Prati nas

Vijesti

Opet problemi

Skoro tuča oko mandata. Ipak Sinčić odlazi u Bruxelles, a Bunjac je suspendiran

Iako je tijekom izborne noći Sinčić poručio da više neće komunicirati s novinarima i medijima, pogazio je i tu riječ pa je danas sazvao konferenciju za medije.

Objavljeno

|

Svađa u Živom zisu (screenshot: Dnevnik.hr)

Baš kao što se nagađalo, unatoč najavi da to neće učiniti, Ivan Vilibor Sinčić – lider Žvog zida, odlazi u Bruxelles. O raspadu ove populističke opcije počelo se nagađati nakon što je Tihomir Lukanić dao ostavku na mjesto glavnog tajnika stranke.

Mediji su tada javili kako se vodstvo stranke posvađalo oko mandata u Europskom parlamentu. Naime, u stranci je postojao dogovor da će u Europarlament otići upravo Lukanić, bez obzira na broj preferencijskih glasova. Unosna je to fotelja koja donosi plaću od 8.757,70 eura bruto plus paušal od 300 eura za svaki dan proveden na zasjedanjima. Zastupnici imaju pravo i na starosnu mirovinu kada napune 63 godine. Mirovina iznosi 3,5 % plaće za svaku punu godinu mandata, ali ne može premašiti 70 % plaće. Te se mirovine isplaćuju iz proračuna Europske unije.

Iako je tijekom izborne noći Sinčić poručio da više neće komunicirati s novinarima i medijima, pogazio je i tu riječ pa je danas sazvao konferenciju za medije.

“Ideja je da se profiliraju i rotiraju novi ljudi, njih pet. Dogovor je onemogućen, našli smo alternativno rješenje, da do parlamentarnih izbora ja idem u Europski parlament, a nakon toga ćemo vidjeti. Nisam očekivao da će se Branimir Bunjac ovako ponašati i očekujem da prepusti mandat meni da ga mogu dati Tihomiru Lukaniću. Zbog takvog ponašanja sam suspendirao Branimira Bunjca, a o njegovoj budućnosti će odlučivati disciplinska komisija”, rekao je novinarima. Bunjca bi tako mogla snaći četiri scenarija: opomena, zabrana kandidiranja, zabrana imenovanja i isključenje iz stranke.

“Tihomir Lukanić bit će politički tajnik, Dominik Vuletić bit će međunarodni tajnik, Toni Šunjić bit će novi glavni tajnik, Denis Martinić će biti voditelj ureda u Bruxellesu, a Damjan Vucelić bit će moja zamjena u Saboru dok se ova situacija ne razriješi”, objavio je Sinčić i dodao: “Jednoglasno smo se dogovorili da Bunjac mora postupiti sukladno predizbornom dogovoru, a to je da prepusti mandat Tihomiru Lukaniću.”

Ivan Sinćić (screenshot: Youtube)

Odgovorili su i na novinarsko pitanje je li Lukanić dao ostavku zbog inzistiranja potpredsjednice stranke Vladimire Palfi da Ivan Vilibor Sinčić ide u Europski parlament. “Ništa nije dalje od istine”, kazao je Lukanić.

Bunjac najavljuje nove izazove

Podsjetimo, zastupnik Bunjac je u listopadu prošle godine podnio ostavku u Saboru kako bi mandat preuzela supruga Ivana Vilibora Sinčića Vladimira Palfi. No ubrzo je povukao ostavku i ostao u saborskoj fotelji. Bunjac je u naknadnom razgovoru za N1 kazao da je mandat ionako izvorno od Vladimire Palfi i da je bio dogovor prije dvije godine, kada ju je zamijenio, da će on odraditi prvu polovicu, a ona ostatak kad se vrati s porodiljnog.

Danas je pak na svojoj Facebook stranci zagonetno komentirao događaje u stranci. Uz fotografiju sa psom kojeg vodi u šetnju, Bunjac je kratko napisao: “Malo šetnje uoči novih izazova.”

Objavljena je sramotna snimka

Nakon objave ove vijesti Dnevnik.hr je objavio video u kojem se vidi obračun članova Živog zida vezano uz mandat kojeg su dobili za Europski parlament. Na njoj se vidi kako Branimir Bunjac viče na Dominika Vuletića, člana Živog zida kojeg je Sinčić u utorak proglasio međunarodnim tajnikom. U prostoriji su, između ostalih još i Sinčić i Tihomir Lukanić.

Pernar proziva Vladimiru Palfi

Oglasi se i Ivan Pernar, “slobodan strijelac” unutar stranke. “Ukoliko kolegica Vladimira Palfi odluči konzumirati svoj mandat u Saboru i izbaci Branimira Bunjca iz Sabora, zastupnika za kojeg smatram da odlično radi svoj posao, ja jednostavno neću moći nastaviti svoju političku budućnost unutar Živog zida”, rekao je Pernar u Video objavi. Na Facebooku je napisao da samo Vladimira Palfi može spriječiti raskol stranke.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.