Prati nas

Vijesti

Ćudljivo vrijeme

Ljeto je na pauzi. Temperature drastično padaju, pripremite duge rukave

U utorak i srijedu temperature će u dijelovima kontinenta biti više jesenske, nego ljetne. Temperature će iznositi svega desetak stupnjeva, osobito u gorskim predjelima.

Objavljeno

|

foto: Unsplash

Europski centar za predviđanje oluja za danas je izdao upozorenje drugog stupnja za područje Hrvatske. Istovremeno je Meteoalarm izdao žuto upozorenje za područje Knina, Splita, Gospića, Osijeka, Zagreba, Karlovca i Rijeke. To znači da postoji vjerojatnost veća od 60% za jako grmljavinsko nevrijeme na tim područjima.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, uz postupni porast naoblake sa sjevera, na kopnu će mjestimice pasti poneki pljusak s grmljavinom. Oborina će biti češća navečer i prema kraju dana, a pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji. U noći na utorak izraženiji pljuskovi mogući su na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu jugozapadni i sjeverozapadni, prema večeri mjestimice bura. Najviša dnevna temperatura od 24 do 28, u Dalmaciji do 31 °C.


No do pravog zahlađenja će tek doći. U utorak i srijedu temperature će u dijelovima kontinenta biti više jesenske, nego ljetne. Temperature će iznositi svega desetak stupnjeva, osobito u gorskim predjelima, javlja N1. U nastavku tjedna vrijeme će se stabilizirati. Za vrućine zasad nema naznaka da bi se mogle vratiti niti idućih sedam do deset dana.

.

Vijesti

Postali smo zemlja staraca, samo Zagreb i Istra ne gube stanovništvo

Udio žena u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske bio je 51,7 %, a udio muškaraca 48,3 %. Takav je omjer bio u većini županija.

Objavljeno

|

Autor

Prvomajski grah u Maksimiru, 2019.

Prema najnovijim procjenama Državnog zavoda za statistiku Hrvatska je 2018. godine izgubila 36.688 stanovnika. Procjenjuje se da je sredinom prošle godine Hrvatska imala 4.087.843 stanovnika, od toga 1.975.052 muškarca i 2.112.791 ženu. Pad je to od 0,9 % u odnosu na 2017. godinu.

U 2018. nastavlja se kontinuirano starenje stanovništva. Prosječna starost ukupnog stanovništva Republike Hrvatske iznosila je 43,4 godine (muškarci 41,5, žene 45,0), što ga svrstava među najstarije nacije Europe.


Smanjenje ukupnog broja stanovnika ostvarile su sve županije, osim Grada Zagreba, u kojem je, u odnosu na procjenu prethodne godine, ostvaren relativni porast od 0,22 % i Istarske županije (0,26 %). Najveći relativni pad broja stanovnika ostvaren je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (3,04 %).

Udio žena u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske bio je 51,7 %, a udio muškaraca 48,3 %. Takav je omjer bio u većini županija. Najmanji udio ženskog stanovništva bio je u Ličko-senjskoj županiji (50,1 %), dok je najveći udio bio u Gradu Zagrebu (53,1 %).

Procesu starenja uvelike pridonosi višegodišnje opadanje udjela mladog stanovništva (0 – 19 godina) u ukupnom stanovništvu. Spomenuti udio na razini države u 2018. iznosio je 19,6 %, dok je na razini županija najmanji bio u Primorsko-goranskoj županiji (16,6 %), a najveći u Međimurskoj županiji (22,0%).

Udio fertilnoga kontingenta u ukupnome ženskom stanovništvu kontinuirano opada te je u 2018. iznosio 41,5 %.

Najviše stanovništva u dobi od 65 i više godina u odnosu na ukupno stanovništvo bilo je u Šibensko-kninskoj županiji (25,3 %) i u Ličko-senjskoj županiji (24,9 %), a najmanje u Međimurskoj županiji (18,2 %).

Postali smo zemlja staraca, samo Zagreb i Istra ne gube stanovništvoU Republici Hrvatskoj 52 % stanovništva živjelo je u samo pet županija, najviše u Gradu Zagrebu (804 507 ili 19,7 %) i u Splitsko-dalmatinskoj županiji (448.071 ili 11,0 %), dok su najmanje stanovnika imali Požeško-slavonska županija (67.862 ili 1,7 %) i Ličko-senjska županija (45.184 ili 1,1 %).

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP