokazuju to i rezultati anonimne ankete provedene na debatnom portalu Yougov.co.uk. Pod uvjetima zadržavanja fizičkog i mentalnog zdravlja, čak 17% Britanaca želi živjeti vječno. Posebno je zanimljivo da muškarci (21%) češće no žene (12%) žele život bez kraja.

Također, mlađi ljudi imaju veći interes za produljenjem života. Tako samo 10% osoba starijih od 65 godina želi trajati zauvijek. Život je, čini se, najslađi dobnoj skupini 25-34 godine. Čak 23% tih ispitanika reklo je da životu bez kraja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.