Prati nas

Zdravlje

Manje mesa, manje stresa

Čak i umjerena konzumacija mesa povećava rizik od raka

Svatko tko jede više od 90 grama crvenog ili procesuiranog mesa dnevno, tu bi količinu morao smanjiti na 70 grama ili manje zbog dokazane povezanosti takvog mesa i raka crijeva. 90 grama mesa je otprilike onoliko koliko sadrže tri tanke šnite junetine, janjetine ili svinjetine pri čemu je svaki komad veličine polovine šnite kruha.

Objavljeno

|

Je li crveno meso opasno?
foto: RitaE/Pixabay

Čak i u mjereno konzumiranje crvenog i procesuiranog mesa povećava rizik od razvoja raka crijeva, pokazala je na tu temu najveća dosad provedena studija u Velikoj Britaniji, piše Guardian.

Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi priopćilo je da bi svatko tko jede više od 90 grama crvenog ili procesuiranog mesa dnevno, tu količinu morao smanjiti na 70 grama ili manje zbog dokazane povezanosti takvog mesa i raka crijeva.


90 grama mesa je otprilike onoliko koliko sadrže tri tanke šnite junetine, janjetine ili svinjetine pri čemu je svaki komad veličine polovine šnite kruha. U procesuirano meso spadaju sve salame, kobasice, slanina i šunka.

Ova studija trajala je pet godina i obuhvatila pola milijuna muškaraca i žena od kojih su se neki pridržavali smjernica nutricionista o zdravoj prehrani i dnevno konzumirali oko 70 grama mesa, dok su drugi dnevno jeli tek 20 grama mesa. Kod ovih prvih, primijećen je povećan rizik od razvoja raka crijeva i to za čak 20 posto.

Alkohol je još opasniji

Studija se bavila i utjecajem povećane konzumacije alkohola te ustanovila da se kod ljudi koji piju mnogo alkohola, trizik od oboljenja od raka crijeva povećava za čak 24 posto.

Suvoditelj istraživanja i stručnjak za prehranu i karcinom, profesor Tim Key, kazao je da još treba napraviti naknadne provjere rezultata ove studije, jer je ustanovljeno da ispitanici nisu bili posve iskreni u svojim odgovorima pa su neki u odgovorima preuveličavali, a drugi pak umanjivali količinu pojedenog mesa ili popijenog alkohola.

Istraživanje ipak nije dalo konačni odgovor na pitanje koliko crvenog mesa je previše. Prema organizaciji Cancer Research UK, čak 5400 od 41.804 slučaja oboljenja od raka debelog crijeva moglo se spriječiti da ljudi uopće nisu jeli mesne prerađevine.

S druge strane, smjernice Nacionalne zdravstvene službe tvrde da crveno meso ima svojih dobrih strana – poput količine željeza i proteina – koje treba uzeti u obzir kad se procjenjuje potencijalni rizik konzumacije.

Pravo je pitanje što je razlog štetnosti mesnih prerađevina? Slanina, kobasice, hrenovke , salame i slični proizvodi, obrađeni su tako da se produži njihov rok trajanja i da im se promijeni okus. Glavne metode kojima se to radi su dimljenje, dodavanje soli i raznih konzervansa, a vjeruje se da kemijski spojevi prisutni u tom procesu povećavaju rizik oboljenja od raka.

.

Zdravlje

HZJZ je izdao upozorenje hrvatskim građanima u vezi širenja korona virusa

Vrlo vjerojatno se prenosi kapljičnim putem (izravan kontakt s izlučevinama bolesnika) i inhalatorno (udisanjem aerosola koji nastaje pri medicinskim zahvatima u zdravstvenim ustanovama).

Objavljeno

|

Autor

Hrvatski zavod za javno zdravstvo opsežno je analizirao stanje s korona virusom u svijetu. U nastavku teksta pročitajte što su naši stručnjaci preporučili građanima u vezi ove epidemije upale pluća.

Kako je počelo?

U prosincu 2019. uočeno je grupiranje oboljelih od upale pluća u gradu Wuhan, Hubei provincija u Kini. Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj razvio je simptome 8. prosinca 2019.


Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom siječnja identificiran je novi Coronavirus (2019-nCoV) koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS-CoV. U siječnju 2020. potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim Coronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, kao što su Guandong i Beijing, te nekoliko importiranih slučajeva u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) kod ljudi koji su doputovali iz Wuhana.

Kako izgleda bolest?

Bolest je karakterizirana povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, a u težim slučajevima može se razviti upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom zraka.

