Prati nas

Vrt

Vrtlarski dragulj

Raskošna fuksija oduševljava bojama i oblikom, a laka je za uzgoj

Prije mraza lončanicu fuksije treba unijeti u negrijanu prostoriju ili svijetli podrum te ju lagano zalijevati do nove sezone. Čak i ako biljka potpuno izgubi listove, na proljeće bi trebala potjerati nove izboje.

Objavljeno

|

53. Međunarodna vrtna izložba Floraart - Zagreb
foto: Sandro Bura

Malo je koja ukrasna biljka tako upečatljiva poput fuksije; i oblikom i bojom. Ne čudi stoga što njene elegantne viseće cvjetove uspoređuju s balerinama i zovu “anđelovim naušnicama” dok je njeno ime postalo i službeni sinonim za purpurno-crvenu boju. Prije no što ovoga proljeća na tržnici posegnete za fuksijom, naoružajte se znanjem kako biste godinama uživali u njenoj raskoši.

Rod Fuchsia iz porodice Onagraceae objedinjuje senzacionalne grmove s bezbroj kultivara koji u uzgoju ne traže puno, a nagrađuju bogatom cvatnjom tijekom ljetnih i jesenjih mjeseci. Cvijetovi su zvonasti, izdašno obojani pri čemu se najčešće latice i veliki lapovi razlikuju u boji. Pojavljuju se tijekom ljeta i jeseni u paru iz pazušaca listova, na cvjetnoj stapci dugoj 3-5 cm. Biljka sjajno prezimljuje u negrijanim prostorijama i podrumima te odlično podnosi rez. Zbog toga je mnogi rado oblikuju u šarmantna stabalca.

Kako zalijevati fusksiju?
Fuksija s crvenim lapovima i bijelim laticama (foto: Pixabay)

Većina fuksija dolazi iz Srednje i Južne Amerike. Dvije vrste fuksija prirodno rastu i na karipskom otoku Hispaniola. Novi Zeland domovina je tri vrste, a Tahiti samo jedne. Rod je dobio ime po njemačkom botaničaru i fizičaru Leonhardu Fuchsu (1501. – 1566.). Prvu vrstu fuksije (F. triphylla) 1696. godine na Hispanioli otkrio francuski fratar i botaničar Charles Plumier, tijekom svoje treće ekspedicije put Velikih Antila. Po Plumieru je, ne brinite, nazvan jedan drugi biljni rod.

Pozicija i sunce

Djelomično sjenovita do sunčana pozicija. Fuksija ljeti preferira zaštitu od vrelog podnevnog sunca na kojem njeni listovi i cvjetovi, bez obzira na dostupnu vodu, povenu.

foto: Sandro Bura

Supstrat

Iako će fuksija podnijeti gotovo svaki supstrat za lončanice, više joj godi medij bez dodatka treseta i s umjerenim udjelom gline.

Kako zalijevati?

Supstrat valja održavati stalno vlažnim, bez teškog zasušivanja. Ipak treba izbjegavati zadržavanje vode u podlošku.

Kako zalijevati fusksiju?
Fuksija s bijelim laticama i lapovima (foto: Pixabay)

Kako prihranjivati?

Jednom tjedno gnojivom za cvjetnice, od početka intenzivnog rasta do rujna.

Kako razmožavati?

Fuksije se iznimno lako razmnožavaju poludrvenastim reznicama tijekom vegetacije.

foto: Sandro Bura

Prezimljavanje i period mirovanja

Prije mraza lončanicu fuksije treba unijeti u negrijanu prostoriju ili svijetli podrum (8-10 °C) te ju lagano zalijevati do nove sezone. Čak i ako biljka potpuno izgubi listove, na proljeće bi trebala potjerati nove izboje.

Štetnici

Zbog svojih sočnih listova često je na meti lisnatih ušiju i štitastog moljca (bijelih mušica). Dobro podnosi uobičajena sredstva za zaštitu.

Magellanova fuksija ima uske duge cvjetove (foto: Dun.can/Flickr)

Mogu li fuksiju posaditi u vrtu?

Da. Neke fuksije otporne su na niske temperature. Iako je rijetka u domaćim rasadnicima, postoji Magellanova fuksija (F. magellanica, zovu je još i kolibri-fuksija) koja sjajno raste i cvate na otvorenom, posebice ako je sa sjeverne strane zaštićena zidom ili gustom živicom. Najbolje ju je nakon mrazeva prikratiti i zaštiti suhim lišćem pa će na proljeće potjerati nove izboje iz baze grma. Naraste do 160 centimetara. U krajevima bez mraza i dvostruko više.

Rascvjetanu živicu od Magellanove fuksije ljeti možete vidjeti i u zagrebačkom Botaničkom vrtu gdje raste duž niskog staklenika uz sjevernu stranu vrta.

Fuksija i mačka (foto: MrsBrown/Pixabay)

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.