Prati nas

Zdravlje

Pomodarstvo ili zdravlje?

Je li himalajska sol doista zdravija?

Himalajska sol nježno ružičaste boje djeluje zanimljivo i primamljivo, a priča se i da je mnogo zdravija od obične soli. No to je u konačnici – sol i sve što vrijedi za običnu sol vrijedi i za ovu. Baš kao i ona bijela, riječ je o natrijevom kloridu.

Objavljeno

|

Gdje kupiti himalajsku sol?
foto: Pixabay

Sol je za nas višestruko korisna: daje hrani okus, sprečava tegobe vezane uz nedostatak natrija i joda i… Pa to je zapravo sve. I sve to jednako vrijedi za bijelu i ružičastu sol, piše portal Lifehacker.

“Ali ona ružičasta sol dolazi s Himalaja!”

To svakako zvuči egzotično, ali ne znači da je bolje ako dolazi iz udaljenih krajeva. Ako mislite da su svjetiljke od himalajske soli lijepe, slobodno u njima uživajte. Ako volite meditirati u prostoriji punoj soli i praviti se da ste u pećini, slobodno rezervirajte svoj termin na jednom takvom mjestu.Sol je natrijev klorid kojemu se dodaje nešto joda. U tijelu trebamo i natrij i klor i jod, no moguće je unijeti i previše tih elemenata (ljudima s visokim krvnim tlakom često se preporučuje da smanje unos soli). Sol također može sadržavati i neke druge elemente u tragovima. Na primjer, ružičasta sol svoju boju dobiva od željeza. No željeza u toj soli ipak nema dovooljno da bi sol promijenila okus ili da bi to imalo ikakve učinke na naše zdravlje.

“Ali željezo je dobro za vas!”

Da, i unosite ga putem govedine, piletine, mahunarki, špinata i drugih stvari koje ne dolaze s Himalaja.

“Ali himalajska sol sadrži 84 minerala!”

Da, ali je i dalje 98 posto natrijev klorid. Znate li što još sadrži 84 minerala? Sva ostala hrana koju jedete.

“Obična sol nije dobra za srce!”

To je kompleksna tema, no i obična i ružičasta sol su – sol. Ako je obična sol loša za srce, onda je i himalajska.

“Himalajska sol štiti od bakterija i gljivica!”

U smislu da ništa ne živi u staklenki sa solju – da, svakako.

Zaključak: himalajska ružičasta sol je – sol. Ako vam se sviđa, uživajte. Ali to je sol. Što znanost kaže o himalajskoj soli, pročitajte u prilogu ” Je li himalajska sol zdravija od morske?”

.

Zdravlje

Što su proljetne alergije i kako ih spriječiti?

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva.

Objavljeno

|

Autor

Tek što prođe zima i završi sezona gripe, priroda nam zadaje nov udarac: proljeće se najavljuje ne samo toplim vremenom i suncem, već i peludnom groznicom i sezonom alergija. U vrijeme proljeća, zbog visoke koncentracije peludnih zrnaca u zraku, nastale cvjetanjem biljaka, najjače je izražena peludna hunjavica ili sezonski alergijski rinitis.

Peludna hunjavica sezonska je alergijska bolest gornjih dišnih puteva i najčešći je oblik alergijske reakcije. Javlja se sezonski, vezano uz pojavljivanje određenih vrsta peludi u zraku. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima, poput bronhalne astme i atopijskog dermatitisa. Kada je peludna hunjavica praćena alergijskim konjunktivitisom, tada govorimo o peludnoj groznici.Različiti „okidači“

Alergija je nenormalna (prejaka) reakcija imunološkog sustava na, inače, bezopasni “okidač” (alergen). Uz pelud, česti su alergeni prašina, orasi, bakalar, jaja, ubodi osa i pčela, lateks i neki lijekovi. Obilježja blage alergije mijenjaju se ovisno o okidaču i o osobi.

Mogući znakovi alergije jesu: crveni osip praćen svrbežom ili uzdignuti dijelovi kože (urtike), crvenilo i svrbež očiju, soptanje i/ili otežano disanje, otečene šake, stopala i/ili lice, bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev. U prvoj pomoći kod alergije važno je procijeniti jačinu alergijske reakcije. Kod otežanog disanja potrebna je liječnička pomoć, a kod blažih simptoma dovoljno je ukloniti okidač, ako je moguće, ili udaljiti osobu od okidača.

Zbrinite simptome: neka osoba uzme lijek koji inače koristi za poznatu alergiju. Najčešći su propisivani lijekovi antihistaminici. Mogu se primijeniti lokalno, u obliku spreja za nos ili kapi za oči, te sustavno, u obliku tableta. Antihistaminici su najkorisniji u liječenju blagih do srednje teških oblika peludne hunjavice. Kod težih oblika bolesti i astme primjenjuju se kortikosteroidi. Postoje i druge metode liječenja koje propisuje specijalist alergolog ( Svjetlana Gašparović Babić, dr. med., Narodni zdravstveni list)

Metode prevencije

Osim liječenja, u olakšavanju simptoma proljetnih alergija izuzetno je važna preventiva. Prva je preventivna mjera izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena preporučuje se:

 • redovito pratiti bioprognozu i peludni kalendar,
 • za vrijeme cvatnje biljaka držati zatvorene prozore stana i automobila u tijeku vožnje,
 • izbjegavati boravak i fizičku aktivnost u području bujne vegetacije za vrijeme visoke koncentracije peluda u zraku (od 5 do 10 sati ujutro),
 • izbjegavati jutarnje provjetravanje prostorija kada je koncentracija peluda najviša,
 • prostorije u kojima boravimo provjetravati kratko i u poslijepodnevnim satima,
 • korisno je ugraditi klima-uređaj jer on smanjuje količinu peluda za 90%,
 • odjeću sušiti u stanu ili u sušilici za rublje kako bi se izbjeglo unošenje neželjene količine peluda u stambene prostorije,
 • boravak u prirodi odgoditi za kasno poslijepodne ili večer,
 • za vrijeme suhih i vjetrovitih dana izlaske iz kuće ili stana reducirati na najmanju moguću mjeru,
 • kosu prati svaku večer jer se peludna zrnca skupljaju na vlasima kose,
 • izbjegavati pušenje, sprejeve i slične nadražujuće tvari jer pogoršavaju simptome alergije.

Nastavi čitati