Broj oboljelih, udio oboljelih s teškom kliničkom slikom i broj umrlih mijenja se iz dana u dan i ovisi o izvoru informacija te je nezahvalno uopće navoditi brojeve. Uglavnom, nekoliko je stotina potvrđenih slučajeva bolesti, oko četvrtina oboljelih ima tešku kliničku sliku, a umrlih u trenutku pisanja ovog teksta ima nešto manje od 20.

Kako su se zarazili prvi pacijenti?

Točan način na koji je novi virus ušao u ljudsku populaciju i načini širenja s čovjeka na čovjeka nisu još sa sigurnošću utvrđeni. Zasad se ne može reći jesu li ljudi zaraženi alimentarnim putem (jedenjem neadekvatno termički obrađenih namirnica životinjskog porijekla), respiratornim putem (udisanjem aerosola koji nastaje pri manipuliranju životinjama i obradi mesa i ostalih proizvoda životinjskog porijekla), izravnim kontaktom (unosom infektivnog materijala, izlučevina ili krvi životinja putem sluznice ili oštećene kože) ili nekim drugim putem. P

retpostavlja se da je izvor virusa za prvooboljele osobe neka životinja, moguće koja se ilegalno prodavala na tržnici. Kineske zdravstvene vlasti su zatvorile tržnicu s kojom se povezuju prvi bolesnici i u tijeku je ispitivanje uzoraka životinja kojima se trgovalo.

Kako se virus prenosi unutar populacije?

Put prijenosa s čovjeka na čovjeka također nije sa sigurnošću utvrđen, a vrlo vjerojatno se prenosi kapljičnim putem (izravan kontakt s izlučevinama bolesnika) i inhalatorno (udisanjem aerosola koji nastaje pri medicinskim zahvatima u zdravstvenim ustanovama). Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem (unos stolice bolesnika u probavni sustav prljavim rukama, zagađenom hranom ili vodom), spolnim putem ili putem krvi.

Koje su mjere opreza?

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;
  • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom;
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama;
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda;
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osbama čije je zdravsteno stanje nepoznato;
  • izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama;

Što kaže Svjetska zdravstvena organizacija?

U Svjetskoj zdravstveno organizaciji 22. i 23. siječnja održan je sastanak Odbora za hitna stanja na kojem se odlučivalo o tome hoće li ovu bolest proglasiti javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja (Public Health Emergency of International Concern – PHEIC). Proglašavanje ove epidemije PHEIC-om omogućilo bi bolju međunarodnu koordinaciju odgovora na epidemiju, u skladu s obvezujućim preporukama SZO-a te dodatnu međunarodnu mobilizaciju financijskih i ljudskih resursa.

Odlučeno je da se u ovom trenuku ne proglasi ova bolest javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja. Neovisno o tome, sve zemlje trebaju u okviru razumnih granica provoditi mjere za smanjenje rizika od unosa i širenja bolesti u svojoj populaciji.

Neke su zemlje poput Sjedinjenih Američkih Država, Italije, nekih azijskih zemalja, uvele mjerenje temperature putnicima koji ulaze u zemlju izravnim letovima iz Wuhana. Neke zemlje savjetuju odgodu putovanja u Wuhan ili u provinciju Hubei, ako nisu nužna. To su sve mjere koje nadilaze uobičajene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Istovremeno, Kina provodi vrlo stroge mjere obuzdavanja širenja bolesti na način da na aerodromu u Wuhanu, većim autobusnim i željezničkim postajama već dulje vrijeme provode mjerenje temperature putnika koji napuštaju grad. Kineske vlasti preporučuju svojim građanima da ne putuju u Wuhan ako ne moraju, a po svemu sudeći, planira se ukidanje transportnih linija iz Wuhana prema drugim dijelovima Kine i prema inozemstvu.

Dakle, u Kini i u nekim drugim zemljama već se provode vrlo restriktivne mjere za obuzdavanje širenja bolesti.

Za sada Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje nikakva ograničenja u prometu ljudi i trgovini s Kinom, pokrajinom Hubei ni gradom Wuhanom.

Ni mi ne preporučujemo našim građanima izbjegavanje putovanja u zahvaćena područja, jer se rizik od bolesti može smanjiti pridržavanjem mjera opreza, piše HZJZ. Međutim, zbog restrikcija u prometu koje su uvele kineske vlasti, preporučljivo je izbjeći putovanje u Wuhan ako je moguće, jer će biti teško izići iz grada dok su na snazi ograničenja prometa što su ih uvele kineske vlasti.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP