Prati nas

Vijesti

Zemlja njihovih djedova i baka

Trećina mladih ne zna da je SFRJ bila jednopartijska, neki kažu da je bila monarhija

Objavljeno

|

Partijska knjižica (foto: Njuškalo/ MV)

Kada govorimo o mladima, čak i hrvatski studenti, oni od kojih očekujemo bolje temeljno obrazovanje, slabo poznaju državno i političko uređenje bivše Jugoslavije. Čuli su za Domovinski rat, ali ne znaju kakvog je karaktera bio.

Svjedoči o tome istraživanje dr. Miljenka Brekala, voditelja Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” – Područni centar Osijek koji je ispitao koliko noviju povijest poznaju osječki studenti, javlja Jutarnji list. Iz istraživanja u kojem je sudjelovao 1091 student i studentica prenosimo najvažnije akcente.

Od ukupnog broja anketiranih studenata, njih 764 ispravno odgovorilo da je u SFRJ vladao jednopartijski sustav na čelu sa Savezom komunista Jugoslavije, odnosno republičkim organizacijama te partije. Bez odgovora na to pitanje bila su dva studenta, 114 ih je odgovorilo da je na političkoj sceni bio demokratski pluralizam, 22 studenta dala su odgovor demokratski rojalizam, a 76 ih je odgovorilo da je vladao monarhistički totalitarizam. Drugim riječima, čak 30 posto današnjih 20-godišnjaka nije upoznato s temeljnim podatkom – da je socijalistički sustav bio jednopartijski.

Na pitanje kakvoga je karaktera bio Domovinski tri ispitanika bila su bez odgovora, 119 je navelo građanski rat, 312 narodnooslobodilački rat, 91 međunarodni sukob, 34 osobe nisu ništa navele, a samo je 532 studenata ili 48,8 posto njih točno odgovorilo da se radilo o obrambenom ratu.

Također, očito je da studenti tek površno znaju što označava koncept Velike Srbije. To je vidljivo iz odgovora u kojem više od 50 posto studentske populacije nije znalo odgovoriti gdje su zapadne granice tzv. velike Srbije. Osam ih je bilo bez odgovora, 296 ih je odgovorilo na liniji Virovitica – Pakrac – Sisak – Knin, 181 na liniji Virovitica – Sisak – Knin – Split, 25 smatra da nije bilo nikakvoga plana zauzimanja hrvatskoga državnog teritorija, 71 ispitanik nije naveo ništa, a 500 ih je točno odgovorilo: na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. Znači, ponovno manje od polovice.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.