Prati nas

Vijesti

Kolinda o teroru komunizma i jugonostalgiji: U Jugoslaviji me ne bi smjeli kritizirati

‘Mi koji ga nismo voljeli, kojima on nije pogodovao, koji smo željeli slobodu, pojedinačna prava, pravo izbora i mišljenja. Tada shvatite kako vas ta dva crna zida zatvaraju, vode u jednom pravcu, vidite nebo, ali ne možete do njega. Nemate mogućnost izbora. ‘

Objavljeno

|

Kolinda osnovala firmu
Kolinda Grabar-Kitarović (foto: Siniša Bogdanić)

Gostujući u programu Hrvatskog katoličkog radija, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još se jednom osvrnula na život u komunizmu i Jugoslaviji. Kazala je kako je došlo vrijeme za suočavanje s činjenicama te da Hrvatska treba obilježiti žrtve komunizma.

“Hrvatska je bila u specifičnim uvjetima rata i podržavam politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana o pomirbi. Bez pomirbe ne bismo se uspjeli oduprijeti agresiji. Međutim, treba se suočiti s činjenicom, kao što s se suočili s tim da su fašizam i nacizam bili totalitarni režimi, da je i komunizam bio totalitarni režim, a to mnogi danas odbijaju.”

Grabar-Kitarović tako navodi da nije riječ o osvetničkom činu, već priznavanju povijesti kako bismo se mogli okrenuti u budućnost pomirbom i zajedništvom.

Komunizam je razočarao i antifašiste

“Nedavno sam u Estoniji podsjetila spomenik žrtvama komunizma kao totalitarizma i jako me se dojmio. Dva mramorna zida idu stotinjak metara. Kad prolazite između njih, opet doživljavate ono što smo proživljali neki od nas u komunizmu. Mi koji ga nismo voljeli, kojima on nije pogodovao, koji smo željeli slobodu, pojedinačna prava, pravo izbora i mišljenja. Tada shvatite kako vas ta dva crna zida zatvaraju, vode u jednom pravcu, vidite nebo, ali ne možete do njega. Nemate mogućnost izbora. To vas tako pritišće. Jednim takvim spomenikom možete ljudima dočarati osjećaj koji smo mi imali u to vrijeme. Ne treba nikakva lov na vještice, već priznati sve te zločine, dostojno obilježiti žrtve komunizma.” Svojevremenu izjavu o malom izboru jogurta u Jugoslaviji nazvala je pojednostavljivanjem uz napomenu kako je mogućnost izbora temeljno ljudsko pravo.

U razgovoru za Katolički radio predsjednica je podsjetila da potječe iz antifašističke obitelji te da su joj djed i baka bili u partizanima i da su se borili pod crvenom zvijezdom. „Nona je skoro strijeljana u talijanskom logoru. Međutim, oni nisu nikada bili komunisti, bili su vjernici, i nakon završetka rata su bili strahovito razočarani, željeli su slobodnu Hrvatsku. Hrvatsku s vjerom u boga i u sebe. Odbacili su tu crvenu zvijezdu. Simboli u različito vrijeme imaju različito značenje i to valja priznati. Treba se suočiti s lošim što se dogodilo.“

“Tjedan dana Jugoslavije”

Jugonostalgičarima je pak odgovorila zanimljivom idejom: “Pitam se kako bi danas reagiralo društvo da uvedemo „tjedan dana Jugoslavije”, oduzmimo svima mobitele, ne smije se voziti dva dana u tjednu, nema higijenskih proizvoda… Ja bih bila najzadovoljnija osoba u Hrvatskoj, zato što me nitko ne bi smio kritizirati, a onaj koji bi me kritizirao, završio bi na Golom otoku. Ali to nije moja želja. Kritike prihvaćam, uvrede otpuštam.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.