Prati nas

Vijesti

Jedno su nagrade, a drugo mirovine

Novosel: Vlada mora razdvojiti braniteljske i radničke mirovine

Vlada koja nije u stanju osigurati kvalitetnije mirovine šalje umirovljenicima poruku da, eto, mogu raditi kako bi preživjeli. A ignoriraju činjenicu da se od ulaska u EU 350 tisuća radnika iselilo iz Hrvatske. I sada kada nedostaje radne snage, dobri su i umirovljenici, izjavio je šef SSSH.

Objavljeno

|

Mladen Novosel, SSSH (foto: Sandro Bura)

Sindikalist Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, za tjednik Novosti je govorio o razlozima pokretanja referendumske inicijative „67 je previše“. Potpise će prikupljati od 27. travnja do 11. svibnja.

“Želimo natjerati Vladu da se daleko ozbiljnije uhvati ukoštac s problemom mirovinske reforme jer će i dalje na godišnjoj razini nedostajati novca za mirovine. Njihova je direktna odgovornost što su za pojedine kategorije radnika, odnosno građana u Hrvatskoj, osigurali 5,5 milijardi kuna po povlaštenim pozicijama, neovisno o tome jesu li to branitelji, akademici, bivši saborski zastupnici ili neki drugi zaslužnici. Ne sporimo mi te nagrade, ali neka taj novac osiguraju iz drugog dijela proračuna, a ne iz mirovinskog radničkog fonda”, tvrdi sindikalist.

Između ostalog, komentirao i najave Ministarstva rada i socijalne skrbi po kojima će izdvajanja za braniteljske mirovine do 2025. dosegnuti čak 8,3 milijarde kuna. Naime, i Europska komisija u svojim izvještajima upozorava da su povlastice za veterane ekonomski problematične i društveno nepravedne. Mirovinskom reformom braniteljima je, za razliku od radnika, omogućeno snižavanje dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

„To je pitanje koje je gotovo pravilo u svim zemljama koje imaju svoje branitelje i borce. Međutim, za takvu posebnu kategoriju novac se mora osigurati iz drugih izvora. Ne može se, kako sam već kazao, miješati sa sredstvima koja se isplaćuju iz radničkih mirovina. Ako država želi nekoga dodatno nagraditi, neka novac namakne iz drugog proračunskog izvora.“

O činjenici da oko 9 tisuća umirovljenika koristi pravo na rad, Novosel kaže: „Ključno je pitanje je li smisao izdvajanja novca iz bruto plaće radnika u mirovinske fondove, tj. u dva mirovinska stupa, taj da jednog dana od svog minulog rada mogu dostojanstveno živjeti i kao drugi europski građani uživati u mirovini odlazeći na izlete i baveći se unucima ili je cilj za života izdvajati i razmišljati o tome da ionako od toga neće moći živjeti i da će morati u mirovini dodatno raditi“

„Riječ je o totalnoj diskreditaciji i omalovažavanju umirovljenika. Vlada koja nije u stanju osigurati kvalitetnije mirovine šalje im poruku da, eto, mogu raditi kako bi preživjeli. A ignoriraju činjenicu da se od ulaska u EU 350 tisuća radnika iselilo iz Hrvatske. I sada kada nedostaje radne snage, dobri su i umirovljenici“, izjavio je šef SSSH za Novosti.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.