Prati nas

Zdravlje

Zadržite oštroumnost

Pet znakova da vam mozak stari više nego bi trebao

Starenje mozga do neke je mjere neizbježno, no nije kod svake osobe isto. Iako u konačnici pogađa sve ljude, ne manifestira se kod svakoga na jednak način. Starije osobe jako se razlikuju s obzirom na svoju mentalnu dob. Neki se mozgovi ponašaju kao da im je onoliko godina kao i ostatku tijela, neki kao da su stariji, a neki kao da su mlađi.

Objavljeno

|

Kako bolje pamtiti?
foto: Pixabay

Naš mozak funkcionira kao složeni bioelektrični sustav u kojemu oko 85 milijardi neurona radi 24 sata dnevno. Starenje mozga može se očitovati u smetnjama u komunikaciji među tim sustavima a tome pak može biti uzrok izloženost raznim otrovima, neravnoteža glukoze te općenito takav životni stil koji mijenja kod naših stanica.

Naše stanice obično propadaju u različita vremena. Najčešće prve počnu propadati stanice zglobova. Ponekad su to stanice srca ili jetre, a prilično često stanice mozga, piše doktorica Jo-Anne Lema za portal After Fifty Living.

Starenje mozga do neke je mjere neizbježno, no nije kod svake osobe isto. Iako u konačnici pogađa sve ljude, ne manifestira se kod svakoga na jednak način. Starije osobe jako se razlikuju s obzirom na svoju mentalnu dob. Neki se mozgovi ponašaju kao da im je onoliko godina kao i ostatku tijela, neki kao da su stariji, a neki kao da su mlađi. Uobičajene promjene vezane uz pamćenje uključuju i sljedeće:

Problemi s pažnjom

To je jedan od najranijih znakova i najčešće se pojavljuje puno prije eventualnih poteškoća s pamćenjem.

Poteškoće s učenjem novih stvari

Smještanje nove informacije u pamćenje može trajati duže.

Multitasking

Usporeno procesuiranje podataka može otežati obavljanje više paralelnih zadataka.

Prisjećanje imena i brojeva

Ova vrsta memorije koja nam pomaže upamtiti imena i brojeve počinje slabjeti već iza dvadesete godine.

Pamćenje raznih dogovora i obaveza

Informacija o nekom događanju može biti tako dobro pospremljena da je ne možemo dohvatiti ne poslužimo li se nekim trikom.

Srećom, postoje načini kako mozak održati mladim i vitalnim. Od velike će pomoći biti fizička tjelovježba kao i mentalna aktivnost. S druge strane, navike poput pretjeranog pijenja alkohola ili loše kardiovaskularno zdravlje, izloženost toksinima, stresu, infekcijama ili slično, mogu potaknuti prijevremeno starenje mozga. Starenje, kao i većina bioloških procesa, mješavina je više stvari kod svake pojedine osobe.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.