Prati nas

Mozaik

Plamen poput droge

Uhićena je žena koja je podmetala požare kraj Šibenika. Znate li što pokreće piromane?

Piromani su toliko opsjednuti požarima i vatrom da nerijetko gledaju požare ili obilaze vatrogasne postrojbe. Znaju se i zaposliti u vatrogasnim postajama kako bi izbliza gledali vatru, ali i podmetali požare koje će kasnije gasiti.

Objavljeno

|

foto: Mohamed Nohassi/Unsplash

“Piromanka iz HAC-a osumnjičena je za namjerno izazivanje požara u Dubravi pokraj Šibenika. Zapalila je požar i otišla na posao”, izvijestila je policija. Riječ je o 53-godišnjoj ženi koja je prije dvije godine uhićena zbog podmetanja sedam požara nakon čega je psihijatrijski liječena i vraćena na radno mjesto u naplatnu kućicu Hrvatskih autocesta. Otkrila ju je snimka nadzorne kamere na kojoj se vidi kako kupuje veće količine kocki za potpalu.

I dok je ovakav rasplet događaja demantirao one koji tvrde da požare na Jadranu podmeću turisti iz susjednih zemalja pa se na društvenim mrežama pretežno raspravlja o primjerenoj kazni za počinjeno nedjelo, malo tko se pita – što piromane tjera na ugrožavanje tuđe imovine i života?


Psihijatri objašnjavaju da je piromanija rijedak patološki poremećaj koji se manifestira kroz namjerno i ponavljano podmetanje paleži. Piromani se fasciniraju vatrom i svime što je vezano s njom. Kada podmetnu požar, osjećaju ugodu, smanjivanje napetosti i tjeskobe.

Kako prepoznati piromana?

Piromani mogu biti adolescenti i odrasle osobe, dok je češća kod muškaraca i osoba koje imaju poteškoća s učenjem. Važno je uočiti da piromani ne podmeću vatru zbog materijalne koristi, ideoloških razloga, kriminala, osvete, halucinacija ili pomućenja uma. Njihovi činovi ne mogu se svrstati ni pod manične epizode ili druge poremećaje.

Portal Psychology today, između ostalog, navodi da su znaci piromanije pretjerano gomilanje šibica, upaljača, sredstava za potpalu te da se u piromanovom okruženju mogu primijetiti nagorotine tepiha ili namještaja te ostaci zapaljenog papira i drugog materijala u kantama za smeće ili kraj plamenika štednjaka.

Piromani su toliko opsjednuti požarima i vatrom da nerijetko gledaju požare ili obilaze vatrogasne postrojbe. Znaju se i zaposliti u vatrogasnim postajama kako bi izbliza gledali vatru, ali i podmetali požare koje će kasnije gasiti. To je u Hrvatskoj zabilježeno 2012. godine u Trogiru, ali i 2017. godine u požeškom slučaju kada je vatrogasac podmetao požare koje je gasio. Iste je godine podnesena i kaznena prijava protiv vatrogasca kojeg se sumnjičilo za podmetanje triju požara na Hvaru.

Nakon požara im je sve ljepše

“Jakove, zapali – kazao mi je bog.” Naime, to su riječi 55-godišnjeg muškarca iz Sinja kojeg se teretilo za dva podmetanja požara, no pred sucem je priznao samo jedan. “Kada me policija nakon uhićenja dovela gdje sam zapalio suhu travu, vidio sam kako je nakon požara zemljište puno ljepše”, kazao je na sudu.

Uzroci piromanije nisu poznati, no često je povezana s psihijatrijskim poremećajima kao što su promjene raspoloženja ili zloporaba droga. S obzirom da se radi o rijetkom poremećaju, ozbiljna istraživanja na ovu temu su malobrojna. Uočeno je da se primanija manifestirana u djetinjstvu prenosi i u odraslu dob te da ju nikakvo kažnjavanje ne može zaustaviti.

Uz brojne metode, pokušava je se izliječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom kako bi piromani prepoznali unutarnje impulse, osjećaje i napetosti koji se u njima gomilaju prije piromanske epizode te kako bi razumjeli posljedice i otpustili osjećaje. Neke metode liječenja piromanije uključuju i susrete sa žrtvama požara te obiteljska savjetovanja.

.

Show

Kolinda Prljavcima uručila povelju za promicanje domoljublja i 40 godina rada

Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’, kaže predsjednica.

Objavljeno

|

Autor

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock-sastavu Prljavom kazalištu. Povod je 40. obljetnica uspješne glazbene karijere.

“Kroz četiri desetljeća Prljavo kazalište je stvaralo pjesme koje su postale dio naših osobnih ljubavi i boli, proslava i tugovanja, sjećanja i putova u snove. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svojih okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu. ‘Ruža hrvatska’ zauzela je osobito mjesto u antologiji hrvatske glazbe. Povelju Republike Hrvatske dodijelila sam glazbenom sastavu Prljavo kazalište za izniman doprinos u promicanju domoljublja, humanitarnog djelovanja te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom 40. godina djelovanja”, objavila je Grabar-Kitarović na društvenim mrežama.


“Zadnjih četiri desetljeća s Prljavim kazalištem rasli smo i stasali vjerujući kako je sve ‘lako kad si mlad’ i od najranije mladosti željeli smo ‘zaustaviti Zemlju’ i ‘živjeti u ritmu’. Prljavce smo pratili od antologijskih albuma: ‘Crno bijelog svijeta’ do ‘Zlatnih godina’ i ‘Moj dom je Hrvatska’, predsjedničine su riječi.

Pjevač Kazališta Mladen Bodalec istaknuo je da je to veliko priznanje te da ne zahvaljuje samo u ime banda, nego i u ime tisuću rockera koji, kako je rekao, traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s ozbiljnijim oblicima glazbe.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP