Prati nas

Aktivno starenje

Uzori

Phyllis (95) o tajni dobrog starenja: Krećite se, slušajte i učite

Ova nevjerojatna žena pokrenula je posao u 50. godini, sa 75 godina se zaljubila u trapez, u 85. se počela baviti jogom, a s 90 je skočila iz zrakoplova.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Do kada se može vježbati joga?
Phyllis Sues (screenshot: Voya Financial/Youtube)

Ako nam treba uzor aktivnog starenja, onda neka to bude Phyllis Sues (95). Ova nevjerojatna žena pokrenula je posao u 50. godini, sa 75 godina se zaljubila u trapez, u 85. se počela baviti jogom, a s 90 je skočila iz zrakoplova.

Uvijek si je uzela dovoljno vremena, piše LA Times. Danas živi u elegantnoj kući iznad Sunset Plaze i piše svoju prvu knjigu – „20 naputaka za promjenu života“. Misao vodilja joj je: nikad nije prekasno za usvojiti makar nekoliko zdravih navika.


Majka ove bivše plesačice živjela je 94 godine, a sestra joj je upravo proslavila 100. rođendan. Phyllis vjeruje da je aktivno starenje ključ njene snage i vitalnosti. Evo što je savjetovala čitateljima LA Timesa.

Izađite iz zone komfora

Počela sam učiti balet s 14. Nakon što sam postala svjesna da ću plesati cijeli život, učila sam druge plesove i nastupala u Europi, Južnoj Americi i na Broadwayu. U 75. godini sam čitala o trapezu. Osoba koja je napisala članak napisala je da tek na trapezu postaje svjesna trenutka u kojem živi. Rekla sam si da i ja to želim. Popela sam se na 10 metara visok podij za trapez i prestravila se. Nakon toga sam poletjela i zaljubila u trapez.

Rasturite jogu

S 85 su me odveli na sat joge. Instruktor je rekao da svi moramo stajati na rukama. Momak do mene rekao mi je da je njemu za to trebalo 6 godina. Pomislila sam – okej, imam vremena. Radim jogu svako jutro sat vremena. To je praksa, a ne vježbanje. Radim komplicirane poze kao što je paun. Prvi puta kad sam vidjela kako to instruktor radi, mislila sam da neću moći. Balansirate cijelim tijelom na rukama. Uporno sam vježbala i jedno sam jutro uspjela. Samo tako.

Plešite tango

Netko me je upoznao sa tangom. Znala sam da neću moći plesati, ako ne savladam jogu. Trebao mi je balans, a te dvije discipline su se nadopunile. Rezervirala sam instruktora tanga jedan dan u tjednu. To se pretvorila tri dana tjedno. Kada se instruktor odselio, otišla sam pogledati Marcosa Questasa njegovu partnericu Rutu Maria kako vježbaju. Nisam mogla vjerovati koliko je to lijepo bilo. Sada me oni treniraju tri puta tjedno.

Usvojite rutinu

“Dobro jutro, dobro jutro! Volim ovaj dan. Ništa neću odgađati.” Kažite to svako jutro kad se probudite. A onda radite nešto. Ja se rastežem 20 minuta prije joge. Ponekad preskačem uže ili dižem utege. Moja dnevna soba je moja teretana.

Imam problema, ali…

Imam zdravstvenih problema, ali želim se osjećati dobro i da mi tijelo bude u savršenoj formi. A to je teško kad starite, jer stvari idu nizbrdo, a vi se morate boriti kao šampion. To je teška borba.

Smanjite ugljikohidrate

Nisam nikada bila teža od 45 kilograma, ali jedem sve kad god poželim. Jedino ne jedem velike količine. Obično jedem sama. Shvatila sam da tako jedem manje.

Krećite se, slušajte, učite…

To je moja filozofija. Sjedilački način života je užasan, zato se krećite. Plešite, hodajte, bilo što, samo se krećite. Naučite se nositi sa izazovima, ima ih puno. Primite ih i odgovorite na njih. I naučite nešto svakoga dana, novi jezik, novi glazbeni instrument… To će vas održati živima. Ja grizem i ne odustajem. Bez obzira kako teško bilo, uspjet ću.  

.

Aktivno starenje

Tito (79) je postao prava kulinarska senzacija na Youtubeu

Prije korone, radio je u jednoj trgovini mješovitom, no zbog epidemije bio je prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, pokrenuo je kulinarski show na Youtube i postao prava zvijezda.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Nakon što je izgubio posao zbog koronavirusa, Carlos “Tito Charly” Elizondo pokrenuo je svoj vlastiti kulinarski show i postao prava Youtube senzacija – i to sve u dobi od 79 godina.

Tijekom karantene većina nas se bacila na kuhanje i pečenje, no tek su rijetki iz tog ukusnog hobija uspjeli izvući i nešto više – osim prekomjernih kilograma. No Tito Charly izvještio se u pripremanju mnogi delicija, uglavnom tradicionalne meksičke kuhinje, i svoje umijeće pokazao je na svojem Youtube kanalu.


Prije korone, radio je na pola radnog vremena u jednoj trgovini mješovitom robom u Monterreyu u Meksiku, no zbog epidemije je bio prisiljen napustiti posao. Umjesto da se samosažalijeva, zamolio je kći i unuka za pomoć oko tehničkih pojedinosti pa je počeo snimati svoje kuhanje. Ljudima su se svidjele video snimke ovog simpatičnog gospodina i broj pratitelja na njegovom Youtube kanalu ubrzo je narastao na nevjerojatnih 400 tisuća.

Novu epizodu svoje kulinarske emisije Tito objavljuje svake nedjelje, a iako je u originalu na španjolskom jeziku, show mogu pratiti i svi ostali s obzirom da ima engleske titlove. Ono što se gledateljima Titove emisije, pored samih delicija, najviše sviđa je strast i ljubav s kojom Tito pristupa hrani.

Tito, inače udovac s troje djece i šestoro unučadi, nije se zaustavio na ovome. Stvorio je svoju vlastitu liniju namirnica koju koristi u pripremi jela pa se tako, također putem interneta, može kupiti poseban Titov sir, sušeno meso i razni začini.

Tito je i više nego zadovoljan kako se biznis razvio, ali ne planira na tome stati, već će ga nastojati dodatno proširiti. “Uvijek sam imao pozitivan stav prema životu i gledao naprijed. Ništa nije nemoguće, uvijek postoji način”, kaže simpatični Tito.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP