Prati nas

Zdravlje

Sezona je...

Sedam načina kako se riješiti bolnog grla

Upala grla najčešće nije ni teška, ni opasna bolest, ali je jako česta i može biti vrlo neugodna. Donosimo nekoliko savjeta kako si olakšati muke i riješiti se ove neugodne boljetice, a da ne morate posjećivati liječnika ili uzimati antibiotike.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Zaboravite vruće napitke, ližite sladoled ili grgljajte slanu vodu. No prije svega, ne posežite sa antibioticima. Evo kako se još možete riješiti upale grla.

Odmorite tijelo i grlo

Upala grla vrlo je česta bolest koja najčešće prolazi sama od sebe unutar tjedan dana. Učinkovito rješenje protiv svake infekcije je kvalitetan i dug san. Za upalu grla liječnici još preporučuju da dobro hidratizirate svoj organizam iako se vrući napici ne preporučuju. Upalu će prije ublažiti sladoled, kockica leda ili tvrdi bomboni.

Bol mogu ublažiti i bezreceptni pripravci

Ako vas grlo doista boli, uzmite paracetamol ili ibuprofen. Postoje također razni anestetički sprejevi koji tvrde mogu ublažiti bol i nelagodu, no liječnici upozoravaju da nema dokaza da doista djeluju. Ako i ublaže tegobe, njihov je učinak često kratkotrajan. Od veće vam pomoći može biti med s limunom.

Napravite si sami lijek

Kod upale grla može vam pomoći i grgljanje zasoljene vode (ne preporučuje se djeci). U prokuhanoj ali ohlađenoj vodi rastopite pola žličice soli i taj pripravak progrgljajte nekoliko sekundi a zatim ispljunite. Ponovite ako je potrebno.

Nemojte odmah pretpostaviti da vam trebaju antibiotici

Upala grla većinom je uzrokovana virusom pa ih se ne može liječiti antibioticima iako za njih često dobijete recept. Naime, bolno grlo jedan je od najčešćih razloga krivo prepisanih antibiotika. U izvještaju američkog ministarstva zdravstva stoji da je između 1997. do 2010. godine čak 60 posto pacijenata s upalom grla dobilo antibiotike, dok ih je doista trebalo samo 10 posto. U međuvremenu se svijest o prevelikoj uporabi antibiotika proširila, no i dalje uzimamo antibiotike i onda kad ne bismo trebali.

Virusnu upalu grla možemo prepoznati i po curenju nosa, kašlju, crvenim ili suznim očima i kuhanju. Znakovi bakterijske upale grla (koju najčešće uzrokuje bakterija streptokok) su slični ali nisu toliko izraženi te mogu biti praćeni visokom temperaturom, drhtavicom i osjećajem vrućine.

Pripazite na sve što može iritirati grlo

Pušenje cigareta dodatno će iritirati grlo i dišne putove. Osim toga, ako pušite infekcija bi mogla biti teža i dulje trajati. Osim duhanskog dima, svi koji pate od upale grla trebali bi pripaziti i na suh zrak u prostoriji, alergene poput prašine te često mijenjanje okoline poput naglog ulaska u zagrijanu prostoriju ako je vani vrlo hladno.

Osnažite imunitet

Za jak imunitet najvažnija je uravnotežena i zdrava prehrana. Ako se doista hranite dobro, neće vam trebati nikakvi dodaci prehrani u obliku vitamina. No želite li dodatno potaknuti imunitet, potražite pripravak s vitaminom D.

Posjetite liječnika

Iako upala grla najčešće nije opasna ni teška bolest, ako potraje neočekivano dugo, svakako posjetite liječnika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.