Prati nas

Zdravlje

Pomodarstvo ili zdravlje?

Je li himalajska sol doista zdravija?

Himalajska sol nježno ružičaste boje djeluje zanimljivo i primamljivo, a priča se i da je mnogo zdravija od obične soli. No to je u konačnici – sol i sve što vrijedi za običnu sol vrijedi i za ovu. Baš kao i ona bijela, riječ je o natrijevom kloridu.

Objavljeno

|

Gdje kupiti himalajsku sol?
foto: Pixabay

Sol je za nas višestruko korisna: daje hrani okus, sprečava tegobe vezane uz nedostatak natrija i joda i… Pa to je zapravo sve. I sve to jednako vrijedi za bijelu i ružičastu sol, piše portal Lifehacker.

“Ali ona ružičasta sol dolazi s Himalaja!”

To svakako zvuči egzotično, ali ne znači da je bolje ako dolazi iz udaljenih krajeva. Ako mislite da su svjetiljke od himalajske soli lijepe, slobodno u njima uživajte. Ako volite meditirati u prostoriji punoj soli i praviti se da ste u pećini, slobodno rezervirajte svoj termin na jednom takvom mjestu.

Sol je natrijev klorid kojemu se dodaje nešto joda. U tijelu trebamo i natrij i klor i jod, no moguće je unijeti i previše tih elemenata (ljudima s visokim krvnim tlakom često se preporučuje da smanje unos soli). Sol također može sadržavati i neke druge elemente u tragovima. Na primjer, ružičasta sol svoju boju dobiva od željeza. No željeza u toj soli ipak nema dovooljno da bi sol promijenila okus ili da bi to imalo ikakve učinke na naše zdravlje.

“Ali željezo je dobro za vas!”

Da, i unosite ga putem govedine, piletine, mahunarki, špinata i drugih stvari koje ne dolaze s Himalaja.

“Ali himalajska sol sadrži 84 minerala!”

Da, ali je i dalje 98 posto natrijev klorid. Znate li što još sadrži 84 minerala? Sva ostala hrana koju jedete.

“Obična sol nije dobra za srce!”

To je kompleksna tema, no i obična i ružičasta sol su – sol. Ako je obična sol loša za srce, onda je i himalajska.

“Himalajska sol štiti od bakterija i gljivica!”

U smislu da ništa ne živi u staklenki sa solju – da, svakako.

Zaključak: himalajska ružičasta sol je – sol. Ako vam se sviđa, uživajte. Ali to je sol. Što znanost kaže o himalajskoj soli, pročitajte u prilogu ” Je li himalajska sol zdravija od morske?”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.