Prati nas

Vijesti

Zaustavi se vjetre

U Maksimiru vas čeka 60.000 porcija prvomajskog graha, proslava košta milijun kuna

Prilika je to i za razgovor gradonačelnika i građana, budući će Bandić i ove godine opasati pregaču i dijeliti grah. Prošle je godine, podsjetimo, u Maksimiru podignuo pretežak lonac s grahom zbog čega je završio na operaciji bruha.

Objavljeno

|

Prvomajski prosvjed 2018.
foto: Sandro Bura

Tradicionalna zagrebačka proslava 1. maja u zagrebačkom Maksimiru koštat će nešto manje od milijun kuna. Objavio je to gradonačelnik Milan Bandić uz pozivnicu građanima da ne propuste radnički grah. Naime dijelit će se 60.000 porcija ovog pučkog jela s kobasicom, pancetom i vratinom, jednako toliko kajzerica, a neće izostati ni crveni karanfili.

“Pozivam sve sugrađane da nam se priključe, 60.000 porcija graha će biti podijeljeno – 45.000 u organizaciji našeg Dobrog doma, 10.000 porcija nam kuha Pleter i 5000 Crveni križ. Ako vidimo negdje u četiri – pet popodne da sve odlazi, moji će još skuhati 10.000 u roku dva i pol sata tako da ćemo do ponoći jesti grah ako treba. Neće nitko otići iz Maksimira da ne bude dobio porciju, a bit će i pored toga”, poručio je Bandić.

“Za pripremu 60.000 porcija graha bit će utrošeno šest tona graha, četiri tone i dvjesto kilograma kobasica, dvije tone i sedamsto kilograma pancete i jednako toliko dimljene vratine te oko 600 kilograma luka”, rekao je Alen Župan, ravnatelj Ustanove Dobri koja će skuhati grah.

Prilika je to i za razgovor gradonačelnika i građana, budući će Bandić i ove godine opasati pregaču i dijeliti grah. Prošle je godine, podsjetimo, u Maksimiru podignuo pretežak lonac s grahom zbog čega je završio na operaciji bruha. Više o prvomajskom programu potražite ovdje.

Ove godine bez sindikalnih prosvjeda

Tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) ove godine ne organiziraju prosvjedne povorke, već će na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava Praznik rada prikupljati potpise radi raspisivanja referenduma o promjenama uvjeta za mirovinu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.