Prati nas

Mozaik

Raskošna fuksija oduševljava bojama i oblikom, a laka je za uzgoj

Prije mraza lončanicu fuksije treba unijeti u negrijanu prostoriju ili svijetli podrum te ju lagano zalijevati do nove sezone. Čak i ako biljka potpuno izgubi listove, na proljeće bi trebala potjerati nove izboje.

Objavljeno

|

53. Međunarodna vrtna izložba Floraart - Zagreb
foto: Sandro Bura

Malo je koja ukrasna biljka tako upečatljiva poput fuksije; i oblikom i bojom. Ne čudi stoga što njene elegantne viseće cvjetove uspoređuju s balerinama i zovu “anđelovim naušnicama” dok je njeno ime postalo i službeni sinonim za purpurno-crvenu boju. Prije no što ovoga proljeća na tržnici posegnete za fuksijom, naoružajte se znanjem kako biste godinama uživali u njenoj raskoši.

Rod Fuchsia iz porodice Onagraceae objedinjuje senzacionalne grmove s bezbroj kultivara koji u uzgoju ne traže puno, a nagrađuju bogatom cvatnjom tijekom ljetnih i jesenjih mjeseci. Cvijetovi su zvonasti, izdašno obojani pri čemu se najčešće latice i veliki lapovi razlikuju u boji. Pojavljuju se tijekom ljeta i jeseni u paru iz pazušaca listova, na cvjetnoj stapci dugoj 3-5 cm. Biljka sjajno prezimljuje u negrijanim prostorijama i podrumima te odlično podnosi rez. Zbog toga je mnogi rado oblikuju u šarmantna stabalca.Većina fuksija dolazi iz Srednje i Južne Amerike. Dvije vrste fuksija prirodno rastu i na karipskom otoku Hispaniola. Novi Zeland domovina je tri vrste, a Tahiti samo jedne. Rod je dobio ime po njemačkom botaničaru i fizičaru Leonhardu Fuchsu (1501. – 1566.). Prvu vrstu fuksije (F. triphylla) 1696. godine na Hispanioli otkrio francuski fratar i botaničar Charles Plumier, tijekom svoje treće ekspedicije put Velikih Antila. Po Plumieru je, ne brinite, nazvan jedan drugi biljni rod.

Kako zalijevati fusksiju?
Fuksija s crvenim lapovima i bijelim laticama (foto: Pixabay)

Pozicija i sunce

Djelomično sjenovita do sunčana pozicija. Fuksija ljeti preferira zaštitu od vrelog podnevnog sunca na kojem njeni listovi i cvjetovi, bez obzira na dostupnu vodu, povenu.

Supstrat

Iako će fuksija podnijeti gotovo svaki supstrat za lončanice, više joj godi medij bez dodatka treseta i s umjerenim udjelom gline.

Kako zalijevati?

Supstrat valja održavati stalno vlažnim, bez teškog zasušivanja. Ipak treba izbjegavati zadržavanje vode u podlošku.

Kako zalijevati fusksiju?
Fuksija s bijelim laticama i lapovima (foto: Pixabay)

Kako prihranjivati?

Jednom tjedno gnojivom za cvjetnice, od početka intenzivnog rasta do rujna.

Kako razmožavati?

Fuksije se iznimno lako razmnožavaju poludrvenastim reznicama tijekom vegetacije.

Prezimljavanje i period mirovanja

Prije mraza lončanicu fuksije treba unijeti u negrijanu prostoriju ili svijetli podrum (8-10 °C) te ju lagano zalijevati do nove sezone. Čak i ako biljka potpuno izgubi listove, na proljeće bi trebala potjerati nove izboje.

Štetnici

Zbog svojih sočnih listova često je na meti lisnatih ušiju i štitastog moljca (bijelih mušica). Dobro podnosi uobičajena sredstva za zaštitu.

Magellanova fuksija ima uske duge cvjetove (foto: Dun.can/Flickr)

Mogu li fuksiju posaditi u vrtu?

Da. Neke fuksije otporne su na niske temperature. Iako je rijetka u domaćim rasadnicima, postoji Magellanova fuksija (F. magellanica, zovu je još i kolibri-fuksija) koja sjajno raste i cvate na otvorenom, posebice ako je sa sjeverne strane zaštićena zidom ili gustom živicom. Najbolje ju je nakon mrazeva prikratiti i zaštiti suhim lišćem pa će na proljeće potjerati nove izboje iz baze grma. Naraste do 160 centimetara. U krajevima bez mraza i dvostruko više.

Rascvjetanu živicu od Magellanove fuksije ljeti možete vidjeti i u zagrebačkom Botaničkom vrtu gdje raste duž niskog staklenika uz sjevernu stranu vrta.

Fuksija i mačka (foto: MrsBrown/Pixabay)

.

Mozaik

Uskrsno dekoriranje doma i stola budi život u nama

Ako imate vremena i volje, prvo pogledajte što u kući imate; materijale i ukrase, pa na tom tragu napravite svoju blagdansku priču. Mi prilažemo nekoliko fotografija koje će vas možda inspirirati.

Objavljeno

|

Autor

Kada je riječ o blagdanskoj dekoraciji doma, dva su suprotstavljena tabora: oni koji u tome uživaju i oni koji su uvijek “iznad situacije i ne daju se impresionirati šarenilom”. I prvi i drugi u dokazivanju stava često pretjeraju.

Pusteni pilići, drveni zečići, vrbovo pruće, tulipani, maslačci i trave, sve će se to pored šunke i kolača naći na stolovima onih koji dom blagdanski dekoriraju. Ove je godine ponuda gotovih ukrasa veća no ikada, no još uvijek vrijedi pravilo da je jednostavnost najljepša, pogotovo ako je proizvod vaših ruku.Osim što je na više razina Uskrs znak buđenja novog životnog ciklusa, uskrsno uređenja doma i psihološki označava “službeni” kraj onoga što zovemo zimskom depresijom. Ako imate vremena i volje, prvo pogledajte što u kući imate; materijale i ukrase, pa na tom tragu napravite svoju blagdansku priču. Mi prilažemo nekoliko fotografija koje će vas možda inspirirati.

Nastavi čitati