Prati nas

Mozaik

Zbogom influenserima, eventima i selebritijima

Nova aplikacija za zamjenu tuđica hrvatskim riječima

Imate li kakvih nedoumica oko značenja pojedine tuđice ili o tome kako se nešto kaže na hrvatskom, od pomoći vam može biti nova aplikacija Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ‘Bolje je hrvatski’.

Objavljeno

|

bolje.hr

Idu li vam na živce riječi poput influenser, download ili event? Iako je upliv stranih riječi u svaki jezik prirodna pojava, jer svaki je jezik zapravo živ organizam, sveprožimajući engleski zna u hrvatskom jeziku zauzimati i više mjesta nego je potrebno.

Ponekad se pretjeruje pa se koristi engleska riječ čak i onda kad postoji potpuno upotrebljiva i prihvaćena hrvatska riječ.

Imate li kakvih nedoumica oko značenja pojedine tuđice ili o tome kako se nešto kaže na hrvatskom, od pomoći vam može biti nova aplikacija Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje “Bolje je hrvatski“.

To je inačica istoimenih stranica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (bolje.hr) za pametne telefone. Uključuje gotovo 250 lako pretraživih savjeta – prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice koje su neprilagođene ušle u uporabu u hrvatskome jeziku (attachment, chatroom, outsourcing, download itd.).

Aplikacija “Bolje je hrvatski” omogućuje pregled svih savjeta te njihovu pretragu po riječima koje se u njima nalaze. Prikaz pojedinoga savjeta potpuno je prilagođen pametnomu telefonu te pruža jedinstveno iskustvo u rješavanju jezičnih nedoumica.

Aplikacija također omogućuje spremanje onih savjeta za koje korisnik zaključi da bi mu mogli češće zatrebati, odnosno stvaranje osobne arhive prijedloga hrvatskih zamjena za strane riječi i tuđice.

Aplikacija “Bolje je hrvatski” omogućuje korisniku postavljanje pitanja Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te primanja odgovora na postavljeno pitanje uz obavijest na mobitelu.

Značajke su aplikacije:

  • pregled 5 najnovijih prijedloga
  • svi će korisnici aplikacije dobiti obavijest na mobitel o postavljanju 5 novih prijedloga
  • pregled i napredna pretraga svih prijedloga
  • mogućnost spremanja omiljenih prijedloga
  • mogućnost da korisnik predloži stranu riječ ili tuđicu za koju bi želio da prijedlog hrvatske zamjene bude objavljen na “Bolje je hrvatski”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.