Prati nas

Aktivno starenje

Zabavljaju se kao djeca

Mrzlom vodom protiv tegoba menopauze

Dvadesetak žena otkrilo je da im kupanje u moru ne toplijem od šest stupnjeva Celzija pomaže u uklanjanju simptoma menopauze, a neke su kazale i da se mentalno bolje osjećaju. Oformile su i grupu Gvirske sjenice’ i redovito odlaze na ‘hladno plivanje’.

Objavljeno

|

foto: The Gower Bluetits, Open Water Chill Swimmers/Facebook

Grupa plivačica u hladnim vodama kaže da im zaranjanje u vodu hladniju od šest stupnjeva Celzija pomaže u uklanjanju simptoma menopauze, a neke su kazale i da se mentalno bolje osjećaju, piše BBC.

“Nisam odmah prepoznala da sam ušla u menopauzu kad se ta promjena počela događati prije par godina”, kaže Alison Owen (49). “Čitala sam da neke žene postanu tjeskobne, dok druge pate od depresije. Nisam željela da se i meni dogodi nešto takvo, pa sam odlučila biti aktivna i poduzeti nešto u vezi s time.”

Alison je dala otkaz na poslu učiteljice kako bi se u potpunosti mogla posvetiti kćeri koja boluje od cerebralne paralize. Ubrzo nakon što je prestala raditi započela je s plivanjem u hladnoj vodi. Nakon što je sama pokušala otplivati malo u hladnom moru kod poluotoka Swansea, javila joj se još jedan žena koja je bila zainteresirana za tu neobičnu aktivnost.

“Na početku je sve samo uzbuđenje. To valjda oslobađa unutarnje dijete, podsjeti te na to kakav si bio prije nego si dobio djecu, prije nego si se zaposlio, prije nego si digao kredit”, kaže Alison.

Kaže da je na početku potrebna velika borbenost jer tijelu treba oko minuta i pol da se privikne, no kasnije bude lakše. Dodaje i da je odaziv žena koje su se željele okušati u plivanju tolik da su oformile i grupu “Gvirske sjenice” koja djeluje kao svojevrsni plivački klub. Rezultat je i do 20 žena koje uz smijeh i viku trče niz plažu i uskaču u prohladno more.

“Upravo prolazim kroz menopauzu”, kaže jedna od plivačica Patricia Woodhouse (53). “Osjećam da mi je puno lakše otkako plivam. Noću se više ne preznojavam tako puno. Prije sam bila jako tjeskobna, no i to se popravilo. Mislim da se ovdje radi o tome da si priuštiš desetak minuta tijekom kojih ne misliš na ništa druga, samo na sebe.”

Zašto hladna voda pomaže?

Prema riječima dr. Mikea Tiptona sa Sveučilišta Portsmouth, inače stručnjaku za plivanje u hladnoj vodi, efekti koje su hrabre plivačice prijavile nisu ništa neobično.

“Postoji puno dokaza na razini anegdota koji sugeriraju da plivanje u hladnoj vodi doista olakšava mnoge tegobe. No zasad još nije bilo znanstvene studije koji bi objasnili o čemu se doista radi. Plivanje u hladnoj vodi gotovo uvijek uključuje i tjelovježbu i druženje, pa i to valja uzeti u obzir”, kaže doktor Tipton i dodaje da će biti teško razlučiti kakvu ulogu u svemu ima baš hladna voda.

“Svi znamo da nas nakon ulaska u hladnu vodu čeka svojevrsni šok zbog kojeg se otpušta hormon stresa rezultat čega je stanje povišenog raspoloženja. No ipak, ljudi bi morali biti svjesni da se radi o potencijalno opasnoj aktivnosti jer reakcije ponekad mogu biti i poteškoće s disanjem.”


“Za mene je to sloboda”, kaže Patricia. “To je ista ona sloboda koju smo imali kao djeca. Bez inhibicija, bez briga o tome kako izgledamo. Baš kao kad smo bili mladi.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.