Prati nas

Mozaik

Organizirani odlazak

Kako stranci mogu dobiti uslugu eutanazije u Nizozemskoj

Ovim je objašnjenjem nizozemska vlada prekinula sporenja oko toga smiju li nizozemski liječnici obavljati eutanaziju nad stranim državljanima. No to ne znači da je ovu uslugu jednostavno dobiti. Najveća prepreka na koju strani državljani nailaze jest pronaći liječnika koji će se prihvatiti njihovog slučaja. Također, trebaju pronaći lokaciju na kojoj će se zahvat obaviti, a moraju se unaprijed pobrinuti i za zbrinjavanje zemnih ostataka.

Objavljeno

|

Kako obaviti eutanaziju?
foto: Pixabay

Gdje i kako se može obaviti eutanazija? Pitanje je to koje nam je poslalo nekoliko čitatelja nakon objave priloga o Nizozemki Annie Zwijnenberg čiji je voljni odlazak s ovog svijeta zabilježen u dokumentarcu “Prije no što bude prekasno”. Kako u Hrvatskoj, kao i u većini europskih država, eutanazija i asistirano samoubojstvo nisu dopušteni, provjerili smo što za strance propisuje Nizozemsko zakonodavstvo.

Kako na svojim stranicama ističe nizozemska vlada, eutanazijom se smatra postupak u kojem liječnik okončava pacijentov život ili mu pruža asistenciju u kontroliranom samoubojstvu na vlastiti zahtjev. Cilj je prekinuti patnju kada ne postoje izgledi za oporavak. Samo ako se provodi prema propisanim pravilima, navodi se u objašnjenju, eutanazija nije kazneno djelo.Kada je riječ o okončanju života, nizozemski liječnici nisu dužni ispuniti pacijentovu želju. Ako ne žele obavljati taj zahtjev, savjetuje im se da porazgovaraju sa svojim pacijentima i usmjere ih k drugom liječniku. Liječnik koji je obavio eutanaziju, o svemu mora izvijestiti prvog nadležnog patologa s kojim će zajedno prijaviti slučaj Odboru za eutanaziju. Ako odbor utvrdi da eutanazija nije provedena u skladu s važećim aktima, slučaj će proslijediti javnom tužitelji i zdravstvenoj inspekciji. U 99,8% do sada obavljenih eutanazija, nisu utvrđene nepravilnosti.

Eutanazija za strance

Liječnik koji izvodi eutanaziju mora biti u potpunosti siguran da je je izvođenje eutanazije u skladu s važećim nizozemskim propisima, što znači da mora biti upućen u medicinsku povijest pacijenta-stranca koji je odlučio okončati život. Dakle, mora biti u potpunosti siguran da ne postoje realni izgledi za ozdravljenje. Također, mora biti uvjeren da se radi o pacijentovoj odluci, donesenoj samostalno i pri zdravoj svijesti.

Cijeli postupak zahtjeva kompleksne procjene i na kraju sam liječnik odlučuje je li moguće izvesti eutanaziju na osobi koja ne živi u Nizozemskoj i koja tek kratko vrijeme boravi u toj zemlji.

Ovim je objašnjenjem nizozemska vlada prekinula sporenja oko toga smiju li nizozemski liječnici obavljati eutanaziju nad stranim državljanima. No to ne znači da je ovu uslugu jednostavno dobiti. Najveća prepreka na koju strani državljani nailaze jest pronaći liječnika koji će se prihvatiti njihovog slučaja. Također, trebaju pronaći lokaciju na kojoj će se zahvat obaviti, a moraju se unaprijed pobrinuti i za zbrinjavanje zemnih ostataka.

Eutanazija ili organizirana smrt?

U slučaju nizozemskih državljana, trošak eutanazije snosi državno zdravstveno osiguranje i on iznosi oko stotinjak dolara za lijekove koji se koriste. Prema podacima koje je objavio The Guardian, u 2017. godini u Nizozemskoj je obavljeno 6.600 eutanazija, što je za 10 posto više no u 2016. godini. Većina pacijenata bolovala je karcionoma, srčanih i bolesti krvožilnog sustava ili bolesti živčanog sustava kao što su Parkinsonova bolest ili multipla skleroza. U 83 slučaja radilo se o teškim psihičkim bolestima.

No, iako će mnogi reći da se radi o pravu pacijenta na dostojanstvenu smrt, neki zagovornici eutanazije u međuvremenu su promijenili mišljenje. Jedan od njih je teolog i etičar dr. Theo Boer koji je 2002. zagovarao eutanaziju, no 2014. je napustio regulatorno tijelo za eutanaziju. “Navikli smo se na eutanaziju, a to je upravo ono što se nije trebalo dogoditi. Više ne govorimo o iznimnim situacijama za koje je stvorena zakonska mogućnost eutanazije. Sada se sve polako kreće prema organiziranoj smrti”, kazao je Boer za The Guardian.

.

Mozaik

Žižek: ‘Za sreću ne smijete imati previše demokracije, ona donosi odgovornost’

Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar, kaže slovenski filozof.

Objavljeno

|

Autor

Tko je Žižek?

Klinički psihijatar, kanadski sveučilišni profesor Jordan Peterson, proglašen je jednim od najutjecajnijih intelektualaca današnjice, a prije više od godinu dana izazvao je na intelektualni dvoboj Slavoja Žižeka, slovenskog sveučilišnog profesora i ravnatelja londonskog instituta Birkbeck, koji je i sam desetljećima prisutan na globalnoj filozofskoj sceni.

Žižek je bačenu rukavicu napokon prihvatio, a mediji su događaj odmah nazvali “sukobom divova”, javlja HRT.U razgovoru na temu sreća Peterson je kazao kako smatra da je “sreća nuspojava, nešto što vas snađe”. “Podložni smo silama u sebi koje nisu pod kontrolom volje, a tako je i sa srećom. Ne možete se natjerati biti sretni. Možda se uspijete natjerati da budete nesretni, ali ne i sretni”.

Žižek pak kaže da “za sreću ne smijete imati previše demokracije jer to donosi breme odgovornosti”. “Sreća znači da svoju krivnju možete svaliti na nekog drugog. U Čehoslovačkoj su se šalili: ako je vrijeme loše, ako bjesni oluja, neki komunist je opet uprskao stvar”, dodaje.

Pozivajući se na izjave Winstona Churchilla o demokraciji Peterson kaže da je “riječ o najgorem obliku vladavine koji postoji osim svih ostalih oblika. Isto bi se moglo reći i za kapitalizam. Riječ je o najgorem obliku ekonomskog sustava osim svih ostalih koje smo ikad iskušali”.

Filozofski dvoboj Slavoja Žižeka i Jordana Petersona, kojega neki nazivaju i “debatom stoljeća” mogli ste na Prvom programu HRT-a. Snimku u cijelosti pogledajte 26. travnja na Trećem programu.

Nastavi čitati