Prati nas

Aktivno starenje

Ne vjerujte lažima

Najčešći mitovi o starijim osobama

Starije osobe su dobna slupina o kojoj kola najviše krivih predpostavki i zabluda. Nije točno da su svi stariji bolesni, nezainteresirani, nemoćni i usamljeni. Štoviše, mnogi i nakon što zađu u određene godine ostaju vrlo aktivni i produktivni članovi društva.

Objavljeno

|

Posao za umirovljenike
Ilustracija (foto: Pixabay)

“Kako bi unaprijedio svoje vještine rada sa starijim osobama, nedavno sam započeo online tečaj gerontologije”, piše za portal Your Age Doesn’t Matter, Norman Reiss.

U prvih 11 modula, podsjetili su me na najčešće stereotipe o starijim osobama. No prije nego počnete razuvjeravati ostale, provjerite kakvo je stanje s vašim vlastitim vjerovanjima i pretpostavkama.


Što mislite, koji su od sljedećih navoda o starijim osobama točni?

1. Većina starijih na kraju završi u Domu za starije

2. Mnogi stariji imaju ozbiljne zdravstvene probleme radio kojih ne mogu nastaviti  s produktivnim životom.

3. Ljudi bi trebali razmisliti  o odlasku u mirovinu sa 65 godina ili nedugo nakon toga

4. Mnoge starije osobe žive same, izolirane i jako su usamljene

5. Mnogima će biti bolje ako žive u zajednicama svojih vršnjaka

Ovo je stvarnost.

1. Manje od pet posto starijih osoba živi u staračkom domu

2. Iako se zdravstveni izazovi doista s godinama povećavaju, mnogi seniori su itekako u stanju nastaviti s aktivnim  i produktivnim životom sve do sedamdesetih, osamdesetih, pa i devedesetih godina

3. Ako netko uživa u svojem poslu i u njemu je dobar, nema nikakvog razloga da ode u mirovinu sa 65 godina. Nastavak rada, barem i na samo pola radnog vremena, životu seniora daje smisao jer mnogim starijim osobama odlazak u mirovinu teško pada

4. Samo četiri posto starijih su društveno izolirani, no to je kod njih često prisutno još od mladosti. Mnoge neprofitne organizacije imaju posebne programe koje starijim osobama osiguravaju društvenu interakciju i u kasnijoj dobi

5. Neke starije osobe odabiru život u zajednicama svojih vršnjaka, no to ipak nije za svakoga. Druženje s osobama različitih dobi važno je pogotovo nakon što počnemo gubiti svoje prijatelje i rođake

Starije osobe su vrlo raznolika grupa ljudi, možda i najraznolikija od svih. Kako stare, mnoge osobe žele ostati aktivne u društvu i uključene u događaje koliko god je to moguće. Većina starijih je sasvim solidnog zdravlja, a čak i oni koji od nečega boluju, mogu i dalje sudjelovati u više od 80 posto prijašnjih aktivnosti.

.

Aktivno starenje

Želite li brojati dupine ili paziti na planinsko bilje? Može!

Hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere i to za poslove koji su san snova: brojanje i evidencija dupina i galebova, izgradnja suhozida, tradicijsko vrtlarstvo, zaštita planinskog bilja…

Objavljeno

|

“Ah, kad jednom budem u penziji napokon ću imati vremena baviti se onim u čemu uživam!” Sigurno ste mnogo puta čuli ovakvu ili sličnu rečenicu, a možda ste je i sami koji put izgovorili. No kad penzija jednom dođe, vrlo je lako prepustiti se zovu kauča i daljinskog upravljača i zaboraviti da smo jednom maštali o tome da provodimo vrijeme u prirodi, zasadimo vrt, uzgajamo masline ili naučimo izgrađivati suhozide.

Ako i vi spadate u one koji bi željeli raditi nešto zanimljivo i korisno i pritom boraviti u prirodi, ali im treba mali poticaj, hrvatski nacionalni i parkovi prirode oglasili su da traže volontere. Ako vam ovo već sada zvuči primamljivo, čekajte da vidite detalje.


Park prirode Medvednica

Pridružite se volonterskom timu u Parku prirode Medvednica i postanite Medvednički anketar. Time ćete nam pomoći u istraživanju strukture i stavova posjetitelja Medvednice te unapređenju sustava praćenja posjećivanja i komunikacije s posjetiteljima.

Na Medvednici možete pomoći i u priređivanju tradicionalnih festivala tijekom godine i dati svoj doprinos promoviranju prirodnih i kulturnih vrijednosti, kao i pomoći u zaštiti vodozemaca Medvednice.

Žumberak

Na Žumberku se traže volonteri za prikupljanju vrijednih podataka o stanju kornjaša koji su potrebni u planiranju preporučenih smjernica za upravljanje područjima u kojima žive ovi sitni, ali bitni stanovnici naših šuma.

Papuk

Javna ustanova Park prirode Papuk kroz uspostavu nove turističke infrastrukture Eko kampa Duboka želi omogućiti populaciji školske djece nove edukacijske programe i produljenje boravka na višednevnim radionicama škola u prirodi za što su im prijeko potrebni volonteri.

Lonjsko polje

U Lonjskom polju traže volontere za uzgoj tradicijskog vrta a potrebno je čak pet osoba.

Telašćica

Prijavite se za volontiranje u Parku prirode “Telašćica” na Dugom otoku i pomognite u restauraciji stoljetnih maslinika i suhozida.

Mljet

Zaljubljenik ste u fotografiju i prirodu? Provedite tjedan dana na Zelenom otoku i donesite dašak umjetnosti u naš Park! Ovisno o dobu godine, imat ćete priliku dokumentirati živi svijet, aktivnosti u Parku, običaje i tradiciju, kulturne spomenike ili razna događanja.

Na Mljetu su potrebni i anketari posjetitelja Nacionalnog parka Mljet kako bi na temelju njihovih dojmova, mišljenja i prijedloga mogli poboljšati izbor i kvalitetu usluga koje su im na raspolaganju te unaprijediti razinu zaštite prirode.

Osin toga, na otoku Mljetu su dobrodošli i volonteri koji bi pomogli u izgradnji planinarskih puteva i čišćenju mljetskih uvala.

Papuk i Sjeverni Velebit

Ova dva parka prirode traže volontere za uzgoj i čuvanje planinskih biljaka. U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit rade na obnovi botaničkog vrta i treba ih svaka pomoć koju mogu dobiti, a na Papuku treba zaštititi budući botanički rezervat na brdu Turjak.

Risnjak

Pridružite se ekipi u Nacionalnom parku Risnjak i iskušajte se u izradi šindre – tradicionalnog drvenog pokrova prirodne ljepote. Uz to što ćete izučiti jedan stari zanat, pomoći ćete u popravku i pokrivanju krovova kuća u sklopu Parka.

Plitvička jezera

Dođite na Plitvička jezera – jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite u njegovom očuvanju. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti moći ispričati i pokazati svima onima koji ju još nisu čuli i vidjeli.

Kornati

Na Kornatima traže volontere za praćenje i popisivanje dupina i galebova što su svakako poslovi iz snova. Pomozite u očuvanju ovih lijepih životinja u jednom od naših najljepših nacionalnih parkova.

Sve detalje o mjestima na kojima možete volontirati, kao i detalje o prijevozu, smještaju, zadacima i kontakt osobama, pronađite na ovom linku.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP