Prati nas

Vijesti

Političar novog kova

Mislav Kolakušić – može li čovjek biti sve što poželi?

Bivši sudac najavljuje da će biti premijer, predsjednik i višestruki ministar. Pokazuje tako neobično shvaćanje demokracije i raspodjele moći u njoj.

Objavljeno

|

Mislav Kolakušić (screenshot N1)

“Kad se bira papa da javimo Kolakušiću?” “U mojoj bolnici fali ginekologa, jel Mislav zna?” “Izjave koje daje u posljednja dva dana me jako podsjećaju na Pernara. Slično, samo starije, a završio je i neke škole.” ” Bivši sudac, budući europarlamentarac i potencijalni diktator.” “MisLav me doslovno ispunjava jezom. Ne zato što je jeziv, već zato što sam stranački uhljeb.”

To su samo neki od Facebook komentara na istupe budućeg europarlamentarca Mislava Kolakušića, bivšeg suca, koji je najavio da će biti premijer, predsjednik i višestruki ministar, pokazujući tako neobično shvaćanje demokracije i raspodjele vlasti u njoj.


Analitičari još računaju je li Mislav Kolakušić zagrabio u bazen Živog zida ili svoj uspjeh duguje relativnom neuspjehu stranke Start, koja je naglo zabljesnula, ali i nestala iz političkog fokusa. Gostujući u programu N1, Dalija Orešković, gubitnica europskih izbora, komentirala je li možda Kolakušić na njezinoj temi korupcije osvojio glasove.

Orešković: Odgovorno društvo treba prepoznati opasnost

“Pitanje je je li Kolakušić uzeo mandat na mojoj temi. On priča o korupciji i kad pogledamo sadržaj kako se on misli boriti protiv nje, mi se u potpunosti razlikujemo. Koncentracija moći u jednoj osobi je plodno tlo za razvoj svega onoga što nije dobro u društvu”, rekla je Orešković.

Upitana je li moguća suradnja s Kolakušićem, Orešković je odgovorila: “Niti svjetonazorski niti programski, sve što on govori u svojim javnim nastupima smatram da bi jedno odgovorno društvo trebalo prepoznati kao opasnost.”

Najavu objedinjavanje funkcija u izvršnoj vlasti, komentirao je pak za Tportal profesor Pravnog fakulteta Ivan Koprić. Upozorava da je “jedno htjeti, a drugo moći”. “Jedno je htjeti, drugo je moći obavljati dvije funkcije u isto vrijeme, pogotovo premijersku i ministarsku, jer je to vrlo zahtjevno; manje-više zemlje idu prema tome da odustanu od toga, ne zato što možda ne bi imali superambicioznih premijera koji misle da bi trebali raditi sve i svašta, nego zato što ne stignu. To je pitanje vremena, a ne volje, a još nikome nije pošlo za rukom produžiti dan s 24 na 48 sati”, kaže Koprić, dodajući da Kolakušić teško može održati takva obećanja, sve i kad bi osvojio vlast.

Nacionalizam je izuzeno pozitivan, pobačaj na referendum

A nakon što je najavio da će biti sve što može i ne može u politici, Kolakušić je za N1 odgovorio i na neka osjetljiva pitanja. “Što je to nacionalizam? Za mene je nacionalizam kad voliš svoju obitelj, svoj grad i svoju državu. To je izuzetno pozitivno”, komentirao je upozorenje Angele Merkel da je nacionalizam neprijatelj Europe. Kazao je i kako bi pitanje pobačaja rješavao referendum.

.

Vijesti

Bandić se neće kandidirati i podupire Kolindu: ‘Nisam još obavio sve u Zagrebu’

Odluka je donesena na temelju programa koji je HDZ-ova kandidatkinja objavila. Podržava i njene napore za poboljšanje demografske slike Hrvatske, jer je to, smatra Bandić, ključno.

Objavljeno

|

Autor

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić neće ući u utrku za predsjednika Hrvatske. Njegova stranka Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti  stala je iza aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kandidaturu propušta, jer, objašnjava, nije još obavio sve što treba u Zagrebu.

“Mi smo danas na predsjedništvu odlučili predsjednici Grabar -KItarović pružiti našu potporu. Ona je uspješno ojačala međunarodni položaj Hrvatske, a pod tim podrazumijevamo da je kvalitetno predstavljala Hrvatsku”, objavio je na tiskovnoj konferenciji Bandić.


“Promovirala je zajedništvo i pokazala socijalnu osjetljivost i otvorenost prema građanima za razliku od drugih koji vrlo često promoviraju isključivost, potiče na razumijevanje drugih i drugačijih. Za razliku od nekih drugih kandidata koji promiču elitizam i salonsku politiku predsjednica je u prvom mandatu bila glasnogovornica malih i slabih”, izrekao je Bandić dodavši kako se njezin senzibilitet prema običnom čovjeku u potpunosti slaže i s njegovim političkim svjetonazorima.

“Treba jačati zajedništvo i optimizam”, objavio je prvi čovjek metropole navodeći da je odluka donesena na temelju programa koji je HDZ-ova kandidatkinja objavila. Podržava i njene napore za poboljšanje demografske slike Hrvatske, jer je to, smatra, ključno.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP