Prati nas

Vijesti

Kako god okreneš - nedostaje

Ministar Marić kaže da izdvajanje ‘povlaštenih’ mirovina ne rješava problem

Objavljeno

|

Zdravko Marić (screenshot: Al Jazeera)

Ministar financija Zdravko Marić (HDZ), u svjetlu uspješne referendumske inicijative “67 je previše”, pozvao je na argumentiranu raspravu. Podsjeća da na jednog umirovljenika, koji je prosječno odradio tek nešto više od 30 godina, dolazi samo 1,23 zaposlenih.

“Mirovinski sustav ne možemo i ne bismo trebali promatrati samo iz perspektive jednogodišnjeg ili trogodišnjeg proračuna, nego iz perspektive idućih 30, 40, 50 godina, jer je to nešto što je poprilično važno”, kaže ministar navodeći da i druge zemlje imaju slične probleme.

Marić je kazao da se rasprave o povlaštenim mirovinama, a ima ih više od 175 tisuća, ne treba suzdržavati nego o tome treba javno i otvoreno razgovarati. Izvijestio je kako je za ovu godinu 40 milijardi kuna planirao u državnom proračunu za ukupan rashod za mirovne i mirovinska primanja.

Od toga iznosa, najveći dio, gotovo 34 milijarde kuna se odnosi na starosne, obiteljske i invalidske mirovine, a preostalih nešto manje od 6 milijardi kuna se odnosi na mirovine po posebnim propisima, pojasnio je.

Na pitanje treba li mirovine po posebnim propisima izdvojite od ostalih, ministar kaže da ne može biti kategoričan niti da niti ne, može i jedna i druga opcija. “Nemojmo zanemariti činjenicu da su korisnici mirovina po posebnim propisima u sustavu bez obzira što je zbog određenih okolnosti njihov mirovinski staž kraći, postoji dio mirovinskog staža kada su i oni radili i pridonosili i uplaćivali u mirovinski sustav i nisu oni baš skroz izdvojeni”, podsjeća.

“Ako se tih 6 milijardi stavljaju sa strane i odvoje od sustava, ove ćemo godine u mirovinski sustav uprihodovati, što se tiče doprinosa za mirovinsko, 24 milijarde kuna, a ako ih izdvojimo ostaje nam i dalje 34 milijarde kuna, određeni ‘gap’, pa ne bih rekao da ćemo tako riješiti svu problematiku. No, za svaku stavku u državnom proračunu porezni obveznici trebaju znati što je u njoj je i na koji način i kako učiniti sustav održivim”, rekao je Marić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.