Prati nas

Aktivno starenje

Ne vjerujte lažima

Najčešći mitovi o starijim osobama

Starije osobe su dobna slupina o kojoj kola najviše krivih predpostavki i zabluda. Nije točno da su svi stariji bolesni, nezainteresirani, nemoćni i usamljeni. Štoviše, mnogi i nakon što zađu u određene godine ostaju vrlo aktivni i produktivni članovi društva.

Objavljeno

|

Posao za umirovljenike
Ilustracija (foto: Pixabay)

“Kako bi unaprijedio svoje vještine rada sa starijim osobama, nedavno sam započeo online tečaj gerontologije”, piše za portal Your Age Doesn’t Matter, Norman Reiss.

U prvih 11 modula, podsjetili su me na najčešće stereotipe o starijim osobama. No prije nego počnete razuvjeravati ostale, provjerite kakvo je stanje s vašim vlastitim vjerovanjima i pretpostavkama.Što mislite, koji su od sljedećih navoda o starijim osobama točni?

1. Većina starijih na kraju završi u Domu za starije

2. Mnogi stariji imaju ozbiljne zdravstvene probleme radio kojih ne mogu nastaviti  s produktivnim životom.

3. Ljudi bi trebali razmisliti  o odlasku u mirovinu sa 65 godina ili nedugo nakon toga

4. Mnoge starije osobe žive same, izolirane i jako su usamljene

5. Mnogima će biti bolje ako žive u zajednicama svojih vršnjaka

Ovo je stvarnost.

1. Manje od pet posto starijih osoba živi u staračkom domu

2. Iako se zdravstveni izazovi doista s godinama povećavaju, mnogi seniori su itekako u stanju nastaviti s aktivnim  i produktivnim životom sve do sedamdesetih, osamdesetih, pa i devedesetih godina

3. Ako netko uživa u svojem poslu i u njemu je dobar, nema nikakvog razloga da ode u mirovinu sa 65 godina. Nastavak rada, barem i na samo pola radnog vremena, životu seniora daje smisao jer mnogim starijim osobama odlazak u mirovinu teško pada

4. Samo četiri posto starijih su društveno izolirani, no to je kod njih često prisutno još od mladosti. Mnoge neprofitne organizacije imaju posebne programe koje starijim osobama osiguravaju društvenu interakciju i u kasnijoj dobi

5. Neke starije osobe odabiru život u zajednicama svojih vršnjaka, no to ipak nije za svakoga. Druženje s osobama različitih dobi važno je pogotovo nakon što počnemo gubiti svoje prijatelje i rođake

Starije osobe su vrlo raznolika grupa ljudi, možda i najraznolikija od svih. Kako stare, mnoge osobe žele ostati aktivne u društvu i uključene u događaje koliko god je to moguće. Većina starijih je sasvim solidnog zdravlja, a čak i oni koji od nečega boluju, mogu i dalje sudjelovati u više od 80 posto prijašnjih aktivnosti.

.

Aktivno starenje

Umirovljenica naštrikala 450 kaputića i deka za pse iz azila

Omiljeni hobi 89-godišnje Maisie Green je štrikanje i heklanje. Osim toga, jako voli i pse pa je spojila ugodno s korisnim i za pse iz azila napravila tople divotice koje će ih grijati i utješiti dok ne pronađu svoj zauvijek dom.

Objavljeno

|

Uz sve crne i loše vijesti, dobro nam dođe i malo pozitivnih i lijepih priča. Azil za pse iz Basildona u Engleskoj na svojoj se Facebook stranici zahvalio svojoj volonterki koja je za pse u skloništi naštrikala čak 450 puloverića i pokrivača.

Omiljeni hobi 89-godišnje Maisie Green je štrikanje i heklanje. Osim toga, jako voli i pse pa je spojila ugodno s korisnim i za pse iz azila napravila tople divotice koje će ih grijati i utješiti dok ne pronađu svoj zauvijek dom.Gospođi Green treba oko tri dana da napravi pokrivač te nešto više od dana za kaputić. najčešće štrika navečer uz televiziju, a kad prikupi dovolčjno gotovih stvari, posjeti skonište i psima uruči darove.

Green je inače članica štrikačkog kluba u obližnjem domu umirovljenika. I ostali štićenici doma rado štrikaju i heklaju za pse tako da u skloništu u Basildonu doista nikome nije hladno.

Nastavi čitati