Prati nas

Zdravlje

Pomodarstvo ili zdravlje?

Je li himalajska sol doista zdravija?

Himalajska sol nježno ružičaste boje djeluje zanimljivo i primamljivo, a priča se i da je mnogo zdravija od obične soli. No to je u konačnici – sol i sve što vrijedi za običnu sol vrijedi i za ovu. Baš kao i ona bijela, riječ je o natrijevom kloridu.

Silvija Novak

Objavljeno

|

Gdje kupiti himalajsku sol?
foto: Pixabay

Sol je za nas višestruko korisna: daje hrani okus, sprečava tegobe vezane uz nedostatak natrija i joda i… Pa to je zapravo sve. I sve to jednako vrijedi za bijelu i ružičastu sol, piše portal Lifehacker.

“Ali ona ružičasta sol dolazi s Himalaja!”

To svakako zvuči egzotično, ali ne znači da je bolje ako dolazi iz udaljenih krajeva. Ako mislite da su svjetiljke od himalajske soli lijepe, slobodno u njima uživajte. Ako volite meditirati u prostoriji punoj soli i praviti se da ste u pećini, slobodno rezervirajte svoj termin na jednom takvom mjestu.


Sol je natrijev klorid kojemu se dodaje nešto joda. U tijelu trebamo i natrij i klor i jod, no moguće je unijeti i previše tih elemenata (ljudima s visokim krvnim tlakom često se preporučuje da smanje unos soli). Sol također može sadržavati i neke druge elemente u tragovima. Na primjer, ružičasta sol svoju boju dobiva od željeza. No željeza u toj soli ipak nema dovooljno da bi sol promijenila okus ili da bi to imalo ikakve učinke na naše zdravlje.

“Ali željezo je dobro za vas!”

Da, i unosite ga putem govedine, piletine, mahunarki, špinata i drugih stvari koje ne dolaze s Himalaja.

“Ali himalajska sol sadrži 84 minerala!”

Da, ali je i dalje 98 posto natrijev klorid. Znate li što još sadrži 84 minerala? Sva ostala hrana koju jedete.

“Obična sol nije dobra za srce!”

To je kompleksna tema, no i obična i ružičasta sol su – sol. Ako je obična sol loša za srce, onda je i himalajska.

“Himalajska sol štiti od bakterija i gljivica!”

U smislu da ništa ne živi u staklenki sa solju – da, svakako.

Zaključak: himalajska ružičasta sol je – sol. Ako vam se sviđa, uživajte. Ali to je sol. Što znanost kaže o himalajskoj soli, pročitajte u prilogu ” Je li himalajska sol zdravija od morske?”

.

Zdravlje

Ipak nije kao gripa, COVID-19 je šest puta smrtonosniji

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Prema zadnjim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, prosječna smrtnost oboljelih od covida-19 je 0,6 posto, piše Jutarnji list.

To koronavirus čini šest puta smrtonosnijom bolešću negoli je to sezonska gripa. Prema riječima epidemiologinje dr. Marije Van Kerkhove, “možda to ne zvuči mnogo, ali to je ipak visoka smrtnost jer ubija jednog od 167 oboljelih”.


Naime, službene statistike govore da je od početka pandemije umrlo 700.000 ljudi od 18,200 milijuna, ali prema procjenama, taj je broj puno veći odnosno oko 115 milijuna, a u tom slučaju smrtnost je 0,6 posto.

Za stručnjake je vrlo izazovno procijeniti stopu smrtnosti od koronavirusa jer je sigurno da svim zaraženima bolest nije dokazana, što znači i da sve smrti od korone nisu evidentirane.

Svjetska zdravstvena organizacija svoj izračun o smrtnosti od 0,6 posto temelji na procjeni o 115 milijuna zaraženih te na smrti 700.000 osoba.

Po toj metodologiji smrtnosti od covida-19 u Hrvatskoj bila bi 0,19 posto kaže dr. Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donosi Jutarnji list.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP