Prati nas

Vijesti

Sigurnost i povjerenje

Nove ovlasti policajaca – lakše će ulaziti u domove, a moći će i lakše zaplijeniti vozila

Što se pak tiče onog dijela da ubuduće nećete morati imati osobnu iskaznicu pri svakoj provjeri identiteta, to nipošto ne znači da je ne trebate nositi jer je to i dalje prekršaj.

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

Vlada u proceduru šalje novi Zakon o policijskim poslovima i ovlastim. Njime predviđa više istražitelja, smanjuje mogućnost zastare i omogućava provjeru identiteta građana bez uvida u osobnu iskaznicu, objavio je Večernji list.

Prekršitelji će teže ‘loviti’ rokove zastare jer će se evidencije o njima – što se odnosi na obiteljske nasilnike, ali i na recidiviste u prometu koji će se naći na udaru novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama – čuvati četiri godine u slučaju da postupak još nije pokrenut, a deset ako jest, što dosad nije bio slučaj. Protekom tog roka ti će se osobni podaci automatski brisati.

Policajci će ubuduće moći lakše ući u vaš dom i to u slučajevima kad imaju takvu zapovijed, ali i kad na osnovu dojave susjeda postoji sumnja da je netko tko živi sam preminuo, piše Večernji list.

Među novostima je i mogućnost da policija zaplijeni vozilo ako se procijeni da je u nekoj hitnoj situaciji – poput potjere za kakvim pljačkašem – nužno napraviti hitnu blokadu.

Policija osumnjičenike neće moći ispitivati bez nazočnosti odvjetnika i bez snimanja, čak ni u obavijesnim razgovorima. Ako tijekom razgovora u policiji građanin postane osumnjičen, razgovor će morati biti prekinut, a osoba upozorena da ima pravo na branitelja.

Što se pak tiče onog dijela da ubuduće nećete morati imati osobnu iskaznicu pri svakoj provjeri identiteta, to nipošto ne znači da je ne trebate nositi jer je to i dalje prekršaj, navodi Večernji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.