Prati nas

Vijesti

Imaju plan

Plenković ima plan za spas mirovinske reforme. Ministar Pavić je siguran

Jedan od prijedloga je, primjerice, da se omogući rad do 67. godine svima koji to žele, a da se u punu starosnu mirovinu ide sa 65 godina. Prijedlog jednog od partnera jest i da se u mirovinu ide kada je zbroj godina starosti i staža jednak 100. Primjerice, kada osoba ima 60 godina i 40 godina staža.

Objavljeno

|

Koliko su stvarno porasle mirovine u mandatu Andreja Plenkovića?
screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube

Vladajuća većina na koalicijskom sastanku u Banskim dvorima složila se da treba krenuti u pregovore sa sindikatima kako bi se izbjegao referendum protiv mirovinske reforme za koji je prikupljeno oko 700.000 potpisa, no sindikati to odbijaju, piše Jutarnji list.

Poanta je, potvrđeno je Jutarnjem, da se ne sruši cijela reforma na referendumu, nego da se pregovorima barem pokušaju sačuvati dijelovi koji su dobri i svima prihvatljivi, a da se o nekima za sindikate najspornijim točkama pokuša pregovarati.

 “Nitko u vladajućoj većini ne dvoji da je prikupljen dovoljan broj potpisa, prevladava mišljenje da ih treba provjeriti na uzorku”, kaže sugovornik Jutarnjeg. Nakon toga, uputio bi se zahtjev Ustavnom sudu da provjeri ustavnost pitanja. Naime, postoje neki ustavni stručnjaci, poput Sanje Barić, koji kažu da bi pitanje moglo biti protuustavno.

Na pitanje je li upitna sudbina ministra Marka Pavića, jer sindikati traže da ga premijer smijeni, neimenovani sugovornik iz Banskih dvora odgovara kako je stav svih u vladajućoj većini da reforma donosi održivost sustava i veće mirovine, da je ocijenjena odlično od Europske komisije i domaćih stručnjaka te da je Pavić odradio dobar posao. “Nema govora o smjeni, Pavić bi trebao početi pregovore sa sindikatima”, kažu u Banskim dvorima.

U kojem smjeru bi mogli ići pregovori nije odlučeno, ali postoji nekoliko prijedloga. Jedan od tih prijedloga je, primjerice, da se omogući rad do 67. godine svima koji to žele, a da se u punu starosnu mirovinu ide sa 65 godina. Prijedlog jednog od partnera jest i da se u mirovinu ide kada je zbroj godina starosti i staža jednak 100. Primjerice, kada osoba ima 60 godina i 40 godina staža, piše Jutarnji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.