Prati nas

Mozaik

Humor i moral

Jesu li moralne osobe dosadne i manje omiljene u društvu?

Grupa znanstvenika istražila je vezu između duhovitosti, razumijevanja šala i osjećaja vlastite moralnosti te došli do zaključka da se osobe s višim moralnim standardima rjeđe šale ili smiju tuđim šalama radi čega nisu toliko omiljeni u društvu.

Objavljeno

|

Kako muškarci stare?
foto: Pixabay

Ljudi koji su kreposniji i imaju više moralne standarde, rjeđe će biti vrlo duhoviti, pokazalo je novo istraživanje. Grupa znanstvenika s Poslovne škole Nacionalnog sveučilišta u Singapuru istražila je vezu između duhovitosti, razumijevanja šala i osjećaja vlastite moralnosti te došli do zaključka da se osobe s višim moralnim standardima rjeđe šale ili smiju tuđim šalama radi čega nisu toliko omiljeni u društvu.

“Iako se na izuzetno moralne ljude uglavnom gleda pozitivno jer pokazuju zavidne crte ličnosti, u društvu pokatkad nisu omiljeni jer ih se smatra preozbiljnima, nadmenima i distanciranima”, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Personality and Social Psychology.

“Podaci dobiveni eksperimentima, kao i oni prikupljeni na terenu pokazuju da izražena moralnost može biti u sukobu s humorom kao i da može štetiti omiljenosti u društvu i društvenosti općenito. To znači da moralnost ima i negativnu stranu koju se prije često previđalo”, kazali su znanstvenici.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su niz šala i šaljivih slika pokazivali ispitanicima te bilježili njihove reakcije. Znanstveni tim je želio testirati teoriju da humor koji se bazira na prelaženju društveno prihvatljivih granica stvara napetost kod onih osoba koje se tih granica čvrsto pridržavaju.

“Iako visoko moralne osobe itekako uživaju u oblicima humora koji ne krše moralne standarde, protivit će se humoru koji prelazi granice te će ih se zbog toga smatrati općenito manje duhovitima”, stoji u objašnjenju.

Znanstvenici su također ustanovili da visoko moralne osobe nemaju potrebu više sudjelovati u prihvatljivim šalama kako bi nadoknadili to što ne sudjeluju u moralno upitnim šalama. Rezultat toga je da se visoko moralne osobe smatra općenito manje duhovitima pa prema tome i manje omiljenima u društvu.

“Iako postojanje izuzetno moralnih zaposlenika i vođa u nekom kolektivu ima mnogo prednosti, naše istraživanje pokazuje da postoji i negativna strana visokog morala: smanjeno sudjelovanje u šalama, a time i smanjenu omiljenost u društvu”, zaključak je znanstvenika. No, iako se jako moralne osobe smatra manje duhovitima, kolektiv ih često vidi kao vrlo pouzdane.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.