Prati nas

Vijesti

Komunizam

Slovenija isplaćuje odštetu žrtvama komunizma, ima ih više od 100 tisuća

U zatvore su smještani takozvani klasni neprijatelji, a bilo je i osam većih i manjih koncentracijskih logora, 4 kaznena logora za prisilni rad, 20 popravnih logora i logora za tzv. društveno korisni rad.

Objavljeno

|

Je li komunizam bio loš?
foto: Pixabay

Gotovo 35.000 građana Slovenije ostvarilo je Zakonsko pravo na odštetu žrtava poratnog nasilja komunističkih vlasti nakon Drugog svjetskog. Ljubljani Studijski centar za nacionalnu pomirbu misli da bi taj broj u konačnici mogao biti i tri puta veći.

“Sve žrtve zaslužuju pravo na sjećanje, te na istinu i pravdu”, kazala je predsjednica te javne ustanove i povjesničarka Andreja Valič Zver. Zakon regulira pravo na povratak štete i prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja oštećenicima i njihovim najbližima, i to bivšim političkim zatvorenicima i žrtvama koje su bile protupravno ubijene, te njihovim članovima obitelji. Zakon uređuje i postupke za ostvarenje tih prava, ali i mogućnost promjene pravomoćnih presuda, nepravedno donesenih u vrijeme komunističkog režima.

Prema slovenskim povjesničarima, komunističko nasilje u Sloveniji u godinama poslije rata bilo je vrlo intenzivno. Usmrćeno je 18.280 slovenskih vojnika i civila na nekomunističkoj strani protivno načelima pravne države. Usto je usmrćeno i više od 100.000 pripadnika drugih “jugoslavenskih” naroda, među njima i žena i djece, iznijela je Majda Pučnik Rudl, predsjednica povjerenstva za ispravljanje nepravdi iz prošlosti.

“U zatvore su smještani takozvani klasni neprijatelji, a bilo je i osam većih i manjih koncentracijskih logora, 4 kaznena logora za prisilni rad, 20 popravnih logora i logora za tzv. društveno korisni rad”, kazala je Pučnik Rudl. Iznijela je i podatke da je u susjednoj državi bilo ukupno 25.000 političkih zatvorenika te blizu 60.000 slučajeva nasilnog oduzimanja privatnog vlasništva. U Austriju je iz Slovenije u poraću protjerano oko 10.000 pripadnika njemačke manjine, iseljen je i dio mađarske manjine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.