Prati nas

Mozaik

Hipervitaminoza

Starija žena umrla od previše vitamina D

Štićenica jednog doma za starije osobe iz Michigana umrla je radi predoziranja vitaminom D. Naime, uzimala je dvije kapsule kolekalciferola dnevno od kojih je svaka sadržavala 40.000 jedinica vitamina D. Međutim, na sudskom saslušanju rečeno je da je umirovljenica trebala uzimati dvije tablete mjesečno, a ne dnevno.

Objavljeno

|

foto: Sharon McCutcheon/Unsplash

Starija žena je umrla nakon predoziranja tabletama vitamina D u staračkom domu u Michiganu, piše Independent. 86-godišnja Eileen Cowles težila je jedva 45 kilograma neposredno prije smrti.

Uzimala je dvije kapsule kolekalciferola dnevno od kojih je svaka sadržavala 40.000 jedinica vitamina D. Međutim, na sudskom saslušanju rečeno je da je umirovljenica trebala uzimati dvije tablete mjesečno, a ne dnevno.

Njezina obitelj je otkrila grešku nakon što su pronašli papire dok su čistili njezinu sobu u staračkom domu. Mrtvozornik je ustanovio da je umrla od unutarnjeg krvarenja izazvanog visokim razinama kalcija u krvi kao posljedica predoziranja D vitaimom. Patolog Dr. Richard Shepherd, izjavio je sudu da nikad nije vidio tako ekstreman slučaj hiperlkalcemije – visoke razine kalcija u krvi – u svojoj 35 godišnjoj karijeri.

“Smatram da je uzrok njezinog unutarnjeg krvarenja najvjerojatnije povezan s hiperkalcemijom“, rekao je. “Mislim da nikada nisam vidio ovakav slučaj hiperkalcemije. Nisam mogao pronaći nijedan prirodni razlog tako visoke razine kalcija.”

Gospođa Cowles započela je s uzimanjem niske doze kolikalciferola i to dvaput mjesečno kako bi pojačala snagu kostiju nakon preloma lijevog kuka koji joj se dogodio prethodne godine.

Ali kada se gospođa Cowles sljedećeg mjeseca preselila u starački dom, njezin liječnik opće prakse se promijenio te joj je novi liječnik izdao recept za kolekalciferol na kojem je samo pisalo “uzeti dvije tablete”, bez navođenja da li je riječ o dnevnoj ili mjesečnoj dozi. I tako je započela sa svakodnevnim uzimanjem. Na taj način joj je propisano još nekoliko pakiranja lijeka.

Njezino stanje počelo se pogoršavati nakon čega je primljena u ambulantu a potom u bolnicu, gdje su joj dijagnosticirali povišenu razinu kalcija. Liječnik je rekao istrazi da je doziranje bilo pogrešno i da bi skrutinizirao ponovljeno propisivanje kad bi imao više vremena.

“Mislim da je riječ o ljudskoj pogrešci”, rekao je. “Ovo je slučaj u kojem je potrebno skenirati veliki broj recepata na dnevnoj bazi, zajedno s povjerenjem kojeg imam u svoje kolege. Da je bilo više vremena, možda bih mogao primijetiti pogrešku. Ovako je to bilo je poput igle u plastu sijena.” Istraga se nastavlja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